2011. szeptember 7. 02:04

Még tovább emelkedhet az arany ára az euró/frank árfolyam alsó küszöbét meghatározó svájci jegybanki döntés hatására - vélik elemzők.

Az arany ára kedden ismét rekordot döntött, majd meredeken csökkenni kezdett, miután a svájci nemzeti bank (SNB) bejelentette, hogy 1,20 svájci frankban állapította meg az euró legalacsonyabb, "még eltűrt" árfolyamát, és minden eszközzel megakadályozza annak áttörését.

Elemzők szerint azonban az aranyár csökkenése nem lesz tartós, mert az SNB döntése elnyomhatja a frank befektetési menedék jellegét. A svájci deviza így hátrébb szorulhat az értékálló, biztonságos befektetések rangsorában, a piaci szereplők pedig az eddiginél is erősebben koncentrálhatnak a hasonló funkciójú egyéb eszközökre, például az aranyra, aminek árfelhajtó hatása lehet. "Az SNB keddi döntése így végeredményben szárnyakat adhat az aranyárnak" - idézte a Commerzbank elemzőit a dpa német hírügynökség. 

Más elemzők azt is hangsúlyozzák, hogy az arany rendkívüli mértékű drágulása nem spekuláción alapuló piaci buborék, hanem inkább annak a jele, hogy az aranyat egyfajta biztosítékként halmozzák fel a befektetők az újabb világgazdasági visszaesés, valamint az infláció meglódulásának és az euróövezeti adósságválság további mélyülésének veszélye ellen. 
 
MTI 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.