A magyar pékeknek nagyon rosszul jön, hogy jelen vannak a hazai piacon az albán pékségek, amelyek elveszik a magyar sütőipari vállalkozások piacának egy részét – mondta a Spirit FM-nek nyilatkozva Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a 24.hu cikke szerint.
A szakember úgy véli, hogy az albánok nem ugyanazt a teljesítményt nyújtják, mint a magyar tulajdonban lévő pékségek. Minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben dolgoznak, ahol bérelt berendezéseket használnak. Nem tartják be munkaügyi előírásokat és előfordul, hogy elmulasztják a tb-járulékok befizetését – közölte a pékszövetség elnöke.
Elmondta azt is, hogy információik szerint az albán pékségek lazán kezelik a higiéniai és élelmiszeripari
szabályok betartását. Tevékenységüket alárendelik a technológiai optimalizálásnak, ami azt jelenti, hogy
kevés tésztaféléből sok terméket készítenek. Ráadásul tésztáik nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak. Ezeknek a termékeknek a gyártását nem lenne szabad végezniük az albán pékségeknek – mondta a a szakember.
Az albán pékségek azzal csábítják el a magyar vásárlókat, hogy nyitvatartási idejük nagyon hosszú. Így folyamatosan meleg termékeket kínálnak, amit nagyra értékelnek a magyar fogyasztók. A pékszövetség tudomása szerint az albán pékségek egy része nem fizeti ki rendesen a számláit, ezzel felhalmoz egy jókora adósságot, ami csődbe taszítja a céget. Ezután rögtön megnyit egy újat ugyanabban az épületben. Ezzel hátra hagyja a kifizetetlen energiaszámlákat és járulékokat.
Azt látjuk, hogy ezek a cégek a magyar sütőipari vállalkozásoknak nagyon nagy kárt okoznak – mondta Septe József.
Ráadásul a Magyarországon működő 400-500 albán pékségnek tudomása szerint 15-20 körüli valódi tulajdonosa van. Ez a csoport működteti az egész hálózatot. Eközben a magyar vállalkozóknak saját boltjuk van, amiből a szabályokat betartva próbálnak megélni.