2p

A pékszövetség szerint az albán pékségek a magyar pékárupiac simlis szereplői, akik úgy nyúlják le a piac egy részét, hogy a minőség finoman szólva sem az igazi 

A magyar pékeknek nagyon rosszul jön, hogy jelen vannak a hazai piacon az albán pékségek, amelyek elveszik a magyar sütőipari vállalkozások piacának egy részét – mondta a Spirit FM-nek nyilatkozva Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a 24.hu cikke szerint.

A szakember úgy véli, hogy az albánok nem ugyanazt a teljesítményt nyújtják, mint a magyar tulajdonban lévő pékségek. Minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben dolgoznak, ahol bérelt berendezéseket használnak. Nem tartják be munkaügyi előírásokat és előfordul, hogy elmulasztják a tb-járulékok befizetését – közölte a pékszövetség elnöke.

Elmondta azt is, hogy információik szerint az albán pékségek lazán kezelik a higiéniai és élelmiszeripari
szabályok betartását. Tevékenységüket alárendelik a technológiai optimalizálásnak, ami azt jelenti, hogy
kevés tésztaféléből sok terméket készítenek. Ráadásul tésztáik nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak. Ezeknek a termékeknek a gyártását nem lenne szabad végezniük az albán pékségeknek – mondta a a szakember. 

A pékszövetség nekiment az albán pékségeknek. Fotó: Pixabay
A pékszövetség nekiment az albán pékségeknek. Fotó: Pixabay

Az albán pékségek azzal csábítják el a magyar vásárlókat, hogy nyitvatartási idejük nagyon hosszú. Így folyamatosan meleg termékeket kínálnak, amit nagyra értékelnek a magyar fogyasztók. A pékszövetség tudomása szerint az albán pékségek egy része nem fizeti ki rendesen a számláit, ezzel felhalmoz egy jókora adósságot, ami csődbe taszítja a céget. Ezután rögtön megnyit egy újat ugyanabban az épületben. Ezzel hátra hagyja a kifizetetlen energiaszámlákat és járulékokat. 

Azt látjuk, hogy ezek a cégek a magyar sütőipari vállalkozásoknak nagyon nagy kárt okoznak – mondta Septe József.

Ráadásul a Magyarországon működő 400-500 albán pékségnek tudomása szerint 15-20 körüli valódi tulajdonosa van. Ez a csoport működteti az egész hálózatot. Eközben a magyar vállalkozóknak saját boltjuk van, amiből a szabályokat betartva próbálnak megélni. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!