5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha van Revolutja, már van is külföldi bankszámlája. Ebbe talán sokan bele sem gondolnak, ezért igyekeznek külföldön személyesen, egy hagyományos bankban is számlát nyitni. Utánajártunk, hogy megéri-e.

Vannak olyan esetek, amikor magyar állampolgárként mindenképpen érdemes bankszámlát nyitnia külföldön. Ilyen eset, ha az adott országban végez munkát és ott kap érte jövedelmet. Ebből a pénzből ugyanis helyben is fog költeni, amire ugyan megfelelő a magyar bankszámla is, de mégiscsak szerencsésebb ehhez egy helyi bankszámla használata.

Ugyancsak megérheti egy külföldi bankszámla, ha az adott országot valamilyen okból (pl. rokonlátogatás, üdülés) gyakran felkeresi.

– Ha viszont azért nyitna bankszámlát külföldön, hogy jobb megtakarítási konstrukciókhoz jusson, esetlegesen nagyobb nyereségért, azt már érdemes jobban megfontolni – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. – Tény, hogy sok hazai megtakarítás kamatjövedelmét nagyon megadóztatja a magyar állam, azonban általában a külföldi kamatjövedelmek után is a magyar törvények szerint kell adóznia a magyar állampolgárnak. Ehhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) illetőségigazolást nyújt az adóalanynak a külföldi adózás elkerülésére.

Amennyiben az adott országgal kölcsönös adóztatási egyezménye van Magyarországnak, akkor pedig a magyar szabályok szerinti beszámítással kell élni a külföldi jövedelem adóztatásánál.

Előnyök és hátrányok
Előnyök és hátrányok
Fotó: Depositphotos

Ráadásul, míg a belföldi kamatadó (személyi jövedelemadó) levonása automatikus, a külföldi kamatjövedelmet már be kell vallani az adóbevallásban.

A külföldön szerzett jövedelmet eltitkolni nem érdemes, hiszen a NAV automatikusan megkapja a magyar állampolgárok bankszámla információit mintegy 90 külföldi joghatóságtól. Ezek nyomán pedig eljárást indít, amennyiben eltérést tapasztal a külföldről kapott adatok és az adóalany hazai adóbevallása között. Sokkal kellemetlenebb, ha egy ilyen eljárásban derülnek ki a valós jövedelmi adatok.

Ez egyébként nem csak a külföldön személyesen nyitott, hanem a Revolut, Wise vagy más fintech cégnél itthonról, mobilapplikáción keresztül megnyitott bankszámlára is ugyanúgy igaz, amennyiben azon jövedelemhez jutott.

A külföldi bankszámlák előnyei

Akik külföldön nyitnak bankszámlát, több előnyt is bezsebelhetnek.

A nyugati országokban általános a bankszámlák bizonyos feltételek szerinti ingyenessége, melyet itthon a pénzügyi tranzakciós illeték 2013-as megjelenése tört derékba. Külföldön nem történt ilyen változás, így a hazai ügyfelek is élhetnek az ingyenesség előnyeivel.

A külföldről kapott jövedelmet hazautalva megtakarítható a pénzügyi tranzakciós illeték, mely nem csekély: mértéke 0,3 százalék, de tranzakciónként legfeljebb 10 000 forint.

Előnye a külföldi bankszámlának az is, hogy az adott országban tartózkodva belföldi díjakkal, tehát akár teljesen ingyen is lehet használni a bankszámlát, bankkártyát, amely a magyarországi bankszámlákra csak korlátozottan mondható el.

Nagy előnye a külföldi bankszámlának az is, hogy a helyben kapott készpénzt egyszerű befizetni a bankszámlára egy helyi bankpénztárban. Magyarországi bankszámlára viszont csak egy ottani bankszámlán keresztül lehet befizetni külföldön, vagy drága nemzetközi pénzküldő szolgáltatást kell igénybe venni vagy a pénzt átváltani, de itt a különböző bankok árfolyamai eltérnek és érdemes résen lenni.

Érdemes tudni, hogy az Európai Unió országainak mindegyikében nyithat ún. alapszámlát bármely magyar állampolgár, ha az adott országban más bankszámlával nem rendelkezik. Az alapszámla – más típusú bankszámlával ellentétben - nem utasítható vissza a bank részéről.

A külföldi bankszámlák hátrányai

A fentiekből azonban következik pár hátrány is.

A legfontosabb, hogy a külföldi magyar lakta területeken és a magyar határhoz közeli bankfiókokon kívül valószínűleg nem kap magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, így szükséges a helyi nyelven vagy angolul kielégítően tudni. Telefonos ügyfélszolgálaton pedig szinte biztosan nem kap magyar nyelvű támogatást a bankszámlájához, bankkártyájához, amennyiben valamilyen probléma merül fel, ráadásul a telefonhívás is külföldi díjas lesz.

Amennyiben nem kap külföldről jövedelmet, a külföldi bankszámlájára a magyar bankszámláról csak nagyon drága, nemzetközi átutalással tud befizetni. Ez alól kivételt képez az ún. SEPA átutalás euróban (akár forint számláról indítva is!), melynek díja a magyarországi, belföldi átutaláséval azonos az EGT tagállamokon belül. Az EGT tagállamok közé tartozik az Európai Unió összes állama, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia.

Ugyanígy, az EGT tagállamok bármely ATM-jéből magyarországi idegen ATM díjjal vehető ki euró (a kedvezmény csak az euróra vonatkozik!) a magyar bankkártyákkal is, ezért tehát biztosan nem éri meg külföldi bankszámlát nyitni.

A külföldi bankszámlához kapott bankkártya Magyarországon külföldi díjazással használható készpénzfelvételkor és nem vonatkozik rá a belföldi törvényi ingyenes készpénzfelvétel és készpénzátvétel.

Hogyan működik a külföldi bankszámlanyitás?

Külföldön magyar állampolgár értelemszerűen külföldi állampolgárként nyithat bankszámlát, amire nincsenek minden bankfiókban felkészülve. A régiós központokban azonban biztosan talál olyan bankfiókot, ahol bankszámlát nyithat magyar állampolgárként is.

Készüljön fel arra, hogy akár kétszer is ki kell menni személyesen, mire teljes értékűvé válik a bankszámla és bankkártya.

Érdemes előzetesen időpontot foglalni, mert nem biztos, hogy az utcáról betérve azonnal rendelkezésére állnak egy számlanyitásra külföldi állampolgárként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!