<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

A szervezők az elmaradó fesztiválok miatt kárpótolni készülnek a bérlet- és jegyvásárlókat.

A Covid-járvány az egyik legnagyobb ütést a szórakoztatóiparra mérte, ezt a Sziget Zrt. egyik fesztiváligazgatója, Fülöp Zoltán mondta még tavaly év vége felé a laptársunknak, a Piac & Profitnak adott interjúban. Akkor még úgy tűnt, hogy a járvány oltárán kényszerűségből beáldozott 2020-as fesztiválszezon után a 2021-est már normál körülmények között lehet megtartani. Az élet azonban közbeszólt: soha olyan erőteljes nem volt a koronavírus pusztítása, mint a mostani, harmadik hullámban.

Fülöp Zoltán (Fotó: Bánkuti András)Fülöp Zoltán (Fotó: Bánkuti András)

Ez pedig nem maradt következmények nélkül a fesztiválpiacon, illetve szélesebb értelemben, a szórakoztatóiparban sem. A Sziget-csoport nemrég arról adott ki tájékoztatást, hogy kénytelenek elengedni idén a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound rendezvényeiket. Azok időpontjáig ugyanis kevés idő van hátra, és több, mint bizonytalan, hogy addigra sikerül annyira úrrá lenni a globális járványon, hogy kockázatok nélkül meg lehessen tartani a könnyűzenei eseményeket.

A brandépítő Sziget Fesztiválról azonban még nem született döntés. Kádár Tamár cégvezető a minap az RTL Klubon azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint annak megrendezésére sincs sok esély.

Fülöp Zoltán most lapunknak megerősítette, hogy vannak kételyeik a Sziget megrendezését illetően, de a döntést a következő hetekben fogják meghozni.

A programigazgató szerint mivel a Sziget Fesztivált a nyár vége felé tervezik megrendezni, elvileg megvan az esélye, hogy addigra konszolidálódik a járványügyi helyzet. Az biztos nem jön szóba opcióként, hogy más időpontban szervezzék meg az eseményt – Fülöp Zoltán szerint már tavaly is megvizsgálták ezt a lehetőséget, de túl komplikált lenne, ezért nem látják ennek az értelmét.

Megtudtuk, hogy direktben a Covid miatt nem mondott le előadást felkért fellépőjük, de ahogy haladunk előre az évben, és közeledünk a nyár elejéhez, az akkorra időzített fesztiválok szervezői sorban mondják le az eseményeiket, ami viszont az előadókat is az idei programnaptárjuk törlésére készteti. Emiatt is bizonytalanná válik a nyár második fele a koncertiparban.

Az elmaradó fesztiválok miatt kárpótolni készülnek a bérlet- és jegyvásárlókat, különböző voucherekkel, ajándékokkal fogják meghálálni a hűségét azoknak, akik nem váltják vissza a belépőjüket, hanem megtartják azokat a jövő nyárig.

Ami a 2020-as évet illeti, még nem tudják pontosan, milyen eredménnyel (veszteséggel) zártak. Azt elsőként nálunk közölte a cég illetékese, hogy a működés biztosítása érdekében tavaly hitelt vettek fel. Utóbbi kiderült, hogy a 4 millió eurós kölcsönt az OTP nyújtotta.

Ez a pénz a tavalyi veszteségek finanszírozására szolgált, de abban egyelőre nem gondolkodnak, hogy az idei várható veszteségeik pótlására hasonló pénzügyi eszközt vegyenek igénybe. Ehhez ugyanis látni kell, hogy mit tesz lehetővé az év második fele, visszatér-e a hagyományos kerékvágásba az élet. A tervek szerint már a harmadik negyedévtől elkezdik árusítani a belépőket a következő, tehát a 2022-es fesztiválszezonra, ami befolyásolhatja az idei cash flow-t és a működésük finanszírozását. Várható az is, hogy a Sziget a szokásosnál jóval hamarabb elkezdi a 2022-es fesztiválok kommunikációs kampányát, a programok, fellépők bejelentését.

A Sziget-csoportnál jelenleg a korábbi alkalmazottak 30 százalékát tudják foglalkoztatni, de számítanak arra, hogy a többiekkel is együtt tudnak majd dolgozni a későbbiekben, mivel a fesztiválpiacon értékes tudás birtokában vannak. Reményeik szerint további nagyobb volumenű létszámleépítésre már nem kényszerülnek – mondta a programigazgató. Aki egyben érdekelt az Erzsébet téri Akvárium Klubban is, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy a Széchenyi Kártya Programon keresztül „több százmilliós” likviditási hitelt vettek fel annak érdekében, hogy ezekben a hónapokban csak kismértékben kényszerüljenek a stáb csökkentésére. Ma úgy látják, hogy nyáron már működtetni tudják a szabadtéri teraszt, szeptembertől pedig mind kint, mind bent visszatérhet a kulturális élet az Akváriumba.

Szóba került még, hogy egy nemrég született kormánydöntés alapján a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz kerülne a Hajógyári sziget egy része (ezt a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszternek kell megvizsgálnia), de Fülöp Zoltán szerint ez nem érinti a fesztiválhelyszínt, az egy másik terület a szigeten belül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.