Elkészült az MNB makroprudenciális stratégiája


A Magyar Nemzeti Bank, mint a hazai makroprudenciális hatóság "Stabilitás ma - Stabilitás holnap" címmel kidolgozta azt a stratégiai keretrendszert, amely összefoglalja és bemutatja, hogy a hazai pénzügyi rendszer egészének stabilitását a jegybank milyen alapelvek mentén és milyen gyakorlattal kívánja biztosítani - jelentette be Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a jegybank szerdai sajtótájékoztatóján.

A tájékoztatón kiosztott jegybanki közlemény szerint a makroprudenciális politika kialakítása és vitele Magyarországon a jegybanktörvény alapján a Magyar Nemzeti Bank feladata.

Ez általánosan azt jelenti, hogy az MNB-nek a jelentős mértékű pénzügyi válságok megelőzésére kell törekednie, és arra, hogy az esetleg mégis bekövetkező pénzügyi válságok minél kisebb reálgazdasági veszteségeket okozzanak.

Virág Barnabás kiemelte: az MNB célja, hogy a makroprudenciális célok teljesülésével a pénzügyi rendszer fenntartható módon támogassa a gazdasági növekedést. Elmondta: a makroprudenciális stratégia a pénzügyi rendszert érintő rendszerszintű kockázatok és problémák kezelésére és megelőzésére képes eszköztár.

Rámutatott: az MNB átfogó stratégiájában rögzítették a legfontosabb célokat, így azt, hogy a stabil és fenntartható gazdasági növekedést támogató pénzügyi rendszerre van szüksége az országnak.

Az MNB ügyvezető igazgatója elmondta: a hazai pénzügyi rendszer stabilitásáért az MNB felel Magyarországon, a jegybankon belül a Pénzügyi Stabilitási Tanács (PST) a döntések legfőbb fóruma.

Fáykiss Péter, a jegybank főosztályvezetője kiemelte: a PST három makroprudenciális stratégiai célt jelölt ki, nevezetesen azt, hogy ösztönözni kívánják a pénzügyi szereplők körültekintő kockázatvállalását, a pénzügyi rendszer sokkellenálló képességének növelését szeretnék elérni, és azt, hogy a hazai pénzügyi szektor cégei minél fenntarthatóbb módon támogassák a gazdasági növekedést. Kifejtette: a válság előtt és alatt jelentős rendszerkockázatok alakultak ki a pénzügyi szektorban, így a devizahitelezésből eredő, vagy a bankok kereskedelmi ingatlanhiteleiből, az úgynevezett projekthitelezésből eredő jelentős kockázatok.

A tájékoztatón elmondták: a stratégiában kitértek arra, hogy milyen politikával és konkrét intézkedésekkel mérsékli a jegybank a magyar pénzügyi rendszer nagy részét érintő, túlzott mértékű kockázatvállalást. Az MNB foglalkozik a nem teljesítő lakossági hitelek problémájának kezelésével is, de egyelőre még csak gondolkodnak a lehetséges megoldásokon - mondta Virág Barnabás.

MTI
Feszes bőrre vágyik?

Ha szebb bőrt szeretne próbálja ki készülékünket, mely segít a
narancsbőr kezelésében, a zsírbontásban és hatóanyagok bőrbe juttatásában.
Rendelje meg a készüléket most!

.
hirdetés
"Legyen végre komoly járulékcsökkentés Magyarországon!""Legyen végre komoly járulékcsökkentés Magyarországon!"

Sokszor elhangzik, milyen alacsony Magyarországon a személyi jövedelemadó, de ennek leginkább csak a jómódúak örülhetnek.

.
hirdetés
elrejt
 
.