TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Jelentős veszteséget szenvedett el a Mol többségi tulajdonába 2017. január végén került egykori Olajterv, az OT-Industries-DKG Gépgyártó Zrt., emiatt több mint 2 milliárd forinttal le kellett szállítania a jegyzett tőkéjét. A Mol azonban továbbra is lát fantáziát a cégben – közölték az mfor.hu-val.

Az OT Industries-DKG Gépgyártó Zrt. tavaly október közepén 2,2 milliárd forinttal, mindössze 100,4 millióra csökkentette az alaptőkéjét. A tőkeleszállítás okaként a veszteségrendezést nevezte meg a Mol-csoportba tartozó, a kelet-közép-európai régió egyik ismert olaj- és gázipari tervező és beruházás-kivitelező társasága a Cégközlönyben megjelent közzététele szerint.

A 2016-os évét még 1,85 milliárd forintos nyereséggel zárt nagykanizsai székhelyű OT Industries 2017-ben több mint 2 milliárdos veszteséget halmozott fel, aminek eredményeként a saját tőkéje 1,35 milliárdra apadt. Abból, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény értelmében akkor kötelező a tőkeleszállítás, ha a saját tőke a jegyzett tőke 50 százaléka alá megy, arra lehet következtetni, a cég 2018-ban is veszteséges maradt – hogy milyen mértékben, arra csak a tavalyi éves beszámoló jóváhagyását követően, legkésőbb május 31-én derülhet fény.

A Mol 2017. január végén jelentette be, hogy lezárta az OT Industries-csoport 51 százalékos tulajdoni részesedésének megvásárlását, és átvette a társaság irányítását is. A Mol az OT Industries-DKG Gépgyártó Zrt.-t tulajdonló OT Industries Vagyonkezelő Zrt.-ben addig 43 százalékig tulajdonos Advoil Vagyonkezelő és Tanácsadó Zrt.-t vásárolta ki, emellett további 8 százaléknyit vásárolt a zrt. saját részvényeiből. Ugyanennyi saját részvényt vett az OT-től az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Mol alelnöke, Csányi Sándor cége, a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. is, amelynek következtében az addigi 41 százalékos részesedése 49 százalékra emelkedett. Az, hogy az OT-részvényekért mennyit fizetett a Mol, nem került nyilvánosságra. 

Beszállását Magyarország legnagyobb cége azzal indokolta, hogy az illeszkedik a MOL-csoport 2016 ősszel bejelentett új, hosszú távú stratégiájába, melyben jelentős beruházásokat és a fogyasztói és ipari szolgáltatási portfólió bővítését hirdetett meg. „Összhangban a stratégiai célkitűzésekkel, a MOL-csoport a saját eszközeinek versenyképes üzemeltetésén felül széleskörű ipari és üzleti szolgáltatásokat kíván kínálni ipari vállalatoknak” – írták akkor.

Ezek a célok most is érvényesek – közölte az mfor.hu érdeklődésére a Mol-csoport. Amely a legutolsó teljes, 2017-es üzleti évét 4130 milliárd forintos nettó árbevétellel és 300 milliárdot meghaladó profittal zárta. S az idei első háromnegyedéves adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a tavalyi éve még jobban sikerülhetett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.