2019. május 28. 12:03

Úgy látszik, Mészáros Lőrinc és családja is képes botlani. Miközben más érdekeltségek sorra szárnyalják túl korábbi önmagukat, a családi tulajdonban lévő gasztrocég nem kis meglepetésre veszteséget termelt 2018-ban.

Váratlanul idő előtt tette közzé 2018-as beszámolóját a Mészáros Gasztro Kft., mely közvetlenül a Mészáros-család tulajdonában álló, vendéglátással és szállodai szolgáltatással foglalkozó cég. A cég üzemelteti a pizzázót, az óbaroki kamionparkoló melletti éttermet, a herceghalmi irodaház menzáját és a felcsúti stadion büféjét is - legalábbis erre utalnak a bejegyzett telephelyek és fióktelepek. Ugyan tavaly a bevételek szépen gyarapodtak, a költségek növekedését ez nem bírta el, ennek köszönhető a veszteség.

A beszámoló szerint a korábbi 412 millió forintos árbevétel után 502 milliót könyvelhettek el, amivel kapcsolatban a kiegészítő mellékletből csak annyi derül ki, hogy "elsősorban szállodai szolgáltatásból és vendéglátóipari tevékenységből származik". Szembeötlő, hogy megcsappantak az egyéb bevételek: 203 millió forint után csupán 7,2 milliót számolhattak el.

Ezzel szemben anyagjellegű ráfordításként 302 milliót számoltak el a korábbi 264 millió után, aminek hátterében az anyagköltségek megugrása áll. Hasonló változás figyelhető meg a személyi jellegű ráfordításoknál is: 180 milliót költöttek el ilyen célra a korábbi 129 millió után. A növekedés hátterében minden bizonnyal az átlagos dolgozói létszám emelkedése áll, mely 33 főről 48-ra emelkedett a beszámoló szerint. A bérköltségből levezetve úgy tűnik, a gasztrocégnél tavaly az országos folyamatokkal ellentétben csökkenhetett az átlagos bér.

A dolgozók a 2017-es 260 977 forint után átlagosan 255 991 forintért álltak a Mészáros-család alkalmazásában.

Mindezek nyomán üzemi szinten még sikerült 11,8 millió forint nyereséget kimutatni, ezt azonban a pénzügymi műveleteken elért 30 millió forintos veszteség mínuszba húzta. 983 ezer forint adó megfizetése után végül 19,3 milliós veszteséget kellett elkönyvelni a cégnél a 2017-es 195,6 millió forint nyereség után.

A társaságnak egyébként tovább hízik a tartozásállománya: 995 millió után 1,082 milliárd forintnyi kötelezettséget mutattak ki. Ennek zöme, 846,8 millió forint hosszú lejáratú kötelezettség, amiből

  • 67 millió forint alapítói kölcsön, vagyis Mészáros egyik zsebéből a másikba tenné törlesztéskor az összeget,
  • 385 millió forint egyéb hosszú lejáratú kötelezettség,
  • és 394,8 millió forint beruházási hitel.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint a Mészáros Gasztro befektetett eszközeire, a készletekre és a vevői követelésekre még 2016 év végén 550 millió forint értékű zálogjogot jegyzett be a Gránit Bank.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.