Közel 200 milliót fizettek a tonhalak királyáért


A tokiói halpiac hagyományos újévi árverésén elképesztő összeget fizettek egy kékúszójú tonhalért, amelyből hamarosan remek sushik készülhetnek.

Rekordokat hozott az idén is megtartott hagyományos újévi árverés a tokiói halpiacon, számolt be a Financial Times. Egy japán sushi étteremlánc tulajdonosa ugyanis 74,2 millió jent (185 millió forintot) fizetett ki egy 212 kilogrammos kékúszójú tonhalért, vagyis kilónként 870 ezer forintnyi összegbe került a kapitális méretű példány. Ez a tavalyi és a tavalyelőtti árveréshez képest is csúcsot jelent, ugyanakkor az abszolút rekordot nem sikerült megdönteni. Ugyanakkor a gazdasági növekedésbe vetett bizalmat jelezheti az a tény, hogy fajlagosan 1999 óta most fizettek a legtöbbet egy kilónyi tonhalért.

Mint a média beszámolókból kiderült, őrült licit folyt a világ legnagyobb halpiacának számító intézményben. Az árverés ugyanis túlmutat egy egyszerű liciten, hiszen a résztvevők számára komoly presztízzsel jár a megjelenés és a győzelem.

Kimura úr egy korábbi sikeres licit utánKimura úr egy korábbi sikeres licit után

Kimura Kijosi, a Kiyomura Corp. tulajdonosa sugárzó arccal pózolt az embernagyságú hal mellett, amelyet japán északi partjainál fogtak ki. Az évenként megismétlődő aukciókban az étteremtulajdonos igen sikeres, hiszen immár a hatodik egymást követő évben nyerte Kimura cége a licitet.

Kiyoshi Kimura a győztes licit után ugyan megjegyezte, hogy a mostani ár már elég magas, ám ennek ellenére elégedd volt a vétellel. Azt is elmondta, hogy a hal hamarosan tányérra kerül az éttermeiben. A japánok egyébként a legnagyobb fogyasztói a torpedó alakú kékúszójú tonhalnak, amely a veszélyeztetett fajok közé tartozik a túlhalászat miatt.

Ezek a legextrémebb szálláshelyek

A Csendes-óceán nyugati és középső térségének halászati bizottsága 2015-ben tovább csökkentette a halászható állomány mennyiségét: azóta a 30 kilogramm alatti példányokból csak a felét szabad lehalászni a 2002 és 2004 között kifogott mennyiségnek. Ennek ellenére a szakértők szerint a túlhalászat tovább folyik, és egyes területeken a háromszorosát fogják ki a fenntartható állománynak.

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.