2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az elmúlt 25 év legnagyobb áresését regisztrálták a brit ingatlanpiacon szeptemberben, a lakások átlagos ára 12,4 százalékkal csökkent 2007 azonos hónapjához képest. Ennek az az oka, hogy a hitelválság miatt kevesebben vesznek lakást, a bankok pedig szigorúbb feltételekkel nyújtanak hitelt, mint egy évvel ezelőtt.

A nemzetközi válság miatt az elmúlt negyed század legnagyobb zuhanását könyvelték el a brit ingatlanpiacon a múlt hónapban, egy átlagos brit lakás ára 170 866 fontra esett vissza, amire a lakásárindex 1983-as bevezetése óta nem volt példa. Augusztushoz képest 1,3 százalékkal csökkentek az árak - olvasható az HBOS csütörtöki közleményében.

A brit lakásárak hónapok óta meredeken zuhannak, azonban a szeptemberinél nagyobb esést még sosem láttak a piacon. Az egy évvel korábbihoz képest 12,4 százalékkal lettek olcsóbbak a lakások, míg egy hónap alatt 1,3 százalékos volt az értékvesztés. A lakáshitelezés szintén negatív csúcsot döntött, aminek két oka van: egyrészt a vevők eltűntek a piacról, másrészt pedig a bankok a mostani nehéz körülmények között szigorúbb feltételekkel adnak hitelt.

A brit kormány és a jegybank tegnap rendkívüli intézkedéseket vezettek be: a kormány összesen 250 milliárd fontnyi hitelt nyújt a bankoknak kisebbségi tulajdonrész fejében, míg a Bank of England a világ központi bankjaival közösen 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. Hasonló méretű kamatvágásra legutóbb 2001-ben volt példa, amikor a világméretű recesszió sújtotta az országot.

A Bank of England már a múlt hónapban bejelentette, hogy a lakáshitel igénylések 1999 óta a legalacsonyabb szintre estek vissza, a kormány pedig már beavatkozott a Bradford & Bingley valamint az HBOS megmentése érdekében. A Bradford & Bingley jelzáloghitelező állami kézbe került, míg az HBOS számára a kormány segített befektetőt találni.

A szakemberek szerint a közeljövőben a brit gazdaságnak súlyos lassulással kell szembenéznie: az IMF legújabb előrejelzése szerint 2009-ben mindössze 0,1 százalékos lesz a növekedés, miközben hat hónappal ezelőtt még 1,6 százalékos bővülésre számított a szervezet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!