2018. június 12. 05:46
mfor.hu

A magyar válogatott szombati Ausztrália elleni meccse kis túlzással már senkit sem érdekelt.

Az oroszországi világbajnokság közeledtével egyre inkább kezd felszökni a fociláz, ám ez alól úgy tűnik a válogatott kivonta magát. Emögött nem csak az áll, hogy nem lesznek ott a vb-n az aranylábú fiaink, hanem elsősorban a csapat lehangoló teljesítménye. Pedig a 2016-os EB elképesztő nézői érdeklődés mellett zajlott, a tévés közvetítések során olyan számokat mértek, amelyeket utoljára talán a kereskedelmi tévézés elindulása előtt tudott műsor elérni. A belgák elleni vereség alkalmával elért 3 millió nézőre nagyon nehéz bármilyen szuperlatívuszt mondani, főleg, ha mellétesszük, hogy a tavasz legsikeresebb műsora a Nagy Duett volt, amelynek adásai még az 1 milliós szinttől is messze elmaradtak.

A fent említett szintről indulva hónapról-hónapra gyengébb számokat hoztak a magyar focisták meccsei, amiben természetesen benne volt a sikertelen selejtező sorozat alatt elszenvedett olyan rendkívül kínos verség, mint az Andorra elleni és hasonlóan ciki Feröer-szigetek elleni döntetlen. A kapitánycsere viszont nem adott lendületet a csapatnak, hacsak nem állítjuk azt, hogy a lejtőn való csúszás egyre gyorsabb. Így a legkitartóbb nézők is szépen lemorzsolódtak az utóbbi négy felkészülési mérkőzés alatt. Az aktívak körében így a szerdai Fehérorszok elleni mérkőzés még a top 50 tévéműsor közé került, ellenben a szombati ausztrálok elleni már nem. Hogy nem a sporttól fordultak el a nézők, hanem a csapattól, arra utal, hogy a szintén szombaton pályára lépő kézilabda válogatott mérkőzése a 18-49 év közöttiek körében a rangsor 38. helyére került. Azt is meg kell említeni, hogy az idősek viszont leülhettek a szombaton is a nemzeti tizenegy meccsét nézni, ugyanis a szombaton kora este játszott találkozó a teljes lakosság körében jobb számokat hozott, ám a nézőszám még a tizede sem volt, mint amit a fent említett Belgium elleni két évvel ezelőtti meccsen mértek.

A magyar csapat tagjai a Magyarország - Szlovénia kézilabda világbajnoki selejtező első mérkőzésén. MTI Fotó: Illyés Tibor A magyar csapat tagjai a Magyarország - Szlovénia kézilabda világbajnoki selejtező első mérkőzésén. MTI Fotó: Illyés Tibor

A toplistára egy további sportesemény is felkerült, méghozzá mind a kereskedelmi célcsoport, mind a teljes lakosság szempontjából a legmagasabb pozícióba. Ez pedig a vasárnapi Forma-1-es közvetítés volt, ami a 4 éven felülieknél az ötödik, míg a 18-49 éveseknél a második helyen zárt. Nem csak az autóverseny, de számos más műsor esetében is úgy tűnt, hogy az idősebbeket is tartalmazó teljes népesség és az aktívak eltérő preferenciával rendelkeznek.

A rangsort a kereskedelmi célcsoportban a Bosszúállók - Ultron kora című film vezeti, míg a teljes népességben a mozi épp csak befért a top 10-be. Utóbbi kategóriában az éllovas viszont a Barátok közt szerdai része lett. Érdekesség, hogy a 18-49-es kororsztály is nézte ugyan a szappanoperát, ám a fenti rész náluk a sorozat egyik leggyengébb rész volt, hiszen három másik is megelőzte. Ebben a csoportban a legnézettebb epizód a keddi lett, ez a toplista 3. helyére került. Az egyetlen műsor van az élbolyban, amely mind a kereskedelmi célcsoportban, mind a tejes népesség körében azonos szintre került, ez a TV2 vetélkedője, a Bezár a bazár, annak ellenére, hogy a műsor ismétlése fut. Igaz, a Ninja Warrior esetében is hasonló a helyzet, hiszen korábbi műsorok láthatóak ismét, ennek ellenére ez a műsor sem teljesített rosszul.

Érdekes, hogy míg a TV2 az archivumának javát kínálja addig az RTL új műsorokkal is készül a nyárra. Utóbbi ugyanis több premierrel készül a következő időszakra. A változatlanul 18 órakor kezdődik az RTL Híradója és a 19:05-kor kezdődő Fókuszt követően hétköznap esténként már 19:40-től várja nézőit a Barátok Közt és szintén korábban, 20:20-tól folytatódik az Éjjel-nappal Budapest. Hétfőnként 21:30-tól a közönségkedvenc Dr. Csont 12., egyben sorozatzáró évadának epizódjai érkeznek a csatornára, szerdánként 21:30-tól vadonatúj részekkel folytatódik a Keresem a családom. A hétvégék sem maradhatnak premier nélkül: vasárnaponként 18:55-tól új epizódokkal folytatódik a nagysikerű Cobra 11 21. évada. A premierek mellett ismét képernyőre kerül a Válótársak 3. évada is. A saját gyártásban készült, fordulatokban bővelkedő sorozatzáró évad kedd és csütörtök este 21:30-tól várja a nézőket. A hét utolsó munkanapján – szintén 21:30-tól – a Halálos fegyver című amerikai sorozat premier epizódjait sugározza az RTL Klub.

Nagy kérdés persze, hogy a foci-vb ideje alatt más műsorok iránt milyen érdeklődés lesz, a kereskedelmi csatornák kínálata iránt. Meg kell persze jegyezni, hogy számos olyan nemzeti csapat lesz ott a világbajnokságon, amelyek összecsapása aligha fogja lázba hozni, és ilyen esetekben nem akár még jó számokat tud elérni egy jól választott alternatív műsor.


A 23. héten az átlagos közönségarányt nézve az RTL Klub egy helyben topogott, hiszen ismét a képernyők előtt ülők 12,3 százaléka követte a csatornát, főműsoridőben a kereskedelmi célcsoportot vizsgálva. Visszacsúszott ugyanakkor a TV2-től, amelynek közönségaránya ezúttal 10,2százalék volt. Minimálisan gyengült a RTL népszerűbb kábelcsatornája, a F+ közönségaránya, ez 5,3 százalékot ért el. Ellenben a Cool most hajszálnyit erősödött, ott 3,1 százalékot mértek. A Viasat3 (3,6% SHR) így simán be. A Duna TV is picit előre lépett, most 0,9 százalék lett a közönségarányuk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.