5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.

Karácsony Mihály állítása azért mellbevágó, mert az elmúlt 20 évben a magyar nyugdíjak értéke az uniós országokhoz képest jelentősen devalválódott. Ráadásul a jelenleg elérhető számításokból kiindulva 2023-ban több mint 900 ezer magyar nyugdíjas kapott a szerény megélhetésre elegendő összegnél kevesebb állami nyugdíjat a Bankmonitor szerint. Az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk (2004) óta euróban mérve 39 százalékkal emelkedtek a magyar nyugdíjak, ami nagyjából azonos mértékű az eurózóna inflációjával.

A részvétel ingyenes, jelentkezzen most! >>>

Megelőztek minket a lengyelek és a szlovákok, illetve a csehektől évről-évre egyre jobban leszakadtunk. Az euróban mért román nyugdíjak 2021-re épphogy elmaradnak a magyartól. Ezzel a 27 uniós tagállam közül a 19. helyről a 24.-re csúsztunk vissza: már csak Horvátország, Bulgária és Románia állt mögöttünk 2021-ben – olvasható a Gazdaságkutató (GKI) friss elemzésében.

Karácsony Mihály a lehető legautentikusabb adatokkal számolt, jelesül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közreadott információkkal. E szerint a mai alkalmazottak és az őket alkalmazó munkáltatók által „nyugdíj” céljából befizetett közteher nagysága több, mint a költségvetésből nyugdíj címén kifizetett összeg.

 • 2024. január, alkalmazásban állók száma: 3.656,7 e fő (KSH:20.1.1.48)
 • 2024. január, alkalmazásban állók bruttó havi átlagkeresete: 605.100 Ft (KSH gyorstájékoztató 2024.03.28)

Ezekhez a számokhoz tartozó közterhek

 • munkavállalót terhelő közteher (Tb járulék): 18,5 százalék - ebből 10 százalék a Ny. Alaphoz = 60.510 Ft/hó/fő
 • munkáltatót terhelő közteher (SZOCHO): 13 százalék - ennek 89,14 százalék a Ny. Alaphoz = 71.120 Ft/hó/fő

Konklúzió:

Havonta egy átlagos alkalmazott után a költségvetéshez befolyó összeg: 131.630 Ft/hó/fő

Havonta az összes alkalmazásban álló után a költségvetéshez befolyó összeg: 481,331 Mrd Ft

A KSH adatai szerint (KSH 25.2.1.4) nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban januárban összesen: 2.417,1 e fő.

 • Öregségi nyugdíjban, januárban: 1.994,1 e Fő (+ özvegyi nyugdíj 42,7 e fő, + árvaellátás 55,3 e fő)
 • Öregségi nyugdíj átlagos összege januárban: 230.940 Ft/fő/hó

A KSH adatok alapján az öregségi nyugdíjra fordított összeg: 460,517 Mrd Ft (1.994,1 e fő x 230.940 Ft).

Összefoglalva a bevételek és a kiadások között több mint 20 milliárd forintos plusz van az állam javára. A jelenlegi „felosztó-kirovó” rendszerben az szokott lenni az érv, de hát nő az átlagos életkor, ezzel a nyugdíjasok száma, miközben csökken a munkavállalók mennyisége, tehát jogos a magyar nyugdíjak alacsony szintje. Mi meg hozzátehetjük, hogy a most közölt plusz húsz milliárd forintos egyenlegben nincs benne az az adómennyiség, amit a nyugdíjasok is fizetnek, ha vásárolnak (Áfa), ha fogyasztanak (villany, gáz) és folytatható a sor egészen az ebadóig. És akkor még arról a rengeteg munkáról sem beszéltünk, amit a nyugdíjasok tesznek ingyen és bérmentve a családjukért, rajtuk keresztül az egész társadalomért.

Újra jelentkezik a Nyugdíjszerviz!

A téma legjobb szakértőivel Önök is beszélgethetnek telefonon és írásban. Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor pénzügyi elemzője és Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke április 15-én hétfőn 15 óra 30 perctől élőben válaszol.

Előzetesen telefonon és írásban is eljuttathatják kérdéseiket, véleményüket a 06 30 940 1772-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen.

Tervezett további témák:

 • Az életük során az alkalmazott és a munkáltatója több nyugdíj célú közterhet fizet be a költségvetésbe, mint amennyit idős korukban az alkalmazott nyugdíj címén a költségvetésből megkap?
 • Minden ma előállított 100 egység GDP-ből kb.70 egység az előző nemzedékek munkájának az eredménye.
 • A költségvetésből folyósított minden nyugdíjkiadás kb. 50 százaléka – rövid időn belül - közteher címén, bevételként visszajut a költségvetésbe.
 • A nyugdíjasok (kb. fele) jelenleg is hozzájárulnak a nemzeti jövedelem növekedéséhez.
 • A költségvetésből folyósított nyugdíjkiadás összege elsősorban politikai mérlegelés, rangsorolás kérdése.
 • A közfinanszírozott nyugdíj folyósításakor a szolidaritási elv érvényesülésének elsődlegességét kell biztosítani.
 • A hazai nyugdíjrendszert nem lehet összehasonlítani más „sikeresnek” mondott ország nyugdíjrendszerével.

A részvétel ingyenes, jelentkezzen most! >>>

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!