<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A lakásvásárlási támogatások megszüntetése miatt júliustól nagy visszaesésre lehet számítani a lakáspiacon, áll az Otthon Centrum elemzésében. Addig viszont valószínűleg sokan próbálnak majd élni a kedvezményekkel, így akár éves viszonylatban is a legélénkebb hónapokra kell felkészülniük a piaci szereplőknek. Igaz, a bankok többségénél még nem érzik, hogy megnőtt volna a kereslet a támogatások iránt.

Normális piaci környezetben hatalmas rohamra lehetne számítani július elsejéig a lakástámogatás-igényléseknél, miután kiderült: a Bajnai-kormány a tervek szerint felfüggeszti a gyerekek után járó lakásvásárlási kedvezményt (a szocpolt és a félszocpolt), valamint az állami kamattámogatást. Bár a válság valószínűleg tompítani fogja ezt a hatást, az előrehozott vásárlásokkal elérhető megtakarítások miatt mindenképpen növekvő érdeklődésre kell számítani a bankoknál és az ingatlanirodákban, áll az Otthon Centrum elemzésében.


Utolsó roham a kedvezményekért?

Márciusban a lakáspiac amúgy is az éledezés jeleit mutatta, így lehet, hogy akár éves viszonylatban is a legélénkebb hónapokra kell felkészülniük a piaci szereplőknek az ingatlanközvetítő-hálózat szerint.

"Nagyon jelentős az a réteg, amely - a folyamatosan csökkenő lakásárakról szóló híreket hallva - jobb üzlet reményében egyelőre kivárt a vásárlással. Ők jelenhetnek meg nagy számban a következő szűk három hónapban a piacon, hiszen az elérhető kedvezmények megvonása nagyobb jelentőségű lehet, mint a jövőben esetlegesen realizálható árkedvezmény" - hangsúlyozta Kühne Kata, az Otthon Centrum Franchising Kft. ügyvezető igazgatója.

A bankok még nem sokat éreznek

Az MTI felmérése azonban egyelőre ezzel ellentétes képet mutat: a hírügynökség által megkérdezett bankok többségénél nem érzik, hogy megnőtt volna a kereslet az államilag támogatott lakáshitelek, a szocpol és a félszocpol iránt.

A megszorító intézkedések hatására júliustól ugyanakkor nagy visszaesésre lehet számítani a lakáspiacon. Aki részesülni szeretne az akár több millió forint vissza nem térítendő támogatásokból, illetve az alacsonyabb törlesztőrészletből – bizonyos esetekben még a piaci forinthitelnél jóval olcsóbb, de kockázatosabb devizahitelekkel összehasonlítva is havi több ezer forintos megtakarítást lehet elérni –, annak június 30-áig be kell nyújtania hitelkérelmét.

Mennyit veszítenek a családok?

A gyerek után járó lakásvásárlási kedvezmény (szocpol) esetében egyértelműen meghatározható a gyermekes családok jövőbeni vesztesége. Újépítésű lakás vásárlása vagy építése esetén egy gyerek után 900 ezer, két gyerek után 2,4, három után pedig 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatás jár a jelenlegi szabályozás szerint. Használt lakás vásárlásakor vagy bővítésekor a támogatás ennek a fele. A szocpol - maximum két gyerek vállalásakor - megelőlegezve is felvehető, emellett pedig a hitelnyújtó bankok által elvárt önerőként is szolgálhat.

"Ez a támogatási forma az elmúlt években jelentősen ösztönözte a lakásvásárlás előtt álló fiatal családokat. A szocpol, mint önerő megszűnése pont ezt a leginkább rászorult vásárlói réteget fogja kiszorítani a lakáspiacról. Ugyanakkor minden bizonnyal csökken a kockázatos hitelek száma is" - mondta Kühne Kata.

A megszüntetendő állami támogatásokat a hitelfelvevők 18-20 százaléka vette eddig igénybe, az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalatai alapján. "Sokan számítottak ezekre a kedvezményekre a lakásvásárlásnál, akik most vagy nem tudnak ingatlant venni, vagy csak a tervezettnél olcsóbbat. A lakosságon kívül az építőipari vállalkozások számára is hátrányos lesz a rendelkezés, s várakozásaink szerint az ingatlanpiac további szűkülését okozza majd" – tette hozzá Kühne Kata.

Az állami kamattámogatásos forinthiteleket tavaly október óta a válság tette versenyképessé az addig kedvezőbb svájci frank alapú hitelekkel szemben. A támogatás megszűnésével viszont újra a devizahitelek felvétele lehet az egyetlen ésszerű megoldás a lakásvásárlók döntő többségének. Kérdés azonban, mennyire tartósan tette bizalmatlanná a válság a hitelfelvevőket a forintnál mindenképpen kockázatosabb, az árfolyamváltozások által kiszámíthatatlan svájci frank és euró irányában.

Kamattámogatások: 30-40 ezerrel nőhet a törlesztőrészlet

Az állami kamattámogatásnak két típusa van: a jelzáloglevél kamattámogatás, illetve a kiegészítő kamattámogatás. Az előbbit lényegében minden magyar állampolgár, illetve támogatott külföldi magánszemély igényelheti, akár új vagy használt lakás vásárlására, építésére, bővítésére. Kiegészítő kamattámogatásra pedig a házaspárok, illetve gyermeküket egyedül nevelők jogosultak új lakás építése vagy vásárlásakor, 30 millió forintos értékhatárig.

A támogatott hitel összege új lakás esetében 15, használtaknál pedig 5 millió forint. A piaci kamatozású és az államilag támogatott forinthitelek kamatai és így havi törlesztőrészletei között jelentős különbség van: új lakás vásárlása esetén, 20 évre felvett 5 millió forintnál a havi törlesztőrészletet tekintve mintegy 35-40 százalékkal, összességében mintegy 20 ezer forinttal alacsonyabb a havi teher támogatott hitel esetében, áll az elemzésben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.