<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A BIF szerint érdeklődés figyelhető meg keresleti oldalról a megfizethető, élhető és energiafelhasználási szempontból is vonzó lakóövezetekre az igény, a kínálat ugyanakkor továbbra is erősen korlátos.

Miközben a közelmúltban napvilágot látott elemzések egyöntetűen ingatlanpiaci válságról, drasztikusan zuhanó telekforgalmazásról, csökkenő árakról és folyamatos túlkínálatról szólnak, ingatlanpiaci szakértők szerint a fővárosi telekárak a következő 12 hónapban már emelkedni fognak. A minőségi fejlesztések iránti kereslet ugyanis továbbra is létezik, csak a kínálat volt mindeddig korlátos, így Budapest legnagyobb kertvárosi fejlesztése, a Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) Harsánylejtő projektje önmagában is javítja a fővárosi telekpiac versenyképességét.

A BIF nemrég tette közzé az FHB Ingatlan Zrt. kutatásain alapuló építési telek piaci elemzését, amelyben megállapította, hogy az évezred első tíz évének végére a fővárosban hiány alakult ki a minőségi, azaz megfelelően közművesített, rendezett, egészséges lakókörnyezetet biztosító építési telkek piacán. Abból, hogy a családi házra vágyó vevők jelentős része korábban az agglomerációba költözött, vagy néha már irreálisan magas áron vásárolt a budai kerületek elit hegyvidékein ingatlant, a BIF arra következtetett, hogy az elérhető áron minőségi fejlesztéseket kínáló budapesti lehetőségek iránt jelentős a kereslet. Így a társaság az elmúlt 10 év egyik legnagyobb méretű lakóingatlan-fejlesztésébe kezdett a III. kerület testvérhegyi részén, ahol egy 39 hektáros (kb. 50 labdarúgópályát kitevő) területen három ütemben közel 180 építési telket alakítanak ki több mint 3 milliárd forint fejlesztési forrás felhasználásával a következő öt évben.

"Egyre inkább érezhető keresleti oldalról a megfizethető, élhető és energiafelhasználási szempontból is vonzó lakóövezetekre az igény. Budapesten az elmúlt években nem indult olyan nagyterületű, átgondoltan megtervezett kertvárosi fejlesztés, amely a színvonalas infrastruktúrát, közműhálózatot és a jogi, üzleti feltételek biztonságát a valós vásárlói árigényeknek megfelelő – azaz a piaci kínálati áraknál mintegy 15 százalékkal olcsóbban – kínálna" – vallja Angel Gábor, a BIF Nyrt. vezérigazgatója.

A BIF saját ügyfelei között végzett nem reprezentatív felmérése szerint a lakást építeni szándékozók 90 százaléka már figyelembe kívánja venni az energiakímélő megoldásokat otthona megépítésénél, ami jelzi, hogy a "minőségi" jelző az utóbbi években már összefonódott a környezettudatossággal, a környezetvédelemmel és az energiahatékonysággal.

mfor.hu