3p

Elvben lehet népszavazást tartani, csak éppen pont ezekkel a kérdésekkel nem.

Az ugytudjuk! számolt be arról, hogy péntek reggel a győri Helyi Választási Bizottság döntést hozott az MSZP-s önkormányzati képviselő, Pollreisz Balázs által benyújtott népszavazási kérdésekről.

Az első kérdés az lett volna, hogy

"Akarja-e Ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?"

A bizottság úgy ítélte meg, hogy

"nem tartja egyértelműnek a 'létesít' szót, emellett hely- és időbeli meghatározás is hiányzik szerintük a kérdésből, a 'Győrben' szerintük pongyola megfogalmazás, időbeli korlát pedig nincs benne".

Az elutasítás további indokaként azt is hozzátették:

"nem várható el a választópolgároktól, hogy ismerjék egy akkumulátorgyár hatásait, amelynek vizsgálata nem is az önkormányzat, hanem a kormányhivatal hatáskörébe tartozik. A közgyűlés ezek miatt összességében egy sikeres népszavazás esetén sem tudná eldönteni, hogy milyen döntést kellene meghoznia."

Pollreisz a bizottság előtt elmondta, szándékosan volt ilyen egyszerű a kérdés megfogalmazása, mivel máshol pont az egyértelműség hiányára hivatkozva dobtak vissza ilyen kérdéseket a helyi választási bizottságok. Majd kifejtette véleményét, miszerint

"ez a kérdés egy általános iskolás gyermek számára is egyértelmű".

A portál tudósításából kiderül, hogy a képviselő másik kérdését („Egyetért-e Ön azzal, hogy Győr Megyei Jogú Város önkormányzata ne kezdeményezzen kisajátítási eljárást a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelettel kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított Győri Ipari Park bővítése céljábol?”) pedig arra hivatkozva utasította el a bizottság, hogy erről egy kormányrendelet határozott, az ügy kiemelt beruházásnak számít, a közgyűlés tehát nem határozhat róla, mivel ez a főispán, illetve végső soron a kormány hatáskörébe tartozik.

Pollreisz Balázs szerint azonban a közgyűlés dönthetne úgy, hogy nem él a földek kisajátításának lehetőségével.

"Mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint kölcsönt kapott az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani, és a megalapozott gyanú szerint a Volkswagen akkumulátorgyárának szánták a területet. Ami biztos, hogy ennek a területnek Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akarnak adni, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről. A győrszentivániak augusztus eleje óta tiltakoznak, 5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen, több száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze"

- ismerteti az ugytudjuk! az ügy hátterét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!