2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint fokozni kell a termelékenységet és minőségi mutatókat kell bevezetni. 

A magas nyomású gazdaság helyett más irányba kellene lépéseket tenni – mondta Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke a Közgazdász-vándorgyűlésen a 24.hu és a portfolio.hu összefoglalója szerint.  Úgy látja, javítani kellene a termelékenységet és a GNI-hez hasonló mutatókat is figyelni kellene venni a GDP-fókusz helyett. A jegybanki veszteségtérítés ügyében szerinte még hosszú szakmai vitákra lesz szükség.

A mostanra kialakult magas inflációs környezet okait hosszabb távra visszatekintve találhatjuk meg – véli a szakember. A bérdinamika, valamint az egyes gazdasági ágazatok teljesítménye, termelékenysége, hatékonysága is közre játszik a mostani helyzetben. Például Magyarországon az élelmiszeriparban alacsony a munkaerő termelékenysége, ami hozzájárulhat az élelmiszer-infláció magas szintjéhez. Az elmúlt években az átlagkeresetek reálértéke ugyan növekedett, de a termelékenység és a GDP növekedése nem tartott lépést ezzel, ami különösen szembetűnő az élelmiszeriparban. Ezért hosszú távon nem fenntartható a magas reálbér-növekedés.

A GDP-n túl a minőségi mutatókra, például a fenntarthatóságra nagyobb figyelmet kell fordítani. Az uniós pénzek felhasználása során fontos lenne a minőségi szempontokra összpontosítani. Vizsgálni kell, hogy az uniós forrásokkal szemben valóban, és ha igen, mennyire hasznosul jobban az FDI, azaz a közvetlen külföldi működőtőke-befektetések – bírálta burkoltan a kormány gazdaságpolitikáját. Az elnök véleménye szerint a kampányfinanszírozás és pártok pénzügyi ellenőrzése is fontos téma. Az európai gyakorlatban külön testületek foglalkoznak ezzel a kérdéskörrel. Így függetlenül és objektíven vizsgálhatják a pártok pénzügyeit, megelőzve a politikai nyomásgyakorlást és befolyásolást.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!