Gyenge lesz a kajszibarack-, hétköznapibb nevén sárgabarack idei szezonja. A tavaszi fagyok, a virágzáskori lehűlés, illetve a nagy hőingadozás miatt 7-8 ezer tonna kajszit takaríthatnak be a termelők 2023-ban.
Ez jóval elmarad a korábbi években megszokott mennyiségektől. A hivatalos statisztikai adatok (KSH, Eurostat) szerint Magyarországon a kajszi termése 11–25 ezer tonna között mozgott az elmúlt öt évben. 2022-ben 24 ezer tonnát tett ki, ami 105 százalékos javulást jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Ez egyben azt is jelenti, hogy tavaly még 2,5 kiló kajszi jutott egy főre, míg az idén a harmada - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kajszibarackos összeállításából.
A visszafogott termésmennyiség az árakon is látszik, a magyar kajszi június közepén kilónként 1750 forintos termelői áron kezdte a szezont a Budapesti Nagybani Piacon. Az azóta eltelt négy hétben 1330 forint volt az átlagár, ami 80 százalékos drágulásnak felel meg éves összevetésben.
Az európai szakmai szervezet, az Européch szerint külföldön valamivel jobb a helyzet, de ott is gyengébb lesz az idei termés a tavalyinál. Az EU négy vezető kajszitermelő tagországában - Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Görögországban - várhatóan 504 ezer tonna lehet a termés 2023-ban, ami 7 százalékkal maradna el az előző évitől.
Megjegyzés: A kajszi (kajszibarack) és a sárgabarackot több internetes oldalon azonos gyümölcsnek tekintik. Helytelenül. Akit érdekel a téma a Tájökölógiai Lapok egyik 2008-as számában megjelent, itt elérhető cikkében olvashat róla részletesebben.