3p

Továbbra sem tudni, mi lesz azokkal a kistelepülésekkel, melyek költségvetési bevételei között jelentős arányt képvisel a termőföld megadóztatásából származó összeg. Lapunknak a csütörtöki Kormányinfón erre vonatkozóan feltett kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyanis kitérő választ adott.

Mint arról lapunk gyűjtése nyomán beszámoltunk, hazánkban biztosan van 55 olyan település, ahol kimondottan a termőföld után szed be az önkormányzat települési adót, melyre az Orbán-kormány 2014-es, a helyi adókról szóló törvény módosítása ad lehetőséget. Az 55 településből 13 esetben pedig fideszes színekben polgármesteri címet nyert településvezető irányítása alatt került sor a termőföldadó kivetésére, és csupán Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester az egyetlen, aki ellenzéki polgármesterként nyúl ehhez az adóztatási eszközhöz.

A csütörtöki Kormányinfón szembesítettük Gulyás Gergelyt ezzel, aki a földadó ellen viszonylag frissen megfogalmazott kormányálláspontot azzal indokolt, hogy az most vált

„komoly, sokakat érintő problémává”.

Két héttel ezelőtt a kancelláriaminisztert már kérdeztük ebben a témában, akkor Gulyás Gergely még azt mondta, „eddig földadót nem vetett ki senki”.

Mostani kérdésünkre viszont már visszakozott a kancelláriaminiszter, és elismerte, amit korábban is állítottunk: több önkormányzatnak is voltak bevételei termőföld megadóztatásából. Gulyás Gergely szerint azonban ezek főleg kistelepülések voltak. „Nagyobb település ebből talán kettő vagy három volt” – mondta kérdésünkre a miniszter.

„De az a termőföldadóboom, ami január 1-jével bekövetkezett, az mértékét tekintve, az érintett települések lélekszámát tekintve, minőségileg más, nagyságrendileg más, mint a korábbi”

– fűzte hozzá.

A miniszternek abban igaza van, hogy a termőföldadót eddig jellemzően kistelepülések vetették ki, tízezer főnél népesebb város csak egy volt közülük: a fideszes színekben polgármesteri címet elnyert Nemzeti Agrárkamara-alelnök, Szólláth Tibor vezette Hajdúnánás. (A valasztas.hu adatai szerint a 2019-es önkormányzati választáson 13 782 fő volt a választópolgárok száma.)

A gyűjtésünkben szereplő 55 településből pedig 14 idén januárban vezette be ezt az adófajtát,

közülük pedig egyértelműen a korábbi ellenzéki miniszterelnök-jelölt által vezetett Hódmezővásárhely a legnagyobb a maga 36 145 választópolgárával. A Csongrád-Csanád vármegyei megyei jogú város pedig jelentős, 100 millió forint bevételt remél földadóból, míg a harmadakkora Hajdúnánás 44 milliós bevételi előirányzatával a képzeletbeli dobogó második fokára szorult. A földadóbevételt tekintve harmadik az ugyancsak kormánypárti polgármester által irányított, 4161 választópolgárral rendelkező Kondoros, akik idén 20 milliós bevételt remélnek a termőföldek megadóztatásából.

Hódmezővásárhely a legnagyobb lélekszámú település, amely földadót vet ki. Fotó: MTI / Rosta Tibor
Hódmezővásárhely a legnagyobb lélekszámú település, amely földadót vet ki. Fotó: MTI / Rosta Tibor

Az igazán nagy gondban azonban az olyan kistelepülések lesznek, ahol a közhatalmi bevételek jelentős részét jelenti a földadó, márpedig ezek jellemzően a pár száz lelkes kis falvak. Hogy ők a kieső bevételt honnan tudják majd pótolni, arra a miniszter válasza nem tért ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!