<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Főleg a válságadó és az amerikai vizsgálattal kapcsolatos költségek miatt lett a vártnál gyengébb a Magyar Telekom harmadik negyedéves eredménye - derül ki a csütörtök hajnalban közölt számokból. Az árbevétel ugyanakkor felülmúlta a várakozásokat, és a menedzsment is a pozitív jeleket emelte ki az utolsó három hónapot illetően.

152,12 milliárd forintos árbevételt ért el a harmadik negyedévben a Magyar Telekom. Ez ugyan 1,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, de a visszaesés mértéke jelentősen mérséklődött, hiszen az első hat hónapban még 3,9 százalékos volt az árbevétel-csökkenés. Ráadásul a piac előzetesen ennél gyengébb számot várt, az elemzők többsége már inkább "szűken" 150 milliárd alatti bevétellel kalkulált.


Az év első kilenc hónapjában a bevételek 3,2 százalékkal csökkentek 2010 hasonló időszakához képest, így 438,2 milliárd forintot tettek ki. "A bevételcsökkenés oka elsősorban, hogy a hangalapú vezetékes és mobil bevételek mindhárom országban (Magyarországon, Macedóniában és Montenegróban) csökkentek. Ezen csökkenéseket részben ellensúlyozta a rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból, valamint a TV és a mobil internet szolgáltatásokból származó bevételek növekedése" - olvasható a beszámolóban.

Az EBITDA három negyedév alatt 20,1 százalékkal 186,9 milliárd forintról 149,4 milliárd forintra csökkent, az EBITDA ráta pedig 34,1 százalék volt. A működéshez kapcsolódó, azaz a vizsgálattal kapcsolatos költségek és céltartalékok, a végkielégítéssel kapcsolatos költségek, valamint a telekommunikációs különadó nélkül számolt EBITDA 2 százalékkal 187,3 milliárd forintra csökkent.

Nettó eredményben azonban alulmúlta a várakozásokat a Telekom: a 13,3 milliárdos összeg nagyjából 3,4 milliárddal marad el az előzetes várakozástól és 45,6 százalékkal a tavalyi harmadik negyedév 24,5 milliárdos profitjától. Azonban ha ehhez hozzávesszük a 6,3 milliárd forintnyi válságadót és a 8,2 milliárd forintnyi céltartalékot, akkor ezek nélkül az "egyéb" tételek nélkül nőtt a nyereség

Az első kilenc hónapban 19 milliárdos válságadó és 19,6 milliárdos céltartalék mellett 32,8 milliárd forintos nettó eredményt ért el a társaság a tavalyi év hasonló időszakának 56,9 milliárdja után. Vagyis itt is látszik, hogy szinte csak ezek az "egyéb" tételek fogták vissza a profitot.

A majdnem 20 milliárdos céltartalékot egyébként a vizsgálattal kapcsolatos költségekre képezte a Magyar Telekom: a cég júniusban állapodott meg az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelettel (SEC) arról, hogy a társasággal kapcsolatos vizsgálatokat egyezséggel zárják le. Erre a megállapodásra már a második negyedévben 11,5 milliárd forintos céltartalékot képeztek, majd ezt fejelték meg a harmadik negyedévben még 8,2 milliárddal. A SEC egyébként a Telekom macedón és montenegrói leányvállalatainak kapcsán vizsgálódik, mivel korábban a társaság részvényei az amerikai tőzsdén is forogtak, és az a gyanú, hogy a cég nem teljesítette az amerikai korrupcióellenes törvények előírásait. A vizsgálat évek óta folyik, összesen 31 millió eurónyi (9,6 milliárd forint) szerződést néznek át. A júniusban aláírt elvi megállapodás értelmében a társaság „vagyoni előny elvonása” (disgorgement) megfizetését és feltételesen magánjogi bírság megfizetését vállalná, de a vizsgálat ennek ellenére nem zárult le.

"A harmadik negyedévi eredményeink számos kedvező tendenciára mutatnak rá a vezetékes, a mobil és az információtechnológiai üzletágban egyaránt. A vezetékes szegmensben az év elején bevezetett Hoppá fix havidíjas díjcsomag beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így szeptemberre a vezetékes vonalak csökkenése az egy évvel korábbi 9 százalékról 6 százalékra mérséklődött. Több szolgáltatást összekapcsoló díjcsomagjaink intenzív terjesztése, valamint az energia ajánlatok is hozzájárultak az eredmények javulásához. A lakossági mobil szegmensben tovább növeltük hangalapú piacrészesedésünket, és jelentősen nőtt a mobil szélessávú előfizetések száma. Mostanra a szerződéses ügyfelek között a teljes értékesítések közel 70 százalékát okostelefonok adják, ami várakozásaink szerint az adatforgalom növekedésének köszönhetően kedvezően hat majd a bevételeinkre, ezzel párhuzamosan azonban a készüléktámogatási költségek is növekednek" - sorolta a kedvező fejleményeket Cristopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója.

"A kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére a harmadik negyedévben a bevételek csökkenését sikerült 1,7 százalékra lassítani (az első hat hónapra vonatkozóan a csökkenés átlagosan 3,9 százalék volt). A működéshez kapcsolódó EBITDA csökkenését azonban nem tudtuk megállítani a bevétel-összetétel változása (megnőtt az alacsonyabb jövedelmezőségű rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek aránya) és a készüléktámogatási szint növekedése következtében" - emelte ki a cégvezető.

Mattheisen hozzátette: a korábbi célkitűzéseiknek megfelelően továbbra is arra számítanak, hogy 2011-ben a bevételek 3-5 százalékkal, a működéshez kapcsolódó EBITDA 4 százalékkal, a beruházások pedig megközelítőleg 5 százalékkal csökkennek.

Beke Károly

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.