<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az OPEC arab-öböli tagjai az olajtermelés növelését támogatják majd a szervezet e heti bécsi tanácskozásán a világgazdasági növekedés lassulásának megfordítása érdekében az olajárak hordónként 100 dollár alá szorításával.

A fejlett országok gazdasági növekedésének lassulására utaló makrogazdasági adatok aggodalmat keltettek az OPEC arab-öböli mértékadó tagországai körében, Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és az Egyesült Arab Emírségekben. A szaúdi és más arab-öböli olajtermelők azt az álláspontot képviselik majd a találkozón, hogy a jelenlegi olajárak már aláássák az olajkereslet növekedését támogató gazdasági fellendülést, és a második félében növelni kell a kínálatot az egyensúly helyreállítása érdekében.

"Legalább napi egymillió hordóval kell növelnünk a kitermelést" - mondta a Reuters hírügynökségnek egy OPEC-küldött Bécsben, még vasárnap. "Nem vagyunk boldogok a jelenlegi árakkal."

A Brent olajár pénteken közel 116 dolláron állt hordónként, szemben az OPEC legutóbbi ülése idején jellemző 90 dollár körüli árszinttel.

Az OPEC közgazdászokból álló tanácsadó szervezete pénteken arra döntésre jutott, hogy a második félévi keresleti kilátások a kitermelés növelését indokolják. Áprilisban a szervezet tagországai napi 29 millió hordót, 2008 decemberében megállapított kvótájánál napi 1,4 millió hordóval többet hoztak felszínre. Az OPEC-olaj iránti kereslet napi 30,66 millió hordóra emelkedik majd a második félévben a napi 89 millió hordós világpiacon.

Mivel az OPEC eleve több olajat hoz felszínre hivatalos termelési kvótájánál, egy termelésnövelésről hozott döntés esetében egyelőre még nem világos, hogy a többletkitermelés legitimmé tételéről, vagy tényleges termelésnövelésről lesz-e szó.

"Elegendő olajat akarunk a piacra juttatni a kereslet fedezéséhez a második félévben, de anélkül, hogy elárasztanánk a piacot" - mondta egy másik arab-öböli delegátus a Reuters hírügynökségnek.

Az OPEC arab-öböli tagországainak a hagyományos ár-héjákat, Iránt és Venezuelát kell meggyőzniük, akik indokoltnak tartják az olaj jelenlegi magas árszintjét és egyébként is tehetetlennek tartják az OPEC-et az árakat alakító piaci spekulációkkal szemben.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.