3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Antenna Hungária szerint 2012 végére fejeződhet be a digitális átállás folyamata, mondta Jean-Francois Fenech vezérigazgató. Fenech hangsúlyozta, hogy a digitális földi sugárzás már ma is eléri a megfelelő készülékkel rendelkező lakosság több mint 90 százalékát.

A digitális átállás eredeti határidejét még tavaly változtatták meg, az eredeti céldátum ugyanis 2011 vége lett volna, akárcsak Szlovákiában. Hazánk így a környező országok közül az egyik legkésőbb váltó országgá válik, hiszen Szlovénia és Horvátország már befejezte a folyamatot, és Ausztria és Szlovákia is előttünk jár.

Készen állnak a váltásra

Az Antenna Hungária szeretné sürgetni az átállás kormányváltás óta lelassuló folyamatát, hiszen erre 2007-2014 között 25 milliárd forintot ruház be. A vállalat annak ellenére eleget tesz eme beruházási kötelezettségének, hogy a válságadók révén 3 év alatt további 5 milliárd forinttal növekedtek közterhei.

A társaság közölte, hogy készen áll 2012-ig a digitális átállás ütemtervének tartására, Fenech szerint erre elsősorban a kormányzat nincs teljesen felkészülve. Az AH vezére azt is elmondta, hogy igyekeznek felvenni a kapcsolatot a különböző érintettekkel, mint a Nemzeti Hírközlési és Média Hatósággal, ám egyelőre nem sikerült leülniük tárgyalni.

Az analóg sugárzás lekapcsolása érdekében azonban azt a jelenleg mintegy 700 ezer háztartást, mely csak az ilyen jellegű adások vételére képes, fel kell szerelni a megfelelő dekóderekkel.

Az átállás érdekében azonban a 700 ezer érintett háztartásnak nagyobb tájékoztatást kell kapnia, és akár a dekóderek megvásárlásában is támogatásra szorulhatnak, mivel jellemzően alacsonyabb jövedelműekről van szó.

Ezt a folyamatot segítheti, hogy a vállalat a dekóderek értékesítése céljából többek között a Tescóval és a Cofidis-szel kötött megállapodást, melynek értelmében havi 780 forinttól elérhetővé válik az adás fogadásához szükséges dekóder.

A digitális sugárzás terjedésével az állam is jelentős költségcsökkenést érhet el, ugyanakkor ezzel párhuzamosan az Antenna Hungária is igyekszik a folyamatból profitálni. Ennek részeként indította el 9 hónapja a MinDig TV Extra csomagot, mely az ingyenes csomaghoz képest további 11 csatornát tartalmaz, és elérte a 25 ezer felhasználót.

A legrosszabbkor jöttek a válságadók

Az Antenna Hungária által ingyen kínált digitális MinDig TV csomag tartalmazza a közszolgálati adókat és a két nagy kereskedelmi csatornákat, ám a helyi televíziók felvétele a csomagba problémás lehet. A vállalat erre azt a DVB-H hálózatot kívánja használni, mely eredetileg a mobil TV sugárzás céljából jött létre, ám az egész világon kudarcnak bizonyult.

Jean-Francois Fenech hangsúlyozta, hogy a válságadók épp a legrosszabbkor érintik a társaságot, melynek az analóg sugárzás lekapcsolása miatt újra kell gondolnia stratégiáját, és jelentős befektetésekre lenne szüksége, hogy újabb szegmensekben pótolhassa a kieső bevételeket.

Kosztolányi Bálint

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!