2010. január 8. 11:31

Idén január 1-jétől az ingatlanok visszterhes megszerzésekor (adásvétel, apport stb.) kisebb az illeték általános mértéke: a korábbi 10 százalék helyett a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után ingatlanonként egymilliárd forintig négy százalék, a forgalmi érték efölötti része után két százalék - de ingatlanonként legfeljebb 200 millió forint - lett a fizetendő illeték mértéke.

A Napi Gazdaság információi szerint a lakóingatlanoknál januártól a négymillió forint feletti rész után már csak négy százalékot kell a vevőnek lerónia. Így egy 10 millió forintos lakás megvásárlásakor közel 200 ezer forinttal csökken az illeték összege.


Ha a lakóingatlant vásárló már rendelkezik saját tulajdonú lakással, és előző otthonát egy éven belül értékesíti, a befizetendő illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon terhekkel nem csökkentett forgalmi értékének különbözete lesz. Fontos azonban arra ügyelni, hogy a megvett lakóingatlan lakásként és ne üdülőként szerepeljen a földhivatali nyilvántartásban. Ellenkező esetben ugyanis - hiába funkcionál lakóházként a teljes komfortos üdülőövezeti ingatlan - továbbra is magasabb az illetéke a lakóingatlanénál.

Lakás, családi ház vásárlásánál azt is érdemes tudni, hogy amennyiben azt haszonélvezettel, használattal terhelten vásároljuk meg - vagy az adásvétellel egyidejűleg az eladó saját jogú haszonélvezetét vagy a használat jogát fenntartja -, csak a haszonélvezettel, használati joggal csökkentett forgalmi érték után kell illetéket fizetni. Ilyen esetben azonban a haszonélvezeti, használati jogot megszerzőnek is kell illetéket fizetnie.

Fennmarad az illetékmentesség a lakóház építésére alkalmas telek vásárlásakor, ha arra a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásától számított négy éven belül felhúzzuk a lakóingatlant, és annak hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10 százalékát. Ha nem sikerül befejezni a házépítkezést a megadott határidőre, feltétlenül nyújtsunk be kérelmet, mert így újabb haladékot kaphatunk. Jó tudni azt is, hogy ez a szabály tartalmaz kivételt is. Például a 2004. október 1. és 2009. május 31. között illetékkiszabásra bejelentett ügyekben a lakóház építésére alkalmas telektulajdon megszerzésével, öröklésével és ajándékozásával kapcsolatos illetékmentességi szabály alkalmazásához a lakóház felépítésére nyitva álló általános határidő négy évről hat évre nőtt.

Fennmarad a fiatalok első lakástulajdonának illetékkedvezménye is. Amennyiben az első lakását szerző az illetékkötelezettség keletkezésekor még nem töltötte be a 35. életévét és a megszerzett lakás forgalmi értéke nem haladja meg a nyolcmillió forintot, a befizetendő illeték 50 százalékáig terjedő, de legfeljebb 40 ezer forint kedvezmény illeti meg, írja a Napi.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.