<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A küszöbön álló újabb görög mentőcsomaggal Európa leginkább eladósodott országai is lélegzetvételhez juthatnak, ezért a Raiffeisen Bank elemzői szerint a bejelentés a forint árfolyamára is kedvező hatással lehet. Jórészt ezzel indokolják, hogy a következő hetekben nagyobb esélyt látnak a magyar fizetőeszköz további erősödésére. Mfor.hu-háttér.

Hetek óta jól tartja magát 270 alatt a forint, sőt átmenetileg 265 alá is benézett az euró jegyzése, ami egyhónapos forintcsúcsot jelentett. A Raiffeisen elemzői szerint azonban ez nem biztos, hogy a csúcsot jelenti a forint számára, a következő hetekben van még esély további felértékelődésre. Csütörtökön egyébként az EKB kamatdöntése előtt 265,30-nál állt az euró jegyzése, ami egy hajszállal alacsonyabb volt a szerdai szintnél. A dollárral szemben 181,83-nál állt a hazai fizetőeszköz, míg a svájci frank 216,29 forintba került.

Mi is fellélegezhetünk a görögökkel együtt

A hazai események egyelőre csak korlátozott hatással vannak a forint árfolyamára, és elsősorban a Görögországgal kapcsolatos híráram határozza meg az irányt - olvasható a Raiffeisen heti devizapiaci elemzésében. Miután az európai illetékesek rövid távon semmiképpen sem hagyják, hogy a hellén állam csődbe jusson, ezért az adósság által legjobban sújtott országok is lélegzetvételhez jutnak - így a 80 százalékos GDP-arányos államadóssággal rendelkező Magyarország is.

"A körvonalazódó újabb görög mentőcsomag éppen ezért megtámaszthatja a forint árfolyamát, így a következő hetekben a további felértékelődésre nagyobb esélyt látunk" - emelik ki a szakemberek. Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsát (Eurogroup) elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök múlt pénteken jelentette be, hogy Görögország újabb mentőcsomagot kap, melynek összege a sajtóhírek szerint 100-110 milliárd euró lehet. A hírek szerint június végére a részleteket is kidolgozzák.

Ezzel a múlt heti bejelentéssel egy több hónapos bizonytalanságnak vetett véget Brüsszel, korábban ugyanis mindenki azt találgatta, mikor jelentik be a görög államcsődöt és annak milyen hatásai lesznek Európára.

"A hazai vonatkozású hírek közül a Fitch hitelminősítő intézet szolgáltatta a pozitív meglepetést, ugyanis negatívról stabilra javította fel Magyarország adós-besorolásához rendelt kilátását, ami azt jelenti, hogy a közvetlen leminősítés veszélye ennél a hitelminősítőnél már nem áll fenn" - emelik ki a Raiffeisen szakemberei. Hozzáteszik: a Fitch lépése nem lepte meg őket, annak időzítése viszont az általuk vártnál valamivel korábban következett be.

A többi nagy hitelminősítő egyelőre nem követi a Fitch-et a kilátás javításában, tekintetbe véve a Széll Kálmán Terv megvalósítási kockázatait. Azonban a kormányprogram menetrend szerinti kidolgozása és végrehajtása esetén a második félévben tovább javulhatnak hazai hitelminősítéshez rendelt kilátások, jövőre pedig az elemzők várakozásai szerint az ország adós-besorolásán is javítani fognak.

 A frankhitelesek is fellélegezhetnek

A Svájci Nemzeti Bank asztaláról a júniusi kamatemelés utolsó reménymorzsáját is lesöpörte a legutóbbi GDP-statisztika. Lényegében ez a piac teljes körű várakozása is, nagyon nagy meglepetést jelentene bárminemű lépés - olvasható a Raiffeisen elemzésében. Júniust követően minden bizonnyal kivárás politikájára helyezkedik a monetáris tanács, figyelve, hogy a későbbi adatok megerősítik-e a lassulást, és a deflációs félelmek erősödését.

"Véleményünk szerint a második félévben új erőre kap majd a világgazdaság a második negyedéves lassulást követően, ezzel párhuzamosan pedig a svájci gazdasági statisztikák is jobb képet fognak festeni" - vetítik előre a szakemberek. A jelenleg legvalószínűbb forgatókönyv szerint az SNB szeptemberben nyúl először leghamarabb a kamatokhoz.

A befektetők szemmel láthatóan még mindig félnek a periféria felől érkező kockázatoktól. Miután már a küszöbön állhat a mentőcsomag, amelyik nagy valószínűséggel elkerüli az azonnali csődöt, ez oldalról is inkább fellélegzésre számíthatunk, és frankgyengülésre a következő időszakban.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.