2019. január 11. 12:31

Jelentős veszteséget szenvedett el a Mol többségi tulajdonába 2017. január végén került egykori Olajterv, az OT-Industries-DKG Gépgyártó Zrt., emiatt több mint 2 milliárd forinttal le kellett szállítania a jegyzett tőkéjét. A Mol azonban továbbra is lát fantáziát a cégben – közölték az mfor.hu-val.

Az OT Industries-DKG Gépgyártó Zrt. tavaly október közepén 2,2 milliárd forinttal, mindössze 100,4 millióra csökkentette az alaptőkéjét. A tőkeleszállítás okaként a veszteségrendezést nevezte meg a Mol-csoportba tartozó, a kelet-közép-európai régió egyik ismert olaj- és gázipari tervező és beruházás-kivitelező társasága a Cégközlönyben megjelent közzététele szerint.

A 2016-os évét még 1,85 milliárd forintos nyereséggel zárt nagykanizsai székhelyű OT Industries 2017-ben több mint 2 milliárdos veszteséget halmozott fel, aminek eredményeként a saját tőkéje 1,35 milliárdra apadt. Abból, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény értelmében akkor kötelező a tőkeleszállítás, ha a saját tőke a jegyzett tőke 50 százaléka alá megy, arra lehet következtetni, a cég 2018-ban is veszteséges maradt – hogy milyen mértékben, arra csak a tavalyi éves beszámoló jóváhagyását követően, legkésőbb május 31-én derülhet fény.

A Mol 2017. január végén jelentette be, hogy lezárta az OT Industries-csoport 51 százalékos tulajdoni részesedésének megvásárlását, és átvette a társaság irányítását is. A Mol az OT Industries-DKG Gépgyártó Zrt.-t tulajdonló OT Industries Vagyonkezelő Zrt.-ben addig 43 százalékig tulajdonos Advoil Vagyonkezelő és Tanácsadó Zrt.-t vásárolta ki, emellett további 8 százaléknyit vásárolt a zrt. saját részvényeiből. Ugyanennyi saját részvényt vett az OT-től az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Mol alelnöke, Csányi Sándor cége, a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. is, amelynek következtében az addigi 41 százalékos részesedése 49 százalékra emelkedett. Az, hogy az OT-részvényekért mennyit fizetett a Mol, nem került nyilvánosságra. 

Beszállását Magyarország legnagyobb cége azzal indokolta, hogy az illeszkedik a MOL-csoport 2016 ősszel bejelentett új, hosszú távú stratégiájába, melyben jelentős beruházásokat és a fogyasztói és ipari szolgáltatási portfólió bővítését hirdetett meg. „Összhangban a stratégiai célkitűzésekkel, a MOL-csoport a saját eszközeinek versenyképes üzemeltetésén felül széleskörű ipari és üzleti szolgáltatásokat kíván kínálni ipari vállalatoknak” – írták akkor.

Ezek a célok most is érvényesek – közölte az mfor.hu érdeklődésére a Mol-csoport. Amely a legutolsó teljes, 2017-es üzleti évét 4130 milliárd forintos nettó árbevétellel és 300 milliárdot meghaladó profittal zárta. S az idei első háromnegyedéves adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a tavalyi éve még jobban sikerülhetett.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.