2019. január 11. 12:31

Jelentős veszteséget szenvedett el a Mol többségi tulajdonába 2017. január végén került egykori Olajterv, az OT-Industries-DKG Gépgyártó Zrt., emiatt több mint 2 milliárd forinttal le kellett szállítania a jegyzett tőkéjét. A Mol azonban továbbra is lát fantáziát a cégben – közölték az mfor.hu-val.

Az OT Industries-DKG Gépgyártó Zrt. tavaly október közepén 2,2 milliárd forinttal, mindössze 100,4 millióra csökkentette az alaptőkéjét. A tőkeleszállítás okaként a veszteségrendezést nevezte meg a Mol-csoportba tartozó, a kelet-közép-európai régió egyik ismert olaj- és gázipari tervező és beruházás-kivitelező társasága a Cégközlönyben megjelent közzététele szerint.

A 2016-os évét még 1,85 milliárd forintos nyereséggel zárt nagykanizsai székhelyű OT Industries 2017-ben több mint 2 milliárdos veszteséget halmozott fel, aminek eredményeként a saját tőkéje 1,35 milliárdra apadt. Abból, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény értelmében akkor kötelező a tőkeleszállítás, ha a saját tőke a jegyzett tőke 50 százaléka alá megy, arra lehet következtetni, a cég 2018-ban is veszteséges maradt – hogy milyen mértékben, arra csak a tavalyi éves beszámoló jóváhagyását követően, legkésőbb május 31-én derülhet fény.

A Mol 2017. január végén jelentette be, hogy lezárta az OT Industries-csoport 51 százalékos tulajdoni részesedésének megvásárlását, és átvette a társaság irányítását is. A Mol az OT Industries-DKG Gépgyártó Zrt.-t tulajdonló OT Industries Vagyonkezelő Zrt.-ben addig 43 százalékig tulajdonos Advoil Vagyonkezelő és Tanácsadó Zrt.-t vásárolta ki, emellett további 8 százaléknyit vásárolt a zrt. saját részvényeiből. Ugyanennyi saját részvényt vett az OT-től az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Mol alelnöke, Csányi Sándor cége, a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. is, amelynek következtében az addigi 41 százalékos részesedése 49 százalékra emelkedett. Az, hogy az OT-részvényekért mennyit fizetett a Mol, nem került nyilvánosságra. 

Beszállását Magyarország legnagyobb cége azzal indokolta, hogy az illeszkedik a MOL-csoport 2016 ősszel bejelentett új, hosszú távú stratégiájába, melyben jelentős beruházásokat és a fogyasztói és ipari szolgáltatási portfólió bővítését hirdetett meg. „Összhangban a stratégiai célkitűzésekkel, a MOL-csoport a saját eszközeinek versenyképes üzemeltetésén felül széleskörű ipari és üzleti szolgáltatásokat kíván kínálni ipari vállalatoknak” – írták akkor.

Ezek a célok most is érvényesek – közölte az mfor.hu érdeklődésére a Mol-csoport. Amely a legutolsó teljes, 2017-es üzleti évét 4130 milliárd forintos nettó árbevétellel és 300 milliárdot meghaladó profittal zárta. S az idei első háromnegyedéves adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a tavalyi éve még jobban sikerülhetett.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!