A cseresznye termesztésével foglalkozó agrártermelők, vagy csak olyanok, akik kertjében van néhány cseresznyefa, jó termésre számítanak 2023-ban – írta a Consumer Reports mértékadó amerikai fogyasztóvédelmi szervezet. A gyümölcs két fajtáját, az édes és keserű cseresznyét sokan szeretik nyersen fogyasztani. Ugyanakkor elérhető szárított gyümölcsként, gyümölcslevekben, fagyasztva vagy befőttben.
Közös a két cseresznyefajtában, hogy fogyasztásuknak számos kedvező élettani hatása van. A fogyasztóvédelmi magazin összegyűjtötte a legfontosabbak ezek közül.
Nem áll az első helyen ezek között, de érdemes megjegyezni, hogy segíti a fogyókúrát, mert 80 százaléka víz. Két tucat szem elfogyasztása mindössze száz kalória bevitelét jelenti. Eközben magas a vitamintartalma és – ami még fontosabb – antioxidáns hatású.
A gyümölcs antioxidáns összetevői fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők. A cseresznyeszemekben lévő nyomelemek akadályozzák a sejtek öregedését. Mérséklik a krónikus betegségek kialakulásának veszélyét. Támogatják az emberi szervezet méregtelenítését.
Minél sötétebb a cseresznye héjának színe, annál több ásványi anyagot tartalmaz (káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és cinket). A cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Az orvosi kutatások szerint segíti a pihentető alvást. Hozzájárul a normális vérnyomás fenntartásához. Kálium tartalmának köszönhetően gyorsabban regenerálódnak az izmok.
A korai érésű cseresznyék már május második felében elérhetők a fákról. A késői érésűeket június végéig lehet frissen fogyasztani. Az utóbbiak húsosabbak, jobban illenek a lekvárfőzéshez vagy a befőtt készítéséhez.
Mi a helyzet a magyar cseresznyepiacon?
A cseresznye Magyarországon a kisebb mennyiségben termelt gyümölcsfajok közé tartozik az Agárközgazdasági Intézet (AKI) szerint, mivel az összes gyümölcsmennyiség 1-2 százalékát fedi le. 2012 és 2022 között évente 4,8-12 ezer tonna cseresznye termett Magyarországon. A magyar cseresznyemérlet pozitív, legalábbis a 2021-es adatok szerint, mivel az import akkor 70 tonna volt, szemben a 315 tonnás exporttal, amely elsősorban Szlovákiába irányult.
Magyarországon fejenként 0,4 kiló cseresznyét fogyasztanak az emberek évente. Ezzel naygjából a sárgabarackkal és a földieperrel van egy kategóriában. A legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik egyébként az alma, a citrusfélék, valamint a banán, ezekből 2010 és 2020 közötti években 8-10 kiló fogyott egy főre vetítve.