2018. február 28. 11:50
mfor.hu

Megkérdőjeleződött a Magyarországon kiosztott kaszinókoncessziók jogszabályi alapja - írja a Zoom.hu.

Az Európai Bíróság ítélete szerint a magyarországi hagyományos játékkaszinók üzemeltetésére irányuló koncessziók kiadására és az online kaszinójátékok szervezésére vonatkozó hazai szabályozás nem egyeztethető össze a szolgáltatásnyújtás szabadsága elvével - írja a Zoom.hu.  A bíróság közleménye szerint a szerencsejáték-piac ezen szegmense hátrányos megkülönböztetéseket alkalmaz a piacon jelen lévő külföldi szereplőkkel szemben.

Fotó: Pixabay Fotó: Pixabay

A törvény szerint 11 kaszinó működhet Magyarországon, melyből 10 már elkelt:

  • 5 budapestit Andy Vajna üzemeltet,
  • a debreceni és a nyíregyházi Szima Gábor és a debreceni focicsapat tulajdonában van,
  • Garancsi István a soproni kaszinóba szállt be,
  • a Treff-Klub pedig a győri és a pécsi kaszinót viszi.

Korábbi piaci forrásaink szerint az utolsó kaszinó Miskolcon nyílhat majd meg, melyet szintén a Seszták köréhez köthető Treff-Klub Kft. üzemeltethet.

Az ítélet magyarázata szerint egyébként nem csak az utóbbi időben fókuszba került online kaszinók koncessziójával akad gond. Az élő kaszinók esetében ugyanis korábban egy olyan rendszerben adtak ki koncessziókat, amikor „megbízható szerencsejáték-szervezőket” jelöltek ki. Az online kaszinóra szóló koncessziót pedig csak olyan kaphat, aki rendelkezik elő kaszinóra vonatkozó „működési engedéllyel”. Ez a megoldás ugyancsak hátrányosan megkülönböztető jellegű korlátozásnak minősül – állítja az Európai Unió bíróságának ítélete. Az Orbán-kormány által hozott törvények ugyanis akadályozzák a más tagállamban letelepedett szerencsejáték-szervezőknek a magyar szerencsejáték-piachoz való hozzáférését.

Az eset kapcsán két probléma merülhet fel: egyrészt ha újra kell osztani a koncessziókat, akkor újabb szereplők jelenhetnek meg a húsos fazék körül és rögtön nem lesz annyira kecsegtető a kaszinóüzemeltetés, mint most. Másrészt pedig a kártérítés, melynek során például a most perelő Sporting Odds a 2016 óta elmaradt bevételeit követelhetné a magyar államon.