7p

Súlyos anyagi veszteségre készülhetnek az idén sok hazai gazdaságban az alacsony terményárak miatt, de ennek nem az olcsó ukrán gabona a fő oka, hanem a rossz hazai struktúra. Ezzel indokolta lapunknak az egyre súlyosabb termelői válságot, gyorsuló koncentrációt a nyugat-dunántúli nagygazdaságot vezető agrárvállalkozó, Széplaki Tamás. Szerinte ugyanis a támogatással mesterségesen fenntartott, nem költséghatékony szerkezet életképtelen. Nem képesek a kisgazdaságok a rendkívüli adottságú ukrán latifundiumokkal és a professzionális uniós konkurensekkel versenyezni. Mint mondja, „ez egy lefelé vezető pálya, a kérdés csak az, mikor kezdődik a csődhullám”. 

„El kellene dönteni, hogy feláldozzuk-e a mezőgazdaságot a környezetvédelmi, fenntarthatósági célokért, és cserébe megfinanszírozzuk-e az agrártermelést, de ezzel elfelejtjük az európai és magyar mezőgazdaságot. A másik út, hogy beszállunk a nemzetközi versenybe, és ez esetben mindent ennek rendelünk alá”. Ezt a dilemmát tartja az egyre súlyosabb agrárválság fő okainak a nyugat-dunántúli nagygazdaságot vezető agrárvállalkozó, Széplaki Tamás. Meggyőződése, hogy a bajok forrása a zöld Közös Agrárpolitika, de az elhibázott úton haladó magyar agrárpolitika ennél is súlyosabb probléma.

Minél kisebb, annál jobb?

Hibás ugyanis a támogatott kis családi gazdaságokra építő, a „minél kisebb, annál jobb” elven működő magyar agrárpolitika. Ez egy rossz, nem költséghatékony és szakmailag sem indokolható rendszert próbál támogatással mesterségesen fenntartani, amely életképtelen. Mégis ezektől a nem hatékony kisgazdaságoktól várja el az agrárvezetés, hogy versenyezzen a rendkívüli adottságokkal rendelkező ukrán latifundiumokkal és a professzionális uniós konkurensekkel, aminek képtelenek megfelelni.

Széplaki Tamás szerint a jelenlegi agrárpolitika szembemegy a hatékonysággal, ez jól látszik a hazai növénytermesztés és állattenyésztés nemzetközi összehasonlításban is egyre rosszabb mutatóin. A magyar mezőgazdaság hatékonysága már az unióban is lassan sereghajtó. Amikor pedig olyan új piaci kihívással nézünk szembe, amit az olcsó ukrán termények behozatala okoz, a magyar mezőgazdaság – ezzel a szerkezettel – már képtelen megküzdeni. A hazai szerkezeti nehézségeket tovább fokozza az alacsony szakmai színvonal és az átpolitizáltság. 

A jelenlegi rendszer például a földtörvénnyel, a helyi földbizottságokon keresztül, törvényileg helyzetbe hoz olyanokat, akik a kormánypárt szavazóbázisát alkotják függetlenül attól, hogy szakmailag indokolt-e vagy sem. Főleg úgy, hogy ezekben a bizottságokban, az agrárkamara vezetésében is, a kormányzat iránt elkötelezettek ülnek.

Széplaki Tamás szerint a jelenlegi agrárpolitika szembemegy a hatékonysággal. Fotó: Facebook/Széplaki Tamás
Széplaki Tamás szerint a jelenlegi agrárpolitika szembemegy a hatékonysággal. Fotó: Facebook/Széplaki Tamás

Azt tapasztalja a szakember, hogy sürgős szemlélet- és szerkezetváltásra lenne szükség. Nem biztos, hogy csak a kicsi, a bio, meg a családi gazdaság a jó. „Be kellene látni, hogy az agrártermelésben az, ami nagyüzemi, nem biztos, hogy rossz, nem isten ellen való vétek” – véli Széplaki Tamás. A kisgazdaság ugyanis már a mérethatékonyság miatt sem versenyképes. Ezekre a vidéki foglalkoztatás érdekében azok a jóléti államok alapozzák meg a „szociális mezőgazdaságot”, amelyek képesek ezt megfinanszírozni. Ez az elaprózódott agrárszerkezet jellemző Nyugat-Európában is, amit a hazai agrárpolitika is másol, de ez olyan adottság, amiből ezek az államok is próbálnak kikecmeregni. Ezért gyorsult fel az EU-ban a birtokkoncentráció és csökken a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma. 

Eközben Csehország az EU leggyorsabban fejlődő mezőgazdaságú tagállama lett, mert megőrizte a régi „mérethatékony” nagyüzemi struktúrát. „Ez igaz az északi szomszédunkra is, amely a hatékony agrártermelésben, mutatókban szintén lehagyott minket” – tapasztalja a nagygazda. Szlovákiában ugyanis a hatékonyabb termeléshez tízéves „táblásítási programot” fejeztek be nemrég, „nálunk meg a nadrágszíj-parcellákat is szétszabdalják” – fűzi hozzá. Itthon még a földforgalom szabályozásában is megszüntették a versenyhelyzetet és politikailag motivált protekcionista rendszert alakítottak ki, ami gazdaságilag nem hatékony. „Ezzel amúgy életképtelen gazdasági egységeket tartunk életben, amelyek a szabadpiacon előbb-utóbb így is el fognak pusztulni” – előlegezi meg az agrárvállalkozó.

Gyorsul a koncentráció

Az elmúlt három év nehézségei után itthon is erősödő koncentrációra számítanak a piaci szereplők. A folyamatot tovább gyorsítja majd a szomszédos Ukrajna uniós csatlakozása, az erősödő piaci verseny is, hiszen a leendő EU-tagországban 30-100 ezer hektáros, rendkívül jó termőhelyi adottságú óriásbirtokokon termelnek.

Bár még nem tudni, hogy az orosz agresszió következtében, az uniós vámmentes termény-exportjával nem kis piaci zavart okozott Ukrajna mikor lép be az EU-ba, Széplaki Tamás kedvező fordulatot vár ettől. Szerinte a belépés még könnyítene is a piaci helyzeten, ha az átmeneti kedvezmények, vámmentesség helyett az ukrán termelőkre is vonatkoznának a nagy többletköltséget okozó szigorú EU-s fenntarthatósági, környezetvédelmi előírások. Igaz, így is megmarad az ukránok termőhelyi és mérethatékonysági az előnyük.

„Ha nagyobb gazdaságokra épülne és hatékonyabb birtokszerkezetű lenne a hazai mezőgazdaság, amelyben az állattenyésztés aránya és a mezőgazdasági termények feldolgozottsága is lényegesen nagyobb lenne, akkor azt még a jelenleginél súlyosabb piaci helyzet sem rengetné meg. De most, az ukrán válságtól függetlenül is, minden külső hatásnak is ki vagyunk szolgáltatva” – tapasztalja az agrárvállalkozó.  Úgy véli, hogy ez egy lefelé vezető pálya, és ha nem lesz gyökeres szerkezeti változás, csak az a kérdés, mikor kezdődik a csődhullám. 

A hazai állattenyésztés hatékonysági mutatói még messze elmaradnak a külföldi versenytársakéitól. Fotó: Pexels/Pixabay
A hazai állattenyésztés hatékonysági mutatói még messze elmaradnak a külföldi versenytársakéitól. Fotó: Pexels/Pixabay

„Amíg az agrárstratégia kérdését elsősorban politikai, hatalmi és nem szakmai kérdésnek tekintik, amíg a költséghatékonyság és a szakmaiság szitokszónak számít, addig ebből nincs kiút” – véli. A piacgazdaságra alapozott agrártermelés elkötelezettjeként megkérdőjelezi a jelenlegi uniós támogatási rendszer hatékonyságát. Meg lehet élni a szabadpiacon, most is lehet költséghatékonyan termelni, versenyezni még az ukránokkal is, de ehhez megfelelő feltételekre van szükség” – állítja. Például csak a hatékonysági beruházásokat kellene támogatni. De ahhoz, hogy hatékonyan, szakszerűen tudjanak a vállalkozások beruházni, megfelelő szaktudásra, szakértelemre, nemzetközi kitekintésre, a legújabb technológiák alkalmazására van szükség.

Erre az állattenyésztés a legjobb példa. Ez az a terület, amelyben olyan komoly technológiai tudás halmozódott fel, olyan tőkeintenzív a technológiai tudás, amelyben itthon még nagy az elmaradás. A sertéstartásban, a takarmányhasznosításban, a szaporodási mutatókban, vagy a szarvasmarha-tenyésztésben a laktációs átlagban a hatékonysági mutatók itthon még messze elmaradnak a külföldi versenytársakéitól. Sok hazai gazdaságban még mindig 30-40 éves technológiával, elavult genetikával dolgoznak. Lehet, hogy egy-két termelő megpróbálja az új genetikát behozni, de nem kapcsolja hozzá a teljes modern tartástechnológiát, így nem tudja kihasználni az adott fajta termelési potenciálját. 

„Mint amikor a gazda megveszi a precíziós pályázattal a legújabb 300 lóerős traktort és ezzel húzza a régi hármas ekét. Így az ultramodern traktor hatékonysága továbbra is az elavult hármas eke hatékonyságával lesz egyenlő” – mondja Széplaki Tamás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!