Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Tiszai Balázs Tiszai Balázs

Ezúttal viszont nem természetvédelmi területen, csak a határában.

Január elején írtuk meg, hogy két homokbányát is nyitna természetvédelmi területen Mészáros Lőrinc családi cége. A Mészáros és Mészáros Kft. ezúttal azért kezdene földtúrásba, hogy ne megvenni kelljen a homokot, melyet a 25,9 milliárd forintért a Felső-Tisza országhatárhoz közeli szakaszán felépítendó árapasztó tározóhoz felhasználnak. A Tiszakóródon létesítendő bányákat azonban Natura 2000 területen, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet részén, valamint az Ökológiai Hálózat „magterület” kategóriába tartozó részén nyitnák meg.

Ez törvényileg nem lehetséges, viszont a Mészárosékat képviselő cég vezetője az RTL Klub Híradójának később előállt a megoldással: mint hogy ilyen kondíciók mellett úgysem kapnák meg a hatósági engedélyt a bányanyitásra, az engedélyezési eljárás felfüggesztését kérik hat hónapra, mert elképzelhető, hogy a fél év szünet alatt a minisztérium és az illetékes hivatalok átminősítik a területet Mészároséknak kedvezőre.

Most kiderült, Mészárosék egy harmadik homokbányát is nyitnának Tiszakóródnál, ám ilyen, kivárásos manőverre az új bánya esetében nem lesz szükség. A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának weblapján megjelent újabb dokumentumok szerint ugyanis azt az előző kettővel ellentétben már nem Natura 2000-területen nyitnák meg.

Itt lenne az új homokbánya. (Forrás: előzetes vizsgálati dokumentáció)Itt lenne az új homokbánya. (Forrás: előzetes vizsgálati dokumentáció)

A harmadik bányát a Tiszakóród 047/1/, 047/2, 047/3 hrsz-ú ingatlanokra tervezik. 14 hektár 5756 négyzetméteres területű lesz, homokot, löszt, képlékeny agyagot és kevert ásványi nyersanyagot termelnek majd ki, és a becslések szerint 437 268 köbméter hasznos anyagot tudnak majd kivenni belőle. Maximális termelési kapacitásként 250 munkanap/évvel számolva átlagosan napi 1750, évi 437 500 tonnát saccolnak.

A harmadik bánya ugyan természetvédelmi területbe nem zavar be, de annak a határán létesítik: a Nemzeti Ökológiai Hálózat úgynevezett pufferterületén, mely, mint a neve is mutatja, mesterséges beavatkozások esetén arra szolgál, hogy a káros környezeti hatásokat elnyelje, mielőtt azok a konkrét természetvédelmi területhez érnének.

A telepítési hely egyébként így is a sérülékeny földtani környezetű Szatmárcseke-Tiszakóród Távlati Vízbázis hidrogeológiai védőövezete B zónáján belül helyezkedik el, ám a bányához készült hatástanulmány keretében egyedi vizsgálati dokumentáció készült, mely megállapította, hogy a tervezett tevékenység az ivóvízbázist nem károsítja majd. Technológiai szennyvíz nem keletkezik, és a hatástanulmámny szerint normál üzemmenet esetén semmilyen hatással nem lesznek a felszín alatti vizek minőségére.

A bányát még idén, de legkésőbb jövőre meg akarják nyitni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.