<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Gazdasági Kabinet tárgyalta a földadó esetleges eltörlését, Varga Mihály szerint ezzel a gazdák mellett állnak, mások szerint inkább a nagybirtokos Fidesz-holdudvarnak lenne igazán jó.

„A kormány a magyar gazdák mellett áll, a helyi földadó káros a magyar gazdaságra, ellenezzük bevezetésének minden formáját” – posztolta Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint csaknem száz magyarországi település él azzal az Orbán-kormány adta lehetőséggel, hogy települési adót szedjenek olyan adótárgyak után, amelyre más adó hatálya nem terjed ki. Ezek közül legalább 55 biztosan szed sápot termőföldek után (is).

A földadó – főleg a kisebb települések életében – fontos szerepet tölt be az önkormányzat gazdálkodásában, számos helyen a helyi iparűzési adó és a kommunális adó után a legnagyobb bevételt nyújtja. Fontos, hogy ez – ellentétben a központi költségvetéstől kapott normatív támogatásokkal – „nincs felcímkézve”, vagyis az adott település arra használja, amire szeretné. Így akár a működésre is költhetik, de felhasználhatják akár szociális célokra is.

A miniszteri posztra érkezett kommentek megoszlanak a vélemények a földadó eltörléséről, egyes vélemények szerint minél előbb el kellene törölni, mások azonban úgy vélik, ezzel a kormányzópárt a saját és holdudvarának nagybirtokokkal rendelkező tagjainak tenne nagyon jót.