<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Szerda délutánra ismét 220 közelébe erősödött az alpesi deviza a forinttal szemben. Azonban most kivételesen nem az adóssággal kapcsolatos feszültségek, hanem a vártnál jobb svájci és rosszabb amerikai és európai adatok a ludasak azért, hogy húzzák az elsőszámú menekülődevizát. Mfor.hu-háttér.

Új történelmi csúcson

Szerda délután 220,15 körül állt a svájci frank árfolyama, ami majdnem másfél százalékkal volt magasabb a keddi szintnél. Az euróval szemben viszont jól tartja magát a forint, a 266,03-as szint 0,2 százalékkal alacsonyabb a tegnapinál. Ebből is látszik, hogy most sem a forint gyengélkedése, hanem a frank ereje a ludas abban, hogy a 220-as lélektani határt közelítjük.

Éppen ezért a jelenlegi folyamatot legjobban az euró/frank árfolyam szemlélteti: a szerda délutáni 1,2088-as árfolyam újabb történelmi csúcsot jelent a frank számára, azt az 1,21-es szintet sikerült megdönteni, melyet a múlt hét végén állított fel a frank.

Az euró-frank keresztárfolyam az elmúlt félévben

Az elmúlt napok eseményei után így nem ismeretlen a 220 forintos frankárfolyam, hiszen egészen keddig felette volt az alpesi deviza, majd a vártnál gyengébb svájci GDP-adatra egészen 217 alá esett a jegyzés.

A különbség annyi, hogy míg a múlt héten az eurózónával, elsősorban Görögországgal kapcsolatos feszültségek gyengítették az eurót és erősítették a menekülődevizaként számon tartott frankot, most a svájci gazdaság szerdán publikált adatai is hozzájárultak a további erősödéshez. A görögök körül most viszonylag csendes a helyzet, nagyon úgy tűnik, hogy heteken belül újabb mentőcsomagot raknak össze az országnak.

A délutáni rossz amerikai adat is a frankot táplálja

Már a szerdai nap első felében megfigyelhető volt a frank jelentős erősödése az euróval szemben, miután megjelent a hír, hogy a vártnál is gyengébb lett az eurózóna feldolgozóiparának beszerzési menedzserindexe, míg a svájci BMI meghaladta a várakozásokat. Az európai index 54,6 pontra süllyedt az áprilisi 58,0 pontról, és gyengébb lett a szakértők által várt 54,8 pontnál is.

A májusi mutató csökkenése a legnagyobb 2008 novembere óta. A svájci index az előző hónap 58,4 pontos értéke után a májusban 59,2 pont lett. Elemzők itt is esést, 57,8 pontot vártak. Az adatok után nem meglepetés, hogy erősödni tudott a frank az euróval szemben.

Rátettek még egy lapáttal a frank erősödésére a délután publikált amerikai makroadatok is. Az ADP index a várt 175 ezer helyett csak 38 ezres bővülést mutatott májusban. Az ADP szerint a termelő szférában 10 ezer (a feldolgozóiparban 9 ezer) munkahely szűnt meg, míg a szolgáltatások területén 48 ezer új munkahely keletkezett.

Ráadásul a várakozásoknál erőteljesebben csökkent májusban az amerikai beszerzési menedzser intézet által kezelt feldolgozóipari beszerzési index is: a mutató 53,5 pontra esett az áprilisi 60,4 pontról.   
 

Beke Károly

mfor.hu