<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Vegyesen zártak szerdán a vezető ázsiai részvényindexek, nagyrészt a technológiai papírok húzták a piacokat, miután kedden a Nokia bejelentette, hogy a vártnál gyengébb eredményt érhet el és várhatóan veszít piaci részesedéséből. Ázsiában a hírre főleg a Samsung és a HTC részvényeit húzták meg, melyek szintén nagyobb szeletet hasíthatnak ki a mobiltortából.

9719 ponton fejezte be a szerdai napot a tokiói tőzsde Nikkei 225 indexe, ez 0,27 százalékkal volt magasabb az előző napi értékénél. A hongkongi Hang Seng eközben 0,24 százalékkal visszaesett, míg a Shanghai Composite 0,18 százalékot veszített értékéből. Néhány pontos mínuszban zárt a dél-koreai Kospi is, míg a tajvani tőzsde vezető indexe 0,82 százalékkal erősödni tudott.

A tajvani HTC mobilgyártó árfolyama 2,5 százalékkal ugrott meg a szerdai kereskedésben, míg a Samsung 0,8 százalékot tudott javítani azok után, hogy a Nokia tegnap profitfigyelmeztetést adott ki. A finn cég részvényei be is zuhantak a keddi kereskedésben arra a hírre, hogy a vállalat veszíthet piaci részesedéséből. A bejelentésre viszont rögtön ráugrottak a riválisok. Az elemzők szerint azonban a keddi hírnek csak rövidtávú hatásai lesznek, hiszen a Nokia már régóta gyengén teljesít, amit nagyrészt már beáraztak a befektetők.

A kínai tőzsde gyenge teljesítménye jórészt annak volt köszönhető, hogy a szerdán megjelent adat szerint a feldolgozóipar az utóbbi kilenc hónap leggyengébb teljesítményét mutatta májusban, mivel a kormány tovább hűti a gazdaságot az inflációtól tartva.

Ausztráliában annak ellenére is erősödni tudott a tőzsdeindex, hogy a szerdán megjelent adat szerint az első negyedévben az utóbbi 20 év legrosszabb adatát produkálta a gazdaság, mely negyedév/negyedév alapon 1,2 százalékkal esett vissza. A csökkenés főleg a tavalyi árvíz során elöntött szénbányáknak és vasutaknak volt köszönhető, melyek hátráltatják a növekedést.

mfor.hu