<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Ezúttal viszont nem természetvédelmi területen, csak a határában.

Január elején írtuk meg, hogy két homokbányát is nyitna természetvédelmi területen Mészáros Lőrinc családi cége. A Mészáros és Mészáros Kft. ezúttal azért kezdene földtúrásba, hogy ne megvenni kelljen a homokot, melyet a 25,9 milliárd forintért a Felső-Tisza országhatárhoz közeli szakaszán felépítendó árapasztó tározóhoz felhasználnak. A Tiszakóródon létesítendő bányákat azonban Natura 2000 területen, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet részén, valamint az Ökológiai Hálózat „magterület” kategóriába tartozó részén nyitnák meg.

Ez törvényileg nem lehetséges, viszont a Mészárosékat képviselő cég vezetője az RTL Klub Híradójának később előállt a megoldással: mint hogy ilyen kondíciók mellett úgysem kapnák meg a hatósági engedélyt a bányanyitásra, az engedélyezési eljárás felfüggesztését kérik hat hónapra, mert elképzelhető, hogy a fél év szünet alatt a minisztérium és az illetékes hivatalok átminősítik a területet Mészároséknak kedvezőre.

Most kiderült, Mészárosék egy harmadik homokbányát is nyitnának Tiszakóródnál, ám ilyen, kivárásos manőverre az új bánya esetében nem lesz szükség. A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának weblapján megjelent újabb dokumentumok szerint ugyanis azt az előző kettővel ellentétben már nem Natura 2000-területen nyitnák meg.

Itt lenne az új homokbánya. (Forrás: előzetes vizsgálati dokumentáció)Itt lenne az új homokbánya. (Forrás: előzetes vizsgálati dokumentáció)

A harmadik bányát a Tiszakóród 047/1/, 047/2, 047/3 hrsz-ú ingatlanokra tervezik. 14 hektár 5756 négyzetméteres területű lesz, homokot, löszt, képlékeny agyagot és kevert ásványi nyersanyagot termelnek majd ki, és a becslések szerint 437 268 köbméter hasznos anyagot tudnak majd kivenni belőle. Maximális termelési kapacitásként 250 munkanap/évvel számolva átlagosan napi 1750, évi 437 500 tonnát saccolnak.

A harmadik bánya ugyan természetvédelmi területbe nem zavar be, de annak a határán létesítik: a Nemzeti Ökológiai Hálózat úgynevezett pufferterületén, mely, mint a neve is mutatja, mesterséges beavatkozások esetén arra szolgál, hogy a káros környezeti hatásokat elnyelje, mielőtt azok a konkrét természetvédelmi területhez érnének.

A telepítési hely egyébként így is a sérülékeny földtani környezetű Szatmárcseke-Tiszakóród Távlati Vízbázis hidrogeológiai védőövezete B zónáján belül helyezkedik el, ám a bányához készült hatástanulmány keretében egyedi vizsgálati dokumentáció készült, mely megállapította, hogy a tervezett tevékenység az ivóvízbázist nem károsítja majd. Technológiai szennyvíz nem keletkezik, és a hatástanulmámny szerint normál üzemmenet esetén semmilyen hatással nem lesznek a felszín alatti vizek minőségére.

A bányát még idén, de legkésőbb jövőre meg akarják nyitni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.