3p

Összeomlik a magyar egészségügy?
Mennyi pénz hiányzik a rendszerből?
Mitől lesznek rövidebb várólisták?
Csak a magánegészségügyre számíthatunk?
Online Klasszis Klub élőben Rékassy Balázzsal

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. szeptember 18. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tíz különböző budapesti vendéglátóhelyen vizsgálta a gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát. Az eredmények alapján nem kell félni a hazai gyrostól: még a legfoszfátosabból is annyit kéne enni egy nap, amennyi elfogyasztása még a nyári fesztiválokon se jutna eszébe az embernek.

2017 végén nagy vihart kavart a médiában, hogy az Európai Parlament egészségügyi okokból átmenetileg korlátozta volna a gyroshús foszfáttal való kezelését, ezért sokan vészharangot kongattak a gyros fölött. A TVE arra volt kíváncsi, hogy valóban kell-e félni a gyrostól.

A foszfát természetes módon megtalálható az élelmiszereinkben, de az élelmiszeripar jelentős mennyiségben használja azért, hogy növelje a termékek élvezeti értékét. A túlzott foszforbevitel viszont felboríthatja a szervezet egyensúlyát, és betegségek kialakulásához vezethet.

A felmérés során tíz különböző budapesti gyrosozóban kapható gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálták meg. Míg két termék egyáltalán nem tartalmazott hozzáadott foszfátot (Gyradiko Estia, Istanbul Kebab), és további hat termék csak kis mértékben, addig két vendéglátóhely esetén lényegesen magasabb (Kerkyra, Kyros Gyros) volt az adalékanyag koncentrációja, de még így is csak kevéssel haladta meg az EU-ban engedélyezett 5.000 mg/kg érték felét. Jó hír, hogy a legrosszabbul szereplő gyrosból is több mint nyolcat kéne megennünk egyszerre, ahhoz hogy meghaladjuk az EFSA szerint még elfogadható napi 3.000mg-os felső egészségügyi értéket.

A TVE labortesztjével párhuzamosan a Dívány.hu csapata a négy gyrost kóstolt meg: a két határérték alattit, illetve a két magasabb foszfáttartalmút. Érdekesség, hogy a magasabb foszfáttartalmúak jobb eredményt értek el az ízteszten.



Hogy kerül a foszfát a gyrosba?

Az emberi szervezetben lévő átlagosan 700 g foszfor 80-85%-a csontunkban, fogunkban található. Emellett a foszfát nélkülözhetetlen többek között az örökítőanyag (DNS) felépítéséhez.

Táplálékaink közül a jellemzően magas fehérjetartalmú ételekben van több foszfor, ilyen a hús, tejtermékek, hüvelyesek, olajos magvak. Ezekben 100 grammonként jellemzően 100-200 mg foszfor található.

Egy felnőtt napi foszforszükséglete 600–800 mg. Hiánya és túladagolása is betegséget okozhat. Mivel az élelmiszeripar jelentős mennyiségű foszfátot használ fel élelmiszeradalékként, ezért elsősorban a túladagolás jelenthet reális veszélyt.

A húsiparban, így a gyroshúsok kezelésére is elterjedten alkalmazzák ezeket az anyagokat, amivel lehetővé teszik a nyárson lévő húsdarabok összetapadását, és segítik a víztartalom megőrzését.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint az üdítőitalok 700 mg/l, a húskészítmények 5.000 mg/kg, míg az ömlesztett sajtok akár 20.000 mg/kg foszfátot is tartalmazhatnak. A számokból látható, hogy nem megfelelő táplálkozás esetén üdítőital vagy ömlesztett sajtok fogyasztásával hasonlóan könnyű elérni a foszfát túlzott bevitelét, mint a húskészítményekkel.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2018 végére újraértékeli a foszfátadalékok egészségügyi kockázatait.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!