TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az előzetesen vártnak megfelelően 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak márciusban az Egyesült Államokban.

A februári stagnálás után a szakemberek márciusra 0,3 százalékos emelkedést vártak a fogyasztói áraktól, az amerikai hatóságok ma ennek megfelelő eredményt közöltek. Az energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció is a várt szerint alakult, 0,2 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb mértékben az energiaárak, az élelmiszerárak és a repülőjegyek árai emelkedtek, ugyanakkor a ruhák ára jelentősen visszaesett, ezzel is javítva az inflációs adatot. Éves szinten 4 százalékos inflációt várnak az elemzők, az adat egyelőre nem jelent meg, de mivel minden más szám megfelelt a várakozásoknak, ezért várhatóan ez sem fog eltérni jelentősen.

A tegnap megjelent termelői árindex után attól lehetett tartani, hogy erősödik az inflációs nyomás, ez pedig már a márciusi adatokon meg fog látszani. Szereencsére azonban a várt szerint alakultak a számok, a lakáspiacról viszont újabb negatív hírek érkeztek.

A megkezdett házépítések száma tizenhét éves mélypontra esett vissza, 11,9 százalékkal marad el a februári adattól. Februárban 1 065 000 új lakás építését kezdték meg, márciusban a várt 1 020 000 helyett mindössze 947 000 volt ez a szám. utoljára 1991 márciusában épült ilyen kevés lakás.

Az építési engedélyek száma is a vártnál rosszabbul alakult: a februári 984 ezres adat után márciusban 970 ezerre számítottak az elemzők, de mindössze 927 ezer lett a tényleges adat.

A vártnál jobban alakult viszont az amerikai ipar teljesítménye márciusban: 0,3 százalékkal emelkedett az ipari termelés, miközben az elemzők 0,1 százalékos csökkenésre számítottak. Februárban még 0,5 százalékkal esett vissza a teljesítmény.

A termelékenységi mutató a vártnál kicsivel jobb lett, a februári 80,9 százalékról csak 80,5 százalékra esett vissza.

Ezzel nagyjából be is fejeződtek a fontosabb adatközlések mára, összességében inkább pozitív számok láttak napvilágot. Délután magyar idő szerint fél ötkor még az olajkészletek alakulására érdemes lehet figyelni a nyersanyagárak miatt.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.