2019. május 28. 12:03

Úgy látszik, Mészáros Lőrinc és családja is képes botlani. Miközben más érdekeltségek sorra szárnyalják túl korábbi önmagukat, a családi tulajdonban lévő gasztrocég nem kis meglepetésre veszteséget termelt 2018-ban.

Váratlanul idő előtt tette közzé 2018-as beszámolóját a Mészáros Gasztro Kft., mely közvetlenül a Mészáros-család tulajdonában álló, vendéglátással és szállodai szolgáltatással foglalkozó cég. A cég üzemelteti a pizzázót, az óbaroki kamionparkoló melletti éttermet, a herceghalmi irodaház menzáját és a felcsúti stadion büféjét is - legalábbis erre utalnak a bejegyzett telephelyek és fióktelepek. Ugyan tavaly a bevételek szépen gyarapodtak, a költségek növekedését ez nem bírta el, ennek köszönhető a veszteség.

A beszámoló szerint a korábbi 412 millió forintos árbevétel után 502 milliót könyvelhettek el, amivel kapcsolatban a kiegészítő mellékletből csak annyi derül ki, hogy "elsősorban szállodai szolgáltatásból és vendéglátóipari tevékenységből származik". Szembeötlő, hogy megcsappantak az egyéb bevételek: 203 millió forint után csupán 7,2 milliót számolhattak el.

Ezzel szemben anyagjellegű ráfordításként 302 milliót számoltak el a korábbi 264 millió után, aminek hátterében az anyagköltségek megugrása áll. Hasonló változás figyelhető meg a személyi jellegű ráfordításoknál is: 180 milliót költöttek el ilyen célra a korábbi 129 millió után. A növekedés hátterében minden bizonnyal az átlagos dolgozói létszám emelkedése áll, mely 33 főről 48-ra emelkedett a beszámoló szerint. A bérköltségből levezetve úgy tűnik, a gasztrocégnél tavaly az országos folyamatokkal ellentétben csökkenhetett az átlagos bér.

A dolgozók a 2017-es 260 977 forint után átlagosan 255 991 forintért álltak a Mészáros-család alkalmazásában.

Mindezek nyomán üzemi szinten még sikerült 11,8 millió forint nyereséget kimutatni, ezt azonban a pénzügymi műveleteken elért 30 millió forintos veszteség mínuszba húzta. 983 ezer forint adó megfizetése után végül 19,3 milliós veszteséget kellett elkönyvelni a cégnél a 2017-es 195,6 millió forint nyereség után.

A társaságnak egyébként tovább hízik a tartozásállománya: 995 millió után 1,082 milliárd forintnyi kötelezettséget mutattak ki. Ennek zöme, 846,8 millió forint hosszú lejáratú kötelezettség, amiből

  • 67 millió forint alapítói kölcsön, vagyis Mészáros egyik zsebéből a másikba tenné törlesztéskor az összeget,
  • 385 millió forint egyéb hosszú lejáratú kötelezettség,
  • és 394,8 millió forint beruházási hitel.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint a Mészáros Gasztro befektetett eszközeire, a készletekre és a vevői követelésekre még 2016 év végén 550 millió forint értékű zálogjogot jegyzett be a Gránit Bank.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.