<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Még tovább emelkedhet az arany ára az euró/frank árfolyam alsó küszöbét meghatározó svájci jegybanki döntés hatására - vélik elemzők.

Az arany ára kedden ismét rekordot döntött, majd meredeken csökkenni kezdett, miután a svájci nemzeti bank (SNB) bejelentette, hogy 1,20 svájci frankban állapította meg az euró legalacsonyabb, "még eltűrt" árfolyamát, és minden eszközzel megakadályozza annak áttörését.

Elemzők szerint azonban az aranyár csökkenése nem lesz tartós, mert az SNB döntése elnyomhatja a frank befektetési menedék jellegét. A svájci deviza így hátrébb szorulhat az értékálló, biztonságos befektetések rangsorában, a piaci szereplők pedig az eddiginél is erősebben koncentrálhatnak a hasonló funkciójú egyéb eszközökre, például az aranyra, aminek árfelhajtó hatása lehet. "Az SNB keddi döntése így végeredményben szárnyakat adhat az aranyárnak" - idézte a Commerzbank elemzőit a dpa német hírügynökség. 

Más elemzők azt is hangsúlyozzák, hogy az arany rendkívüli mértékű drágulása nem spekuláción alapuló piaci buborék, hanem inkább annak a jele, hogy az aranyat egyfajta biztosítékként halmozzák fel a befektetők az újabb világgazdasági visszaesés, valamint az infláció meglódulásának és az euróövezeti adósságválság további mélyülésének veszélye ellen. 
 
MTI 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.