<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Elvben lehet népszavazást tartani, csak éppen pont ezekkel a kérdésekkel nem.

Az ugytudjuk! számolt be arról, hogy péntek reggel a győri Helyi Választási Bizottság döntést hozott az MSZP-s önkormányzati képviselő, Pollreisz Balázs által benyújtott népszavazási kérdésekről.

Az első kérdés az lett volna, hogy

"Akarja-e Ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?"

A bizottság úgy ítélte meg, hogy

"nem tartja egyértelműnek a 'létesít' szót, emellett hely- és időbeli meghatározás is hiányzik szerintük a kérdésből, a 'Győrben' szerintük pongyola megfogalmazás, időbeli korlát pedig nincs benne".

Az elutasítás további indokaként azt is hozzátették:

"nem várható el a választópolgároktól, hogy ismerjék egy akkumulátorgyár hatásait, amelynek vizsgálata nem is az önkormányzat, hanem a kormányhivatal hatáskörébe tartozik. A közgyűlés ezek miatt összességében egy sikeres népszavazás esetén sem tudná eldönteni, hogy milyen döntést kellene meghoznia."

Pollreisz a bizottság előtt elmondta, szándékosan volt ilyen egyszerű a kérdés megfogalmazása, mivel máshol pont az egyértelműség hiányára hivatkozva dobtak vissza ilyen kérdéseket a helyi választási bizottságok. Majd kifejtette véleményét, miszerint

"ez a kérdés egy általános iskolás gyermek számára is egyértelmű".

A portál tudósításából kiderül, hogy a képviselő másik kérdését („Egyetért-e Ön azzal, hogy Győr Megyei Jogú Város önkormányzata ne kezdeményezzen kisajátítási eljárást a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelettel kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított Győri Ipari Park bővítése céljábol?”) pedig arra hivatkozva utasította el a bizottság, hogy erről egy kormányrendelet határozott, az ügy kiemelt beruházásnak számít, a közgyűlés tehát nem határozhat róla, mivel ez a főispán, illetve végső soron a kormány hatáskörébe tartozik.

Pollreisz Balázs szerint azonban a közgyűlés dönthetne úgy, hogy nem él a földek kisajátításának lehetőségével.

"Mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint kölcsönt kapott az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani, és a megalapozott gyanú szerint a Volkswagen akkumulátorgyárának szánták a területet. Ami biztos, hogy ennek a területnek Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akarnak adni, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről. A győrszentivániak augusztus eleje óta tiltakoznak, 5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen, több száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze"

- ismerteti az ugytudjuk! az ügy hátterét.