<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Változatlanul 4 százalékon hagyta a kamatot az Európai Központi Bank athéni ülésén. A döntés főleg annak köszönhető, hogy az előrejelzések szerint lassulni fog a gazdasági növekedés az eurozónában.

Tavaly június óta változatlan az eurozóna kamatszintje, az EKB most sem változtatott a tavaly nyár óta bevett kamattartási gyakorlatán. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak, a szakemberek előzetesen azt várták, hogy az inflációs célok és a gazdaság lassulása miatt nem fognak változtatni a kamaton.

Az infláció áprilisban 3,3 százalék volt az eurozónában az első becslés szerint, ez csökkenés a márciusi 3,6 százalékos érték után, de még mindig elmarad az EKB 2 százalékos céljától. Ugyanakkor nem lehet mérget venni arra, hogy mostantól egyenesen lefelé vezet majd az infláció útja, ugyanis a tartósan magas energia- és élelmiszerárak miatt többen úgy vélik, hogy még nem vagyunk túl a nehezén.

A magas nyersanyagárak visszafoghatják a lakossági fogyasztást is, az pedig már hatással lehet a gazdaság növekedésére. Az elemzők már amúgy is lassulásra számítanak az euroövezetben a világ többi részéhez hasonlóan.

Az EKB illetékesei ma Athénban ültek össze, hogy döntsenek az alapkamatról, a frankfurti székhelyű pénzintézet minden évben kétszer tart kihelyezett üléseket más európai fővárosokban.

A brit jegybank, a Bank of England szintén ma döntött az alapkamatról, a vártnak megfelelően 5 százalékon hagyták a döntéshozók a szigetország rátáját.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.