<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az elmúlt hetekben a forint rettenetesen stabil volt, és a világszerte tapasztalható problémák ellenére az euróval szemben az árfolyama tartotta a 265-ös szintet. A magyar fizetőeszköz hétfőn a lehetséges görög államcsőd jelére sem remegett meg. Ugyanakkor az elmúlt héten a CDS felárak már erőteljesen emelkedtek, ami figyelmeztető jel lehet, áll a Commerzbank napi kommentárjában.

EUR/HUF (263,80 – 266,20): Tegnap, a pünkösdi ünnepnapon nem történt komolyabb, említésre méltó esemény az EUR/HUF piacán, 264,70 és 265,70 között ingázott, vagy inkább ácsorgott az árfolyam. Ma reggel egyelőre enyhe erősödést mutat a forint - vélhetően a kedvező kínai adatoknak köszönhetően -, a 265-ös hajnali szint után a tegnapi minimumig, 264,70-ig „esett” az árfolyam. A mai nap is hasonlóan telhet, mint a hétfői kereskedési nap: szűk sávban, 264 és 266 közötti árfolyamok a valószínűek. A forint árfolyama hasonlóan a térségbeli devizákhoz erős, és várhatóan az is maradhat. A görögök felől érkező kedvezőtlen hírek nem igazán tántorítják el a befektetőket a régiótól. Kilátásjavítás ide vagy oda, az 5 éves hazai állampapír CDS-felára egy hét alatt majdnem 11 százalékkal emelkedett, hiába kaptunk dicséretet a Fitchtől… talán a forint nem annyira válságálló és nem is áll annyira biztos lábakon?

EUR/USD (1,4400 – 1,4520): A legnevesebb hitelminősítő, a Standard & Poors három fokozattal leminősítette a görögországi államadósságot, így ma nincs olyan ország a világon, amelyiknek rosszabb besorolása lenne, mint a CCC-re minősített Görögország. Az S&P skáláján létezik még négy rosszabb szint: a CCC-, a CC, a C, és a D, mely utóbbi már a default megfelelője, magyarul ez a csődöt jelenti. A leminősítésre a hellén CDS-felár is az egekbe szökött, 1603 bázispontos rekordértéket mutatott.

Ez a hét arról szólhat, hogy az EU, IMF, ECB-nek milyen javaslata lesz a görög megoldásra, de az biztos, hogy nem lesz egyszerű a közös nevező megtalálása. A 20-án esedékes ECOFIN ülésen talán lesz végleges ütemterv, végleges számokkal, addig meg jöhetnek az érdekcsoportok különféle verziói tovább bizonytalanítva az amúgy is törékeny helyzetet. Hétfőig tehát inkább euró gyengülés, dollárerősödés várható, majd az ECOFIN ülés után, ha végleges formába sikerül önteni a megoldásterveket fordulhat a kocka, emelkedhet az EUR/USD árfolyama.

CHF/HUF (218,00 – 220,50): A görög leminősítés az EUR/USD árfolyamát nem igazán, ellenben az EUR/CHF kurzusát érzékenyen érintette: a bejelentés hatására 1,2004-es rekordmélységbe esett. Azóta a frank tudott valamelyest gyengülni, így a CHF/HUF árfolyam is 220 alatt kezdheti a napot.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.