Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az alacsony foglalkoztatottság legfőbb okai a magas adóterhelés és a túlságosan bőkezű jóléti transzferek - vélekedett Kátay Gábor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető közgazdasági elemzője a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) által rendezett konferencián szerdán Budapesten.

Kátay Gábor előadásában úgy vélte, az alacsony aktivitás, a visszafogott munkakereslet, az adóelkerülés és az ezekből következő alacsony potenciális GDP-növekedés legfőbb okai a béreket terhelő magas adók és járulékok, valamint a túlságosan bőkezű gyermektámogatási és nyugdíjrendszer, melyek ellenösztönzőt jelentenek a munkavállalásra. A vezető elemző szerint olyan reformcsomagra van szükség, amely ösztönzi a munkahelymegőrzést, növekedést generál, növeli az adózók körét, miközben megőrzi az államháztartás egyensúlyát.

Kátay Gábor szerint a jóléti transzferek visszaszorítására, a munkakeresés célzottabb támogatására, valamint a munkát terhelő adók csökkentésére lenne szükség. Az elemző szerint érdemes lenne tovább emelni a nyugdíjkorhatárt, valamint szigorítani az előnyugdíjazás lehetőségeit. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a 25-64 évesek 11 százaléka kap valamilyen rokkantsági támogatást, s ez az arány a legmagasabb Európában.

A gyermektámogatási rendszer ugyancsak igen bőkezű Magyarországon Európa más országaihoz viszonyítva - mondta Kátay Gábor, hozzátéve, hogy az adatok szerint a munkakihagyás után jelentősen romlanak az anyák elhelyezkedési esélyei. Úgy vélte, a gyes-gyed 2 évre történő rövidítése lenne indokolt.

A munkát terhelő adók mérséklését recesszió idején elsősorban a munkaadói járulék csökkentése révén célszerű megvalósítani, mivel a munkahelyek megőrzését ez segíti jobban - vélekedett Kátay Gábor. Mint kifejtette, egy olyan jövedelemadó-rendszer lenne növekedési szempontból a legoptimálisabb, melyben az alacsony jövedelműeknél csökkenne az adóterhelés, míg a legmagasabb jövedelműeknél (kb. 3 millió forint éves jövedelem felett) ugyancsak csökkenne a marginális adóteher, hiszen a becslések szerint az ilyen változtatások ösztönöznék több munkára az említett csoportokat.

A kormány adócsomagjával kapcsolatban pozitívumként emelte ki, hogy a munkaadói járulékok csökkennek, valamint hogy az alacsony keresetűek átlagos adókulcsai mérséklődnek, ugyanakkor kritizálta, hogy a magas keresetűeknél nőnek a marginális adóráták, ez ugyanis a növekedés ellen hat.

Ugyancsak negatívumként említette, hogy az adórendszer bonyolultabb lett, úgy vélte, nem világos a szuperbruttósításból szármaszó előny. Összességében úgy ítélte meg, hogy az adócsomag inkább a jövedelmek erősebb újraelosztását, mintsem a növekedés ösztönzését eredményezi.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója előadása elején leszögezte, az alapokban nagy mértékben egyetért Kátay Gáborral. Világos, hogy Magyarország a gazdasági fejlettsége által megengedettnél többet költ szociális transzferekre - fogalmazott, hozzátéve, hogy szerinte ezek mérséklése mellett az állam működési kiadásainak jelentős csökkentése is szükséges lenne.

Palócz Éva úgy vélte, csupán adóátrendezésből nem lehet markáns eredményeket elérni, ehhez elengedhetetlenül szükséges a kiadások lefaragása, annak ellenére, hogy ez rövid távon növekedési áldozatokkal járhat.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója osztotta Kátay Gábor véleményét a szuperbruttósítással kapcsolatban. Kijelentette, "érthetetlen eleme a kormány programjának, zavaró, nincs funkciója, viszont tovább bonyolítja az adórendszert". Palócz Éva nagyon jó lépésnek tartotta a vagyonadó (ingatlanadó) bevezetését, ám úgy vélte, szerencsésebb lett volna, ha az minden ingatlanra kiterjed, és alacsonyabb kulccsal számítják. Mint fogalmazott, az egész adórendszer átalakításának kulcseleme lehetne, hogy a jövedelmet terhelő adókat részben vagyontípusú adókká csoportosítsák át, mert ez serkentené a foglalkoztatást.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.