<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Kelet-Európában továbbra is kockázatos a bankok helyzete, mivel az átláthatóság hiánya csökkenti a szektor iránti bizalmat és hátráltatja a bankközi hitelezést - írja a Bloomberg Erik Berglof, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető közgazdászának véleménye alapján.

Kelet-Európában továbbra is kockázatos a bankok helyzete, mivel az átláthatóság hiánya csökkenti a szektor iránti bizalmat és hátráltatja a bankközi hitelezést - írja a Bloomberg Erik Berglof, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető közgazdászának véleménye alapján.

A kelet-európai bankrendszer még nincs túl a válságon és továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a régió pénzügyi krízisbe kerül - nyilatkozta Berglof még a múlt héten a Bloomberg kérdésére. Az EBRD elvileg arra jött létre, hogy Kelet-Európa felzárkózását segítse, az utóbbi egy évben a válság kitörése óta körülbelül 200 milliárd dollár értékben támogatta a régiót. Erik Bergof szerint most elsődleges feladat, hogy elkerülje a régió a második bankválságot.

"Vannak arra utaló jelek, hogy Nyugat-Európában már nő a kereslet a gazdaságban, ez pedig a kelet-európai országok kilábalását is segítheti. A legnagyobb veszély azonban ismét a pénzügyi szektor bizonytalansága a régióban" - nyilatkozta az EBRD közgazdásza.

A nemzetközi szervezet jelenleg 12 nyugat-európai anyabankot figyel kiemelten, melyek fontos szerepet játszanak Kelet-Európában leánybankjaikon keresztül. Ezek mellett külön szemmel tartják a régió legnagyobb független pénzintézeteit, többek között az OTP-t is.


"Még mindig komoly kérdések vannak a nyugat-európai bankok portfóliójával kapcsolatban, ez a bizonytalanság pedig megköti a pénzintézetek kezét kelet-európai befektetéseiknél" - vélekedik Berglof. Szerinte ha a bankok nem bíznak egymásban, akkor nem működik a bankközi hitelezés, ez pedig az ügyfélhitelekben is fennakadást okozhat.

A fentiek miatt az EBRD szakembere úgy véli, hogy az európai bankok esetében is szigorú stressz tesztekre lenne szükség, azok eredménye ugyanis visszaállíthatná az elveszett bizalmat, és beindíthatná a bankközi hitelezést. Szerinte ezekkel a tesztekkel meg lehetne állapítani, melyik pénzintézeteknek van szükségük további tőkére, illetve mit lehet kezdeni az életképtelen bankokkal. Berglof szerint ezekre a vizsgálatokra a következő néhány hónapban sort kéne keríteni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.