Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Jelentős veszteséget szenvedett el a Mol többségi tulajdonába 2017. január végén került egykori Olajterv, az OT-Industries-DKG Gépgyártó Zrt., emiatt több mint 2 milliárd forinttal le kellett szállítania a jegyzett tőkéjét. A Mol azonban továbbra is lát fantáziát a cégben – közölték az mfor.hu-val.

Az OT Industries-DKG Gépgyártó Zrt. tavaly október közepén 2,2 milliárd forinttal, mindössze 100,4 millióra csökkentette az alaptőkéjét. A tőkeleszállítás okaként a veszteségrendezést nevezte meg a Mol-csoportba tartozó, a kelet-közép-európai régió egyik ismert olaj- és gázipari tervező és beruházás-kivitelező társasága a Cégközlönyben megjelent közzététele szerint.

A 2016-os évét még 1,85 milliárd forintos nyereséggel zárt nagykanizsai székhelyű OT Industries 2017-ben több mint 2 milliárdos veszteséget halmozott fel, aminek eredményeként a saját tőkéje 1,35 milliárdra apadt. Abból, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény értelmében akkor kötelező a tőkeleszállítás, ha a saját tőke a jegyzett tőke 50 százaléka alá megy, arra lehet következtetni, a cég 2018-ban is veszteséges maradt – hogy milyen mértékben, arra csak a tavalyi éves beszámoló jóváhagyását követően, legkésőbb május 31-én derülhet fény.

A Mol 2017. január végén jelentette be, hogy lezárta az OT Industries-csoport 51 százalékos tulajdoni részesedésének megvásárlását, és átvette a társaság irányítását is. A Mol az OT Industries-DKG Gépgyártó Zrt.-t tulajdonló OT Industries Vagyonkezelő Zrt.-ben addig 43 százalékig tulajdonos Advoil Vagyonkezelő és Tanácsadó Zrt.-t vásárolta ki, emellett további 8 százaléknyit vásárolt a zrt. saját részvényeiből. Ugyanennyi saját részvényt vett az OT-től az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Mol alelnöke, Csányi Sándor cége, a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. is, amelynek következtében az addigi 41 százalékos részesedése 49 százalékra emelkedett. Az, hogy az OT-részvényekért mennyit fizetett a Mol, nem került nyilvánosságra. 

Beszállását Magyarország legnagyobb cége azzal indokolta, hogy az illeszkedik a MOL-csoport 2016 ősszel bejelentett új, hosszú távú stratégiájába, melyben jelentős beruházásokat és a fogyasztói és ipari szolgáltatási portfólió bővítését hirdetett meg. „Összhangban a stratégiai célkitűzésekkel, a MOL-csoport a saját eszközeinek versenyképes üzemeltetésén felül széleskörű ipari és üzleti szolgáltatásokat kíván kínálni ipari vállalatoknak” – írták akkor.

Ezek a célok most is érvényesek – közölte az mfor.hu érdeklődésére a Mol-csoport. Amely a legutolsó teljes, 2017-es üzleti évét 4130 milliárd forintos nettó árbevétellel és 300 milliárdot meghaladó profittal zárta. S az idei első háromnegyedéves adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a tavalyi éve még jobban sikerülhetett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.