<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Már sokadszor a migrációs veszélyre hivatkozott. 

Az Orbán-kormánynak fogalmaztak meg súlyos üzenetet a mozambiki Maputóban, ahol véget ért az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok, valamint az EU három napon keresztül tartó, 42. Közös Parlamenti Közgyűlése. A közgyűlésen vitát folytattak és közös megoldásokat fogalmaztak meg az olyan globális válságok kezelésére, mint az éghajlatváltozás, a világjárvány, a terrorizmus, a szegénység és az emberi jogok.

A járványok elleni küzdelmet is segíthetné a szóban forgó egyezmény. Fotó: depositphotos
A járványok elleni küzdelmet is segíthetné a szóban forgó egyezmény. Fotó: depositphotos

Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának EUrologushoz eljuttatott közleménye szerint azonban a közgyűlés az Orbán-kormányhoz intézett széles körben elhangzott felszólításról marad emlékezetes, amely arról szólt, hogy a magyar kormány végre szüntesse meg a Cotonou utáni AKCS–EU-megállapodás jóváhagyásának vétóját - idézte az Eurologust a hvg.hu.

Tudni való, hogy az a megállapodás az EU és 79 érintett ország közötti stratégiai megállapodás, amely tulajdonképpen az előző, hasonló 20 éves szerződést váltaná fel egy új, szintén két évtizedre szóló egyezményre. Az előző szerződés érvényességi ideje már régen lejárt, amelyen ideiglenesen meghosszabbítottak, de tulajdonképpen a felek már minden határidőből kifutottak, mert a folyamat végéhez közeledve a magyar kormány elkezdett azzal érvelni, hogy a magyar parlament nem fogja jóváhagyni ezt a dokumentumot, mert ez erősíti a migrációt. Annak ellenére, hogy az egyezmény lényege, hogy nagyon sok területen tartalmaz együttműködést, amelyek szükségesek a kétoldalú kapcsolatok rendezett mederben tartásához -  írta a blog szerzője.

A migráció csak egyik pontja ennek az egyezménynek, azonban egy nagyon lényeges kitételt is tartalmaz, miszerint az aláírók vállalják, hogy küzdenek az illegális bevándorlással szemben, és saját polgárait minden további nélkül visszafogadják. Ez nagyon fontos akkor, amikor arról beszélünk, hogy milyen nehézségekbe ütközik az illegális bevándorlók visszaküldése.