<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Negatívba fordult a hangulat a Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt napokban, ennek oka, hogy a nemzetközi piacokon is elbizonytalanodtak a befektetők. Az mfor.hu által megkérdezett szakember a következő napokban-hetekben inkább óvatos a részvényeket illetően, bár sokan már nem várnak komoly esést az év végéig.

Negatívba fordult a hangulat a Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt napokban, ennek oka, hogy a nemzetközi piacokon is elbizonytalanodtak a befektetők. Az mfor.hu által megkérdezett szakember a következő napokban-hetekben inkább óvatos a részvényeket illetően, bár sokan már nem várnak komoly esést az év végéig.

Csütörtökön világszerte pesszimizmus uralkodott el a tőzsdéken, miután előző nap bejelentették, hogy megpróbálják átstrukturálni egy dubaji állami vállalat 59 milliárd dolláros hitelét. Sokan rögtön arra következtettek ebből, hogy az arab ország csődöt jelent, ezért indult el a pánik az ázsiai tőzsdékről.

Csődbe mehet a gazdagság ikonja?

Dubaj sokáig a gazdagság példaképe volt, sorra indultak a megalomán beruházások az országban, most azonban egycsapásra mindenki az arab állam csődjéről pletykál. Ennek oka, hogy szerdán bejelentették: fél év türelmet kérnek a hitelezőktől a Dubai World állami vállalat 59 milliárd dolláros adósságának törlesztésére. A nagy nemzetközi hitelminősítők ezt követően rögtön el is könyvelték, hogy az állami cég csődbe fog menni.

Dubaj bruttó szuverén adósságállománya becslések szerint 80 milliárd dollár, ebből 22 milliárd dollárral az állami holdingként működő Dubai World tartozik. Elemzői vélemények szerint a cégnek kért törlesztési halasztás sokkolta a piacokat, annak ellenére is, hogy a dubaji gazdaság korábbi fő pillérének tekintett helyi ingatlanfejlesztési ágazat gyakorlatilag már tavaly összeomlott.

A hír hallatán a vezető tőzsdeindexek meredek esésbe kapcsoltak, a BUX pedig folytatta az utóbbi napok negatív tendenciáját. A londoni részvénypiac FTSE mutatója délután 1,86 százalékkal állt szerdai értéke alatt, a frankfurti DAX pedig 1,77 százalékos mínuszban volt.

"A dubaji csődről szóló hír önmagában nem egy olyan esemény, ami több napig befolyásolhatná a piacokat, azonban azt nem lehet látni, hova fog fajulni a dolog és milyen hírek jönnek ki a következő napokban" - mondta az mfor.hu kérdésére Szegner Balázs, az Equilor részvényelemzője. A szakember a következő napokban inkább óvatos lenne a részvényekkel és a feltörekvő piaci devizákkal kapcsolatban, szerinte több jel mutat a negatív irányba.

Az elmúlt napokban Dubaj mellett Kínából is negatív hírek érkeztek: az ázsiai országban felhívták a bankok figyelmét a tőkeemelés szükségességére és a hitelezés visszafogására. "Ázsia a következő időszakban is nagy hatással lehet a világ tőzsdéire, ez eddig nem igazán volt jellemző. Az utóbbi években talán egy olyan esésre emlékszem a piacokon, ami Kínából indult ki" - vélekedik az Equilor elemzője. Szerinte természetes folyamat, hogy ahogy ezeknek az országoknak nő a gazdasági súlyuk, úgy lesznek egyre hangsúlyosabbak a hangulat alakításában.

Napok óta tartó rossz széria

A Budapesti Értéktőzsde BUX indexe a hétfői jelentős javulás után harmadik napja a negatív oldalon áll, kedd óta a mutató majdnem 5 százalékot veszített értékéből. Az OTP a hétfői napot még 5675 forinton zárta, csütörtökön viszont már csak 5270 forintot adtak a bankpapírokért. Ennél olcsóbban megúszta a Mol, mely 16 200 forint környékéről 15 700 forintig esett.

"A fundamentumok és azok megítélése nagyon gyorsan változik, ezért nehéz megmondani, hogy a jelenlegi árfolyamok mennyire tekinthetők reálisnak. A következő időszakban inkább az lesz a meghatározó, hogy merre fognak elmenni a nemzetközi piacok" - vélekedik Szegner Balázs.

Az Equilor elemzője szerint az elmúlt napok részben őket igazolják, a cég szakemberei ugyanis már a negyedév elején, szeptemberben megjósolták, hogy a negyedik negyedév második felére jöhet a negatív tendencia a tőzsdéken.

Lesz még esés idén?

Az utóbbi hetekben egyre több elemző adott hangot annak a vélemények, hogy az év utolsó heteiben már nem lehet jelentős esésre számítani a világ tőzsdéin. Ennek oka, hogy a világ nagy alapkezelőinek érdekében áll, hogy minél nagyobb profitot érjenek el, ez pedig jelentősen függ az év végi árfolyamoktól.

"Akár meg is fordíthatjuk a dolgot: az idei jó tőzsdei év során már komoly nyereséget könyveltek el az alapkezelők, ezért gondolkodhatnak úgy is, hogy egy kis visszaesés még belefér az év végén" - hangsúlyozta Szegner Balázs.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.