4p

A Privatbankár  - az Mfor.hu közreműködésével és a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával – az idei két alkalom után 2019-ben is megrendezi Pénzügyi Tudatosság DiákFórum elnevezésű rendezvényét. Az egyetemisták és gimnazisták 4 vidéki helyszínen (Eger, Miskolc, Debrecen, Szeged) szakértő előadók segítségével ismerkedhetnek a pénzügyek és a pénzügyi tudatosság legfontosabb kérdéseivelt. Az idei évben a befektetésekkel kapcsolatos tudatosság is a program részét képezi, hiszen a kezdeményezéshez első ízben csatlakozik a Raiffeisen Alapkezelő is.

A Raiffeisen Alapkezelő 1997-es alapításával Magyarország egyik leghosszabb ideje működő alapkezelője, így több mint 20 év szakmai tapasztalatával szolgálja befektetői vagyonmegőrzési és vagyongyarapítási céljait. Jelenleg 15 befektetési alapban 172 milliárd forintot meghaladó vagyont kezel, ezzel a hazai piac tizedik legnagyobb szereplője, a nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok piacán 3 százalékosos piaci részesedéssel.

Fontosnak tartunk minden olyan kezdeményezést, amely a magyar lakosság pénzügyi ismereteit bővíti – mondta el Váradi Zoltán, a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgató-helyettese -, hiszen gyakran tapasztaljuk, hogy amíg pénzt költeni mindenki tud, addig számolni, tervezni, felismerni és kezelni a kockázatokat már kevesen. 10 évvel a gazdasági világválság és a hazai devizahitelezés csődje után bár sokat tanultak a magyarok, tudatosságról még mindig kevéssé beszélhetünk. És nincs ez másképpen a befektetések terén sem: a befektetők sokszor nem ismerik a terméket, amelybe megtakarításaikat fektetik, nincsenek tisztában a befektetések valódi kockázatával és irreális hozam elvárásokat támasztanak.

Váradi Zoltán, a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgató-helyettese
Váradi Zoltán, a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgató-helyettese


A bécsi kompetencia központunk révén van rálátásunk az egyes országok közötti különbségekre, ami a pénzügyi műveltséget, tudatosságot, magabiztosságot illeti. Ezen tapasztalatok alapján is egyértelmű, hogy szükséges a hazai pénzügyi kultúrán javítani. És ehhez keresve sem találnánk jobb táptalajt az egyetemistáknál, középiskolai tanulmányaik vége felé járó diákoknál. Minél korábban szembesül valaki azzal, hogyan teheti tudatosabbá pénzügyeit, annál hosszabb idő áll rendelkezésére ahhoz, hogy akár extra hosszú távú pénzügyi céljait is jó eséllyel megvalósíthassa. Ők az a generáció, akiknek már az első fizetéseikből érdemes akár nyugdíjcélú megtakarításra is fordítani, amennyiben gondtalan időskorra vágynak. 

Alapjaink között megtalálhatóak a hosszú időtávra javasolt részvény, vagy árupiaci befektetések, illetve a széleskörű eszközkitettséget kínáló vegyes alapok is, amelyek akár ilyen extra hosszú pénzügyi célok megvalósítására is alkalmasak – veszi át a szót Pekár Dávid portfólió menedzser. Hosszú távú befektetések esetén szerencsésebb az egyösszegű vétel helyett, a rendszeres, kisebb léptékű, folyamatos pénzelhelyezés. Ezt egyrészt könnyebb kigazdálkodni, másrészt így minden egyes befektetési jegy vásárlás különböző árfolyamon történik, azaz a kedvezőtlen tőkepiaci időszakokban alacsony árfolyamon tudunk beszállni, ami extra hozampotenciált jelent egy rosszul időzített egyösszegű befektetéshez képest.

Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere
Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere


Alapkezelőként, pláne portfólió menedzserként nagyon fontosnak tartom, hogy a befektetők prudens módon kapjanak információkat az alapokról, ne érezzék úgy, hogy zsákbamacskát vásároltak. Éppen ezért befektetési politikánk sarokpontja a szigorú kockázatmenedzsment, aminek köszönhetően befektetőink pontosan, számszerűsítve ismerhetik meg alapjaink kockázati szintjét, így tudják kiválasztani a pénzügyi céljaik megvalósításához legalkalmasabb befektetést – tette hozzá Lencsés Gyula a kötvényportfóliók menedzsere. 

Lencsés Gyula, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere
Lencsés Gyula, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere


A Pénzügyi Tudatosság DiákFórum 2019 első két hónapjában négy helyszínen, négy szakmai napon (Szeged: január 29., Debrecen: január 31., Miskolc: február 5., Eger: február 7.) várja a gimnazistákat és az egyetemistákat, ahol többek között a Raiffeisen Alapkezelő szakemberei is elmondják, hogyan tehetjük tudatosabbá befektetéseinket, milyen tényezőket, faktorokat kell mérlegelnünk egy-egy befektetési döntés meghozatala előtt. (X)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!