2014. február 6. 15:31

Devizapiaci árfolyam-manipuláció gyanújával kért be adatokat tucatnál is több globális nagybanktól a New York-i pénzügyi felügyelet (DFS) - írta a csütörtöki Financial Times.

A londoni gazdasági napilap forrásai szerint az amerikai hatóság mások mellett a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a Lloyds, a Royal Bank of Scotland és a Standard Chartered devizapiaci műveleteiről kért adatszolgáltatást.

A Financial Times idézi a Bank of England - a brit jegybank - keretében működő brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet állásfoglalását is, amely szerint a vizsgált nagybankok kereskedőivel szemben felmerült devizapiaci manipulációs gyanú ugyanolyan súlyos, mint a Libor manipulálásának ügye.

A globális botránnyá vált, többmilliárdos bírságokhoz vezető Libor-ügy közvetlen előzményeként a brit pénzügyi felügyelet másfél éve feltárta, hogy a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja,  a Barclays kereskedői a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt manipulálták a globális irányadó bankközi kamatlábat, a Libort.

A Libor - London interbank offered rate - a naponta megállapított londoni bankközi kamatláb, amelyet a kereskedelmi bankok által saját nagybani hitelköltségükről beterjesztett becslések alapján rögzítenek londoni idő szerint minden kereskedési nap délelőttjén. Ez a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a világgazdaság éves hazai össztermékének (GDP) több mint ötszöröse. Az ügyben kezdett vizsgálat kiterjedt számos más bankcsoportra is hasonló kamatmanipulációs tevékenység gyanújával.

A Financial Times csütörtöki értesülései szerint most ehhez járult a nagybankok által űzött devizapiaci árfolyam-manipuláció gyanúja, és az adatkéréssel az amerikai felügyelet "új frontot nyitott" a már elindított globális vizsgálatban. A lap két forrásból is úgy értesült, hogy a Deutsche Banktól, a Goldman Sachstól és a Citigrouptól - a vizsgálattal összefüggésben - máris több kereskedő távozott.

A Deutsche Bank elbocsátott mások mellett egy olyan kereskedőt, aki felzárkózó térségi devizapiacokra szakosodott - idézi forrásait a csütörtöki Financial Times.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.