2011. július 20. 14:10

Mivel az osztalékok növekedési üteme elmaradt a vállalati nyereségek bővülésétől, az ING Investment Management (ING IM) legalább 10 százalékos osztaléknövekedést vár 2011-ben és 2012-ben a stabil és magas osztalékot fizető részvényektől - derül ki az alapkezelő elemzéséből.

Az alapkezelő szerint a globális részvénypiac annak ellenére  jól tartja magát, hogy megtorpant a gazdasági növekedés és zavarok vannak az euróövezet perifériájához tartozó országok állampapír-piacain. Ez elsősorban az erős vállalati fundamentumoknak köszönhető: erős mérlegadatokról, egészséges cash-flowról és bőséges likviditásról számolnak be a vállalatok. Az ING IM úgy látja, a vállalatok ezeket a pénzforrásokat "részvényes-barát" intézkedésekre fordíthatják, például osztalékemelésre, vagy sajátrészvény-vásárlásra.

A befektetési ház továbbra is előnyben részesíti a feltörekvő piacokat annak ellenére, hogy Kína növekedési ütemében lassulás várható. Az alapkezelő kiemeli: ez egészséges fejlemény, ami hozzájárul az inflációs nyomás mérséklődéséhez. A vállalat szerint a feltörekvő-piaci árazás fundamentálisan megalapozott, amely továbbra is előrevetíti a fejlett gazdaságokhoz viszonyított magasabb és stabilabb gazdasági növekedést.

Az ING IM ugyanakkor elsősorban az államkötvény-befektetéseket javasolja rövid távon. Közép és hosszú távon a magasabb hozamú kötvények tekintetében  adott hangot optimizmusának, mivel ezeknél a kockázati felárak még mindig vonzó szinten állnak.

Az idei év második félévében az ING IM továbbra is magas piaci volatilitásra számít. "A kiábrándító gazdasági adatok és gyengébb vállalati eredmények kísérhetik a világgazdaság lassulását, és egészen addig számítani kell a piaci zavarok rendszeres visszatérésére, amíg nem találnak megnyugtató és hosszú távú megoldást Görögország, illetve az euróövezet perifériájához tartozó egyes országok adósságválságára" - írja elemzésében az alapkezelő.

A befektetési ház ugyanakkor bizakodó, hogy a gazdasági növekedés ütemének lassulása csak átmeneti jellegűnek bizonyul. Az alacsonyabb olajárak kedvező hatással lehetnek a fogyasztásra, az amerikai munkaerőpiac stabil ütemben áll helyre, továbbá a japán ipar is megkezdte felépülését a földrengés után - értékel az ING IM.

A pénzintézet elemzői arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank az év végéig a jelenlegi 1,50 százalékról 1,75 százalékra emeli irányadó kamatlábát, ami tovább erősítheti a közös valutát az amerikai dollárral szemben.

A magyaroszági kilátásokról, az ING IM leányvállalatának befektetési igazgatója, Pájer Tamás úgy nyilatkozott, hogy "a külföldi befektetők egyelőre bizalmat szavaztak a kormány gazdaságpolitikájának. A nagy kérdés azonban az, hogy az alapvetően ígérethalmazként értékelhető kormányprogram jelentős megvalósítási kockázatai felett meddig hajlandóak  szemet hunyni a piacok. A világgazdaság (...) lassulása ezt a kockázatot mindenképpen erősítheti és a hazai piacokon is növelheti a volatilitást".

Az igazgató kiemelte, hogy a bizonytalan világgazdasági környezet ellenére a forint kifejezetten jól tartja erejét. Negatív forgatókönyv esetén az euróval szemben 280-285-ig gyengülhet a magyar fizetőeszköz,  átmeneti lassulás esetén sem valószínű a 300 forint körüli árfolyamszint - értékelt Pájer Tamás.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!