3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal nem talál kivetnivalót abban, hogy a Cofidis meg kívánja szerezni a Magyar Cetelemet.

Május végén jött a hír, hogy a francia Cofidis SA megállapodást írt alá a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek. Akkor a felek azt közölték, hogy a Cofidis/Cetelem ügylet 2024 első negyedévében léphet hatályba, aminek feltétele a különböző hatósági engedélyek beszerzése.

Több mint negyedszázad után búcsúzhat. Fotó: MTI
Több mint negyedszázad után búcsúzhat. Fotó: MTI

Ennek egyik lépéseként hétfőn a Cofidis és a Cetelem összefonódás-bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) arról, hogy

a Credit Mutuel csoporthoz tartozó Cofidis SA meg kívánja szerezni a Magyar Cetelem Zrt. alaptőkéjének 100 százalékát megtestesítő részvényeket a BNP Paribas Personal Finance SA-tól.

A hazai törvények értelmében egy vagy több cég összefonódását abban az esetben kell bejelenteni a GVH-nak, ha fennáll a lehetősége annak, hogy egyesülésük, vagy az egyiknek a másikba való beolvadása a versenyt korlátozó aktusnak tekinthető. A GVH dönthet úgy, hogy nem lát okot a vizsgálatra, de úgy is, hogy górcső alá veszi az összefonódást, melyet aztán vagy jóváhagy vagy megakadályoz.

A vételi ajánlatra készülő Cofidis SA több mint 40 éve foglalkozik fogyasztási hitelszolgáltatásokkal, kilenc országban van jelen, itteni fióktelepe Magyarország egyik piacvezető szereplője a fogyasztói hitelek piacán. A Magyar Cetelem Bank Zrt. 1996 óta van jelen Magyarországon, és a Cofidishez hasonlóan lakossági fogyasztási hitelezéssel foglalkozik. Alapítója és egyben 100 százalékos tulajdonosa a francia Cetelem S. A., amely 1999-óta a BNP Paribas csoport tagja.

Az összesített hazai hitelintézeti rangsorban a Cofidis Magyarországi Fióktelepe 119 milliárd forintos mérlegfőösszegével 2022-ben a 19. helyet foglalta el, éppen a 106 milliárdos mérlegfőösszegű Magyar Cetelem Bankot megelőzve. 

Ami az eredményt illeti, az a két pénzintézetnél pont ellentétesen mozgott. Míg a Cofidis a 2022-es évet 3 milliárd forintos veszteséget zárta, szemben az egy évvel korábbi 13 millió forint nyereséggel, addig a Cetelem a 2021-es 3,8 milliárdos veszteségét fordította 2022-ben nyereségbe. 

Érdekes, hogy a két pénzintézet 2022-es nettó kamatbevétele hajszálra azonos mértéket, 10,5 milliárd forintot ért el, ami a Cofidisnél visszalépést jelentett a 2021-es 11,7 milliárd után, a Cetelemnél viszont nagy előrelépést, mivel tavalyelőtt még csak 4 milliárdot sikerült összehoznia.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!