2008. április 16. 12:49

Az előzetesen vártnak megfelelően 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak márciusban az Egyesült Államokban.

A februári stagnálás után a szakemberek márciusra 0,3 százalékos emelkedést vártak a fogyasztói áraktól, az amerikai hatóságok ma ennek megfelelő eredményt közöltek. Az energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció is a várt szerint alakult, 0,2 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb mértékben az energiaárak, az élelmiszerárak és a repülőjegyek árai emelkedtek, ugyanakkor a ruhák ára jelentősen visszaesett, ezzel is javítva az inflációs adatot. Éves szinten 4 százalékos inflációt várnak az elemzők, az adat egyelőre nem jelent meg, de mivel minden más szám megfelelt a várakozásoknak, ezért várhatóan ez sem fog eltérni jelentősen.

A tegnap megjelent termelői árindex után attól lehetett tartani, hogy erősödik az inflációs nyomás, ez pedig már a márciusi adatokon meg fog látszani. Szereencsére azonban a várt szerint alakultak a számok, a lakáspiacról viszont újabb negatív hírek érkeztek.

A megkezdett házépítések száma tizenhét éves mélypontra esett vissza, 11,9 százalékkal marad el a februári adattól. Februárban 1 065 000 új lakás építését kezdték meg, márciusban a várt 1 020 000 helyett mindössze 947 000 volt ez a szám. utoljára 1991 márciusában épült ilyen kevés lakás.

Az építési engedélyek száma is a vártnál rosszabbul alakult: a februári 984 ezres adat után márciusban 970 ezerre számítottak az elemzők, de mindössze 927 ezer lett a tényleges adat.

A vártnál jobban alakult viszont az amerikai ipar teljesítménye márciusban: 0,3 százalékkal emelkedett az ipari termelés, miközben az elemzők 0,1 százalékos csökkenésre számítottak. Februárban még 0,5 százalékkal esett vissza a teljesítmény.

A termelékenységi mutató a vártnál kicsivel jobb lett, a februári 80,9 százalékról csak 80,5 százalékra esett vissza.

Ezzel nagyjából be is fejeződtek a fontosabb adatközlések mára, összességében inkább pozitív számok láttak napvilágot. Délután magyar idő szerint fél ötkor még az olajkészletek alakulására érdemes lehet figyelni a nyersanyagárak miatt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.