2011. szeptember 7. 02:04

Még tovább emelkedhet az arany ára az euró/frank árfolyam alsó küszöbét meghatározó svájci jegybanki döntés hatására - vélik elemzők.

Az arany ára kedden ismét rekordot döntött, majd meredeken csökkenni kezdett, miután a svájci nemzeti bank (SNB) bejelentette, hogy 1,20 svájci frankban állapította meg az euró legalacsonyabb, "még eltűrt" árfolyamát, és minden eszközzel megakadályozza annak áttörését.

Elemzők szerint azonban az aranyár csökkenése nem lesz tartós, mert az SNB döntése elnyomhatja a frank befektetési menedék jellegét. A svájci deviza így hátrébb szorulhat az értékálló, biztonságos befektetések rangsorában, a piaci szereplők pedig az eddiginél is erősebben koncentrálhatnak a hasonló funkciójú egyéb eszközökre, például az aranyra, aminek árfelhajtó hatása lehet. "Az SNB keddi döntése így végeredményben szárnyakat adhat az aranyárnak" - idézte a Commerzbank elemzőit a dpa német hírügynökség. 

Más elemzők azt is hangsúlyozzák, hogy az arany rendkívüli mértékű drágulása nem spekuláción alapuló piaci buborék, hanem inkább annak a jele, hogy az aranyat egyfajta biztosítékként halmozzák fel a befektetők az újabb világgazdasági visszaesés, valamint az infláció meglódulásának és az euróövezeti adósságválság további mélyülésének veszélye ellen. 
 
MTI 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.