Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Szokványos tranzakciónak tűnt, hogy a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.  november közepén értékesítette a Qut Ingatlanforgalmazó Kft.-t az Atrox Ingatlanfejlesztő Alapnak. Az ügylet azonban az eladó és a vevő személye miatt nagyobb érdeklődésre tarthat számot.

Kezdjük a vevővel. A 2019 augusztusában létrejött Atroxo alapot az a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli, amelynek neve történetesen az Atrox elindulásával egy időben robbant a köztudatba. A tavaly augusztus 20-ai négynapos ünnep előtt közvetlenül tette közhírré egy sajtóközleményben a Quartz, hogy „az általa kezelt Uncia Magántőkealap közvetett tulajdonába kerül a Bankonzult Finance Zrt., amely így közvetett befolyást szerez az MKB Bank irányításában”. 

Eddig csak rogyadozott a MARK Zrt. A fotó illusztráció, forrás: MTI
Eddig csak rogyadozott a MARK Zrt. A fotó illusztráció, forrás: MTI

Nem volt különösebben nehéz kideríteni, hogy a Quartz mögött közvetve ki áll: Száraz István, aki köztudomásúan Matolcsy György jegybankelnök két fiának nemcsak a barátja, hanem üzletelt is velük: az Origo internetes hírportált működtetett New Wave Media Csoportot például 2017-ben a Matolcsy Ádám birtokában lévő Magyar Stratégiai Zrt.-nek adta el. 

Megkérdeztük a Quartzot, mi volt a cél e tranzakcióval, mi az Atrox üzleti koncepciója, mekkora az alap és milyen típusú ingatlanok, cégek szerepelnek a portfoliójában. A Quartz vezérigazgatója, Valkó Mihály annyit mondott: „az Atrox egy ingatlanalap (ahogy a nevéből is kitetszik) és ehhez mérten az elfogadott befektetési politikával összhangban ingatlanfejlesztéssel és -működtetéssel foglalkozik. A tevékenységnek nincs további specifikus pozicionálása. Ebbe az előzetesen meghatározott tevékenységbe illik bele az említett akvizíció is, amelynek keretében a jogszabályoknak megfelelő ingatlantársaságban szerzett tulajdont az alap. Sajnos, az alap zártkörű voltára tekintettel az alap tevékenységéről ennél több információt nem áll módomban megosztani.”

Az adásvételi ügylet másik szereplője, a MARK Zrt. már régebb óta ismert, igaz, viszonylag hosszabb ideje nem hallatott magáról, ezért is érdemes egy kicsit alaposabban felidézni az előéletét.

A céget 2014 szeptemberében alapította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) , 200 millió forintos jegyzett tőkével, arra a célra, hogy a hazai kereskedelmi bankok megtisztulhassanak a rossz minőségű, szakzsargonban nem-teljesítőnek hívott ingatlanhiteleiktől, így bátrabban finanszírozhassák a magyar gazdaságot.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.
Email-címe megadása után választhat előfizetői csomagjaink közül.

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.