<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A többség 25 bázispontos kamatemelésre számít a Monetáris Tanács mai ülésén, de az alapkamat szinten tartása sem lenne meglepő. A Tanács várhatóan az eddiginél megosztottabb lesz a kérdésben.

A Bloomberg által megkérdezett 24 elemző közül 11 számít 25 bázispontos kamatemelésre, tízen viszont a 8 százalékos kamat szinten tartását várják. A maradék három szakember 50 bázispontos emelésre voksolt.

"A kérdés igazából csak az, hogy 25 bázispontos emelés, vagy kamattartás lesz-e a mai ülésen" - véli Samu János, a Concorde makrogazdasági elemzője. Szerinte a két reális lehetőség közül egyiknek sem lenne jelentős hatása a piacokon. "A 25 bázispontos emelés kicsivel kedvezőbb lenne a forint szempontjából, de egy esetleges kamattartással is elég szigorú színben tudna feltűnni az MNB" - tette hozzá.

A márciusi 50 bázispontos kamatemelés óta javuló tendenciák kezdődtek: visszajöttek az állampapír-hozamok, erősödött a forint, javultak a fundamentumok. Samu János szerint ha a Monetáris Tanács a hitelességet tartja szem előtt, akkor 25 bázisponttal emelni fog, ha viszont óvatos, kiváró taktikát folytat, akkor szinten tartja az alapkamatot. "Én személy szerint egy hajszálnyival nagyobb esélyt látok az utóbbira, de az valószínű, hogy a korábbi hónapoknál nagyobb lesz a megosztottság a Monetáris Tanácsban" - véli az elemző.

Néhány londoni elemző az 50 bázispontos emelést sem tartja kizártnak, a Concorde szakembere szerint azonban az túlzottan erős lépés lenne, bizonytalanságot szülhetne a piacon. Ezért szerinte ezzel nem kell reális lehetőségként számolnunk.

Egy 25 bázispontos emeléssel több mint három éve nem látott magasságokba emelkedne a jegybanki alapkamat Magyarországon. A külföldi elemzők elsősorban azért számítanak kamatemelésre, mert az infláció márciusban a 3 százalékos távlati cél több mint duplája volt, a bérek növekedése is meghaladta a várakozásokat. A Magyar Nemzeti Bank délután két órakor hozza nyilvánosságra a mai döntést.

Legutóbb március végén a Monetáris Tanács tagjai 9-3 arányban szavaztak az 50 bázispontos kamatemelésre, a hivatalos tájékoztatás szerint a Tanács tagjai kiálltak az inflációs célok teljesítése mellett, ugyanakkor vélhetően a politikai bizonytalanság is közrejátszott a vártnál nagyobb mértékű emelésben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.