2008. május 8. 12:04

Változatlanul 4 százalékon hagyta a kamatot az Európai Központi Bank athéni ülésén. A döntés főleg annak köszönhető, hogy az előrejelzések szerint lassulni fog a gazdasági növekedés az eurozónában.

Tavaly június óta változatlan az eurozóna kamatszintje, az EKB most sem változtatott a tavaly nyár óta bevett kamattartási gyakorlatán. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak, a szakemberek előzetesen azt várták, hogy az inflációs célok és a gazdaság lassulása miatt nem fognak változtatni a kamaton.

Az infláció áprilisban 3,3 százalék volt az eurozónában az első becslés szerint, ez csökkenés a márciusi 3,6 százalékos érték után, de még mindig elmarad az EKB 2 százalékos céljától. Ugyanakkor nem lehet mérget venni arra, hogy mostantól egyenesen lefelé vezet majd az infláció útja, ugyanis a tartósan magas energia- és élelmiszerárak miatt többen úgy vélik, hogy még nem vagyunk túl a nehezén.

A magas nyersanyagárak visszafoghatják a lakossági fogyasztást is, az pedig már hatással lehet a gazdaság növekedésére. Az elemzők már amúgy is lassulásra számítanak az euroövezetben a világ többi részéhez hasonlóan.

Az EKB illetékesei ma Athénban ültek össze, hogy döntsenek az alapkamatról, a frankfurti székhelyű pénzintézet minden évben kétszer tart kihelyezett üléseket más európai fővárosokban.

A brit jegybank, a Bank of England szintén ma döntött az alapkamatról, a vártnak megfelelően 5 százalékon hagyták a döntéshozók a szigetország rátáját.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.