2010. október 20. 08:19

A nemzetközi hírek hatottak a forintra is, elsősorban a fejlődő piaci információk mozgatták a kurzust. A befektetők Brazíliára, Kínára és Dél-Afrikára figyeltek. A hazai hírek kapcsán a 2011-es költségvetés körüli bizonytalanságok hatottak a magyar fizetőeszközre, áll a Commerzbank napi kommentárjában.

EUR/HUF (276,50 – 279,00): A romlófélben lévő hangulat 278,50-ig emelte a forint kurzusát, de a pesszimista helyzet az árfolyamon túl látszik a hosszabb állampapírok hozamaiban, valamint a CDS felár további emelkedésében is. A kockázatkerülésért leginkább a brazil, illetve a kínai és dél-afrikai fejlemények okolhatók. A dél-amerikai országban 6 százalékos különadót vezetnek be a külföldi tőkebefektetésekre, míg Kínában a váratlan kamatemelésen túl holnap hajnalra várnak fontosabbnál fontosabb adatokat, többek között a harmadik negyedéves GDP alakulását is, ami várhatóan gyengébb lesz az előző értékeknél. Dél-Afrikában a jegybank elnöke a randot túlértékeltnek minősítette, és kijelentette, hogy ők is fontolóra veszik a brazil példát. A globális fejlődő piaci hírek gyengülést hoztak tehát a régió devizáira, legfőképp a forintra, mivel a befektetők továbbra is bizonytalanságokat látnak a hazai 2011-es költségvetés kapcsán.

EUR/USD (1,3700 – 1,3825): A dollár meredeken korrigál az elmúlt időszak gyengülései után. Ma hajnalban az 1,37-es szint érintése 203-as USD/HUF árfolyamot eredményezett. A fejlődő piacok várakozásai és intézkedései miatt a kockázatvállalás kockázatkerülésbe csapott át, és a dollárt annak ellenére favorizálják a kereskedők, hogy nem tudni, hogy mekkora mértékű lesz a november 3-án várható monetáris lazítás. A mai nap egyébként kevés makroadattal szolgál, csupán a FED bézs színű könyvének tartalma engedhet következtetni arra, hogy milyen kaliberű lehet a beharangozott "QE2.0".

CHF/HUF (206,50 – 210,00):

Ha kockázatkerülés, akkor a frankerősödés forintgyengüléssel jár, a CHF/HUF árfolyama 209- nél is járt, nem lehetetlen a 210-es szint elérése sem további hangulatromlás esetén.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.