<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Szokványos tranzakciónak tűnt, hogy a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.  november közepén értékesítette a Qut Ingatlanforgalmazó Kft.-t az Atrox Ingatlanfejlesztő Alapnak. Az ügylet azonban az eladó és a vevő személye miatt nagyobb érdeklődésre tarthat számot.

Kezdjük a vevővel. A 2019 augusztusában létrejött Atroxo alapot az a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli, amelynek neve történetesen az Atrox elindulásával egy időben robbant a köztudatba. A tavaly augusztus 20-ai négynapos ünnep előtt közvetlenül tette közhírré egy sajtóközleményben a Quartz, hogy „az általa kezelt Uncia Magántőkealap közvetett tulajdonába kerül a Bankonzult Finance Zrt., amely így közvetett befolyást szerez az MKB Bank irányításában”. 

Eddig csak rogyadozott a MARK Zrt. A fotó illusztráció, forrás: MTI
Eddig csak rogyadozott a MARK Zrt. A fotó illusztráció, forrás: MTI

Nem volt különösebben nehéz kideríteni, hogy a Quartz mögött közvetve ki áll: Száraz István, aki köztudomásúan Matolcsy György jegybankelnök két fiának nemcsak a barátja, hanem üzletelt is velük: az Origo internetes hírportált működtetett New Wave Media Csoportot például 2017-ben a Matolcsy Ádám birtokában lévő Magyar Stratégiai Zrt.-nek adta el. 

Megkérdeztük a Quartzot, mi volt a cél e tranzakcióval, mi az Atrox üzleti koncepciója, mekkora az alap és milyen típusú ingatlanok, cégek szerepelnek a portfoliójában. A Quartz vezérigazgatója, Valkó Mihály annyit mondott: „az Atrox egy ingatlanalap (ahogy a nevéből is kitetszik) és ehhez mérten az elfogadott befektetési politikával összhangban ingatlanfejlesztéssel és -működtetéssel foglalkozik. A tevékenységnek nincs további specifikus pozicionálása. Ebbe az előzetesen meghatározott tevékenységbe illik bele az említett akvizíció is, amelynek keretében a jogszabályoknak megfelelő ingatlantársaságban szerzett tulajdont az alap. Sajnos, az alap zártkörű voltára tekintettel az alap tevékenységéről ennél több információt nem áll módomban megosztani.”

Az adásvételi ügylet másik szereplője, a MARK Zrt. már régebb óta ismert, igaz, viszonylag hosszabb ideje nem hallatott magáról, ezért is érdemes egy kicsit alaposabban felidézni az előéletét.

A céget 2014 szeptemberében alapította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) , 200 millió forintos jegyzett tőkével, arra a célra, hogy a hazai kereskedelmi bankok megtisztulhassanak a rossz minőségű, szakzsargonban nem-teljesítőnek hívott ingatlanhiteleiktől, így bátrabban finanszírozhassák a magyar gazdaságot.

Nagy volt tehát az elvárás. Ezért is volt csalódás, hogy két évvel később még semmit sem vett meg az MNB követeléskezelője, a Világgazdaság 2016 szeptember végi cikke szerint tárgyalásoknál tovább még nem juthatott a MARK Zrt.-vel az a huszonhárom pénzügyi intézmény, amely jelezte, eladna neki a problémás kereskedelmi ingatlanhiteleiből. Ez azért volt problémás, mert a bankoknak már háromnegyed évük sem maradt arra, hogy megállapodjanak a MARK-kal, az Európai Bizottság ugyanis 2017. június 30-ai határidőt szabott meg erre.

Az Index.hu akkori cikkének magyarázata szerint a kudarc az volt, hogy időközben megfordult az ingatlanpiac, amelyen már nem működött a felek által összeállított árazási modell, magyarul, nem volt esély arra, hogy a kereslet és a kínálat találkozzon. Így hiába mérte fel a MARK a banki rossz ingatlanhitel-portfóliókat, az azokért ajánlott csomagárakon a bankok nem voltak hajlandóak megválni azoktól.

Így nem volt mit tennie az MNB-nek, mint túladnia a MARK Zrt.-n (amelynek végül csak összejött egy ügylet, a cég a jegybank által szanált MKB Bank egyik korábbi portfolióját kezelte). A MARK vevője egy külföldi cég lett, a csehországi APS Investment s.r.o., amely egy követelés-kezeléssel, rossz hitelekkel foglalkozó nagy regionális szereplőnek számított, s a MARK-ban potenciális üzleti lehetőséget látott.

Ám ezt nem sikerült kiaknázni, vagy pontosabb úgy fogalmazni: ahogy az MNB, úgy az APS céljai sem valósultak meg. Ezt mutatják a számok is: a 2017-es év (vagyis amelynek első felében még az MNB, a másodikban már az APS volt a tulajdonos) 1,327 milliárd forintos veszteségét ugyan a cseheknek 2018-ra sikerült közel 38,5 millióra lefaragniuk, ám a 2019-es évet ismét tetemes, 486 milliós mínusszal zárta a MARK Zrt.

A veszteségek pedig szép lassan felemésztették a cég tőkéjét. Már a 2017 közepi tulajdonosváltás előtt az MNB kénytelen volt a MARK Zrt. 2016 decemberében 200 millióról 700 millióra emelt alaptőkéjét a brutális veszteség miatt 50 millióra leszállítani. Ennek megfelelően a 2018 végi 118 milliós saját tőkéje még meghaladta a jegyzett tőkéjét, a tavalyi félmilliárdot közelítő mínusz azonban 2019 végére már súlyosan negatívba (-369,8 millió forint) lökte a saját tőkét. Miközben a kötelezettségei 20 milliárd forintnál is többre rúgtak.

Igaz, addigra már nem az APS volt a tulajdonos, miután a csehek 2019 júniusában eladták a MARK Zrt.-t a V.I.B. Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft.-nek, amely két hónappal később zártkörű részvénytársasággá alakult át. A vevő 2007 januárjában jött létre – fő tevékenységként saját tulajdonú ingatlan adásvételére –, egyedüli tulajdonosa az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadásra szakosodott Tardora Invest Zrt., amelynek 5 millió forintos jegyzett tőkéjét öt, a közvélemény előtt nem ismert magánszemély adta össze, egyenlő, 20-20 százalékos arányban. 

A MARK-kal ellentétben mind a V.I.B., mind a Tardora sikeres vállalkozás – legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az előbbi 747 millió, míg az utóbbi 1,5 milliárdos nyereséggel hagyta maga mögött a tavalyi évet.

Szerettük volna megtudni, hogy a V.I.B-Tardora párosnak mi a terve a MARK Zrt.- vel, hogyan alakult az utóbbi idei éve, sikerült-e megfordítani a cég alapítás óta tartó veszteséges szériáját, s mi a céljuk a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-vel együtt a birtokukba került MARK Ingatlan Zrt.-vel – amely az ugyanazon nevű anyacégével szemben ugyancsak szépen muzsikál, a 2019-es évet legalábbis, ha szűken is, de 650 ezer forintos profittal zárta. Kérdéseinkre azonban a tulajdonosok rigorózusan, mindössze annyit válaszoltak, hogy „A MARK Zrt. egy pénzügyi engedélyekkel rendelkező cég, amely tevékenységét a mindenkori jogszabályok szerint végzi, minden nyilvános adat elérhető a hivatalos céginformációkban, ezen kívül további információ üzleti és banktitoknak minősül, így erről nem kívánunk nyilatkozni”.

Ezekből a bizonyos nyilvános adatokból arra lehet következtetni, hogy komolyan számolnak a MARK Zrt.-vel, hiszen abba 2019 decemberében 330 milliós tőkét toltak be – ebből 100 millió ment a jegyzett tőkébe, amelynek következtében az 150 millióra emelkedett, 230 millió pedig a tőketartalékba. Vagyis nem kizárt, hogy a MARK Zrt. oly sok hányattatás után végre egyenesbe kerül.

Meglehet, a portfoliótisztítás jegyében vált meg a MARK Zrt. a Quttól, adta el azt a Száraz István közvetett érdekeltségébe tartozó Atrox Ingatlanfejlesztő Alapnak. A Qut ugyanis a 2019-es évet közel 18 millió forintos veszteséggel zárta, miközben a rövid lejáratú, azaz egy éven belül esedékes kötelezettségei meghaladták a 94,3 millió forintot. Ez a jelenleg felszámolás alatt álló, Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás által tulajdonolt NHB Növekedési Hitel Bank, illetve a Gránit Bank hitelét jelenthette – legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a kft üzletrészeire e két hitelintézet jegyeztetett be zálogjogot. Ezek azonban novemberben törlődtek, így a cég már „tisztán” került át az Atroxhoz.