5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Ha valaki kételkedett volna abban, hogy Magyarországon nyereségesen lehet működtetni az elmúlt egy évtizedben felhúzott stadionokat, akkor rosszul tette, sőt! Annyira stabil lábakon állnak, hogy a koronavírus-járvány okozta válság és korlátozások ellenére történetük legnagyobb nyereségét érte el 2020-ban a Fradi és a Loki stadionja is.

Végiggondolva a 2020-as év járványügyi intézkedéseit, a leginkább sújtott ágazatok és tevékenységek körét, joggal merülhet fel a gondolat, hogy a stadionüzemeltetők sem járhattak jól. Bár a bajnokságok lebonyolításában nem volt igazán fennakadás, hiszen nézők nélkül szigorú intézkedések mellett le lehetett azokat játszani, de ez a stadionok kihasználtságának csak egy lehetőségét jelenti. Számos konferenciának, zenés és más rendezvénynek adhat otthont egy-egy ilyen létesítmény, ezek pedig 2020-ban már csak a létszámkorlátozások és gyülekezési tilalmak miatt is elmaradtak. Az imént felvázolt nem túl rózsás helyzet azonban a Fradi és a Loki stadionjának gazdasági mutatóin mégsem látszik meg igazán. Olyannyira nem, hogy bizonyos szempontból történetük legjobb évét zárhatták 2020-ban.

Fotó: MTIFotó: MTI

Groupama Aréna: rekordprofit

A Fradi otthonául szolgáló Groupama Aréna üzemeltetője a francia Lagardere Sport tulajdonában lévő Sportfive Kft. Az értékesítésből származó bevételeken meglátszik a kialakult gazdasági helyzet hatása, hiszen mintegy ötödével (21,8 százalékkal) estek vissza. Az előző évi 5,12 milliárd forint után 4 milliárd folyt be a kasszába. Hogy pontosan milyen tevékenységeknek köszönhető a bevétel csökkenése, az a kiegészítő mellékletből nem derül ki, arra hivatkozva, hogy

"az értékesítés nettó árbevétele egymástól jelentősen különböző tevékenységek, szolgáltatások szerint - annak homogenitása miatt - nem bontható meg."

Bár elkönyveltek több mint félmilliárd árbevételt is emellett, az sokkal inkább technikai tényezőknek köszönhető, mint egy plusz bevételi forrásnak. Az egyéb bevétel döntő része ugyanis a céltartalékok évek közötti átcsoportosításának az eredménye.

A bevételek mérséklődésével párhuzamosan a ráfordítások is alacsonyabb szinten alakultak. Anyagjellegűként 3,5 milliárd forintot számoltak el a korábbi 3,8 milliárd után, személyi jellegűként pedig 301 milliót a 2019-es 345 millió forint után.

Utóbbi a dokumentumokban szereplő információk alapján sem a bérek, sem pedig a létszám csökkentésével nem magyarázható. A háttérben adókedvezmények állnak. A személyi jellegű ráfordítások ugyanis bérköltségből és bérjárulékokból, illetve egyéb juttatásokból tevődik össze. A kiegészítő melléklet pedig rávilágít: bérköltségre többet fordítottak tavaly a cégnél, míg a bérjárulékok a felére zuhantak. 54,6 millióról 21,9 millióra, ezen belül is a szociális hozzájárulási adó soron könyveltek el 20,4 millió forintot a 2019-es 50,9 millió után.

A bérköltség és a létszám alapján egyébként a 2019-es havi bruttó 1,09 millió forintos átlagbér tavaly 1,105 millió forintra emelkedett.

Végeredményben tiszta profitként 402,6 millió forintot mutatott ki a Sportfive, ami mintegy ötödével (21,8 százalékkal) magasabb az előző évi nyereségnél. Érdekes módon, pont olyan mértékben nőtt a profit, mint amilyen mértékben visszaesett az árbevétel. Az pedig egész meglepő, ahogy az az alábbi ábrán is látszik, története legmagasabb profitját hozta össze a Fradi stadion üzemeltetéséért felelős Sportfive Kft.

Debreceni Nagyerdei Stadion: majdnem rekordnyereség

A debreceni focicsapat otthonául szolgáló stadionnál - bár más nagyságrendben, de - hasonló gazdasági folyamatok zajlottak tavaly, mint a Fradi-stadionnál. A különbség két soron mutatkozik meg: egyrészt a bevételek kisebb mértékben, 7,4 százalékkal estek vissza 2020-ban, másrészt csupán 54 ezer forint híja volt annak, hogy rekord legyen a kimutatott nyereség. Bár azért a válság évében talán nem érheti kritika azt, hogy az adózott eredmény épp csak egy hajszállal maradt el a legjobb évitől.

Árbevételként 337,3 millió forint folyt be a cég kasszájába a korábbi 364 millió után. Tevékenységek szerinti lebontás ebben az esetben sem található a kiegészítő mellékletben, ám a bevételi forrásokról van némi pluszinformáció. Van együttműködési megállapodásuk a DVSC Zrt.-vel a hivatalos és barátságos meccsek megrendezésére - tavaly 23 mérkőzést játszottak le. Bérbeadja a létesítmény bizonyos helyiségeit, itt rendezik meg minden évben a Virágkarnevált, a yoUDay eseményt, működteti a DVSC Shopot a stadionban és helyet biztosít a mobil jégpályának is. Utóbbi tevékenységek a koronavírus-helyzet miatt tavaly azonban nem valósultak meg, vagy csak ideiglenesen működtek.

Az értékesítési árbevétel mellett az önkormányzattól is kevesebb támogatást kapott a cég, 40 millió helyett tavaly 31,7 millió forint folyt be a kasszába, melyet egyéb árbevételként könyveltek el.

A bevételek csökkenésével párhuzamosan a kiadás is kevesebb volt 2020-ban. Anyagjellegűként 263 millió forintot költöttek a korábbi 276 millió után, személyi jellegűként pedig 33,3 milliót a 2019-es 52,7 millió forint után. Utóbbi csökkenése igen nagymértékű, amit csak részben okozhatott a létszám csökkenése. 8 fő után tavaly már csak heten voltak a cég alkalmazásában. Bár a bérköltséget nem tüntetik fel a kiegészítő mellékletben, sem az eredménybeszámolóban, az átlagbér becslésére mégis van lehetőség, hiszen a bérköltség általában nagyjából a 80 százalékát teszi ki a személyi jellegű ráfordításoknak.

Ezzel számolva a havi bruttó 439 ezres átlagbér tavaly 317 ezerre csökkent.

A bevételek és költségek eredőjeként adózott nyereségként 28,835 millió forint marad a cég kasszájában, ami meghaladja az előző évit is, és alig marad el a rekordot jelentő 2017-es év profitjától, ami 28,889 millió forint volt. A differencia csupán 54 ezer forint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.