5p

A lakásvásárlási támogatások megszüntetése miatt júliustól nagy visszaesésre lehet számítani a lakáspiacon, áll az Otthon Centrum elemzésében. Addig viszont valószínűleg sokan próbálnak majd élni a kedvezményekkel, így akár éves viszonylatban is a legélénkebb hónapokra kell felkészülniük a piaci szereplőknek. Igaz, a bankok többségénél még nem érzik, hogy megnőtt volna a kereslet a támogatások iránt.

Normális piaci környezetben hatalmas rohamra lehetne számítani július elsejéig a lakástámogatás-igényléseknél, miután kiderült: a Bajnai-kormány a tervek szerint felfüggeszti a gyerekek után járó lakásvásárlási kedvezményt (a szocpolt és a félszocpolt), valamint az állami kamattámogatást. Bár a válság valószínűleg tompítani fogja ezt a hatást, az előrehozott vásárlásokkal elérhető megtakarítások miatt mindenképpen növekvő érdeklődésre kell számítani a bankoknál és az ingatlanirodákban, áll az Otthon Centrum elemzésében.


Utolsó roham a kedvezményekért?

Márciusban a lakáspiac amúgy is az éledezés jeleit mutatta, így lehet, hogy akár éves viszonylatban is a legélénkebb hónapokra kell felkészülniük a piaci szereplőknek az ingatlanközvetítő-hálózat szerint.

"Nagyon jelentős az a réteg, amely - a folyamatosan csökkenő lakásárakról szóló híreket hallva - jobb üzlet reményében egyelőre kivárt a vásárlással. Ők jelenhetnek meg nagy számban a következő szűk három hónapban a piacon, hiszen az elérhető kedvezmények megvonása nagyobb jelentőségű lehet, mint a jövőben esetlegesen realizálható árkedvezmény" - hangsúlyozta Kühne Kata, az Otthon Centrum Franchising Kft. ügyvezető igazgatója.

A bankok még nem sokat éreznek

Az MTI felmérése azonban egyelőre ezzel ellentétes képet mutat: a hírügynökség által megkérdezett bankok többségénél nem érzik, hogy megnőtt volna a kereslet az államilag támogatott lakáshitelek, a szocpol és a félszocpol iránt.

A megszorító intézkedések hatására júliustól ugyanakkor nagy visszaesésre lehet számítani a lakáspiacon. Aki részesülni szeretne az akár több millió forint vissza nem térítendő támogatásokból, illetve az alacsonyabb törlesztőrészletből – bizonyos esetekben még a piaci forinthitelnél jóval olcsóbb, de kockázatosabb devizahitelekkel összehasonlítva is havi több ezer forintos megtakarítást lehet elérni –, annak június 30-áig be kell nyújtania hitelkérelmét.

Mennyit veszítenek a családok?

A gyerek után járó lakásvásárlási kedvezmény (szocpol) esetében egyértelműen meghatározható a gyermekes családok jövőbeni vesztesége. Újépítésű lakás vásárlása vagy építése esetén egy gyerek után 900 ezer, két gyerek után 2,4, három után pedig 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatás jár a jelenlegi szabályozás szerint. Használt lakás vásárlásakor vagy bővítésekor a támogatás ennek a fele. A szocpol - maximum két gyerek vállalásakor - megelőlegezve is felvehető, emellett pedig a hitelnyújtó bankok által elvárt önerőként is szolgálhat.

"Ez a támogatási forma az elmúlt években jelentősen ösztönözte a lakásvásárlás előtt álló fiatal családokat. A szocpol, mint önerő megszűnése pont ezt a leginkább rászorult vásárlói réteget fogja kiszorítani a lakáspiacról. Ugyanakkor minden bizonnyal csökken a kockázatos hitelek száma is" - mondta Kühne Kata.

A megszüntetendő állami támogatásokat a hitelfelvevők 18-20 százaléka vette eddig igénybe, az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalatai alapján. "Sokan számítottak ezekre a kedvezményekre a lakásvásárlásnál, akik most vagy nem tudnak ingatlant venni, vagy csak a tervezettnél olcsóbbat. A lakosságon kívül az építőipari vállalkozások számára is hátrányos lesz a rendelkezés, s várakozásaink szerint az ingatlanpiac további szűkülését okozza majd" – tette hozzá Kühne Kata.

Az állami kamattámogatásos forinthiteleket tavaly október óta a válság tette versenyképessé az addig kedvezőbb svájci frank alapú hitelekkel szemben. A támogatás megszűnésével viszont újra a devizahitelek felvétele lehet az egyetlen ésszerű megoldás a lakásvásárlók döntő többségének. Kérdés azonban, mennyire tartósan tette bizalmatlanná a válság a hitelfelvevőket a forintnál mindenképpen kockázatosabb, az árfolyamváltozások által kiszámíthatatlan svájci frank és euró irányában.

Kamattámogatások: 30-40 ezerrel nőhet a törlesztőrészlet

Az állami kamattámogatásnak két típusa van: a jelzáloglevél kamattámogatás, illetve a kiegészítő kamattámogatás. Az előbbit lényegében minden magyar állampolgár, illetve támogatott külföldi magánszemély igényelheti, akár új vagy használt lakás vásárlására, építésére, bővítésére. Kiegészítő kamattámogatásra pedig a házaspárok, illetve gyermeküket egyedül nevelők jogosultak új lakás építése vagy vásárlásakor, 30 millió forintos értékhatárig.

A támogatott hitel összege új lakás esetében 15, használtaknál pedig 5 millió forint. A piaci kamatozású és az államilag támogatott forinthitelek kamatai és így havi törlesztőrészletei között jelentős különbség van: új lakás vásárlása esetén, 20 évre felvett 5 millió forintnál a havi törlesztőrészletet tekintve mintegy 35-40 százalékkal, összességében mintegy 20 ezer forinttal alacsonyabb a havi teher támogatott hitel esetében, áll az elemzésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!