Az Európai Bizottság még októberben hivatalos úton figyelmeztette Magyarországot, hogy a törvény elfogadása jogellenes lenne — állapítja meg az Átlátszó.
Az új élelmiszerek engedélyezése uniós szinten történik, nem tagállami hatáskörben. Az Európai Bizottság pedig mindeddig nem engedélyezte a műhús forgalmazását, tehát jelenleg egyetlen uniós tagországban sem lehet ilyen terméket értékesíteni. Amennyiben viszont az EU a műhús engedélyezése mellett döntene, akkor minden tagországban kötelező lenne engedni a forgalomba hozatalát.
Fotó: Deppositphotos
A műhús nem növényi alapú húshelyettesítő
A műhúst rendszeresen összemossák a növényi alapú húshelyettesítő termékekkel; laboratóriumi műhús alatt az a készítmény értendő, amit állatokból kinyert, majd laboratóriumi körülmények között, speciális táptalajon, bioreaktorokban felszaporított sejtszövetekből állítanak elő.
A műhús gyártása és értékesítése csak Szingapúrban, Izraelben és az USA bizonyos államaiban lehetséges, illetve Nagy-Britanniában tavaly engedélyezték egy laboratóriumi csirkehúsból készült kutyaeledel forgalmazását.
Az Európai Unióba szeptemberben érkezett meg a legelső engedélykérelem: a francia Gourmey nevű startup szeretne laboratóriumi húskészítményt használni egy hagyományos francia fogás, a hízott kacsamáj (foie gras) készítéséhez.
Ennek ellenére
Nagy István agrárminiszter tavaly júliusban tette közzé a műhús magyarországi betiltásáról szóló törvényjavaslatot, és azt – a szabályok szerint – megküldte az Európai Bizottságnak is.
A Bizottság októberben kiadott részletes véleményében kifejtette, hogy az Unióban
„egyelőre egyetlen laboratóriumi húskészítményre sem adtak ki engedélyt, ezért az (EU) 2015/2283 rendelet 6. cikkével összhangban ezek a termékek nem hozhatók forgalomba az Unión belül. A tilalom ezért szükségtelen, mivel jelenleg a forgalmazásra vonatkozó tilalom az uniós jogból ered, és az Unió egész területére alkalmazandó.”