<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Éves mélypontjára esett a lakóingatlanok keresletindexe és a megvalósult tranzakciószám növekedési üteme is novemberben, így könnyen lehet, hogy a magas árak miatt átmenetileg tetőzött a lakáspiac.

Éves mélypontjára került a Duna House keresleti indexe, amely a franchise hálózat irodáiban regisztrált új, vásárolni szándékozó ügyfelek aktivitására épül. Az adat alapján az látszik, hogy egyre kevesebben szándékoznak idehaza lakást vásárolni.

Ilyen lakást vett egy Youtube videókból meggazdagodott fiú

Ez a keresletcsökkenés egyébként a DH által közölt tranzakciószámban is meglátszik, hiszen annak éves növekedési dinamikája is mindössze már csak egy százalék volt novemberben. Így immár két hónapja nincs érdemi növekedés az itthoni ingatlanpiacon

A kereslet megtorpanásán egyébként nem is nagyon lehet csodálkozni, hiszen az elmúlt időszakban elszálltak az ingatlanárak. A DH kimutatása szerint jelenleg a panelek Kelet-Magyarországon 138, a Dunántúlon 149, Pesten 250, míg Budán 318 ezer forintos négyzetméteráron forognak. A téglaépítésű lakások ebben a sorrendben 186, 193, 307, illetve 473 ezer forintot tesznek ki, Budapest belvárosában pedig 511 ezer forintot.

A tavalyi és az idei novemberi adatokat összevetve az árak emelkedését jól mutatja, hogy míg Budán 2014-ben a 200-300 ezer forint/négyzetméter ársáv tette ki a forgalom zömét, idén a vevők 59 százaléka 400 ezer forint felett vásárolta a lakóingatlanok négyzetméterét. De Pesten is hasonló a helyzet, a 400 ezer feletti kategória 6-ról 19 százalékra ugrott, míg a 40 millió fölötti lakások adásvétele a teljesen forgalom 1 százalékáról 7 százalékára nőtt.

Az árak növekedése az elmúlt évben tehát elég látványos volt, ami a befektetési céllal vásárlók számát mérsékelheti a piacon. Mivel még most novemberben is a vásárlók 38 százaléka vett ingatlant befektetési szándékkal, így ha az ő jelenlétük jelentősebben csökkenne, az a keresletet érzékelhetően tovább redukálná.

A lakhatási céllal vásárlókat pedig az árak hirtelen emelkedése, illetve a hitelekkel szembeni bizalmatlanság tarthatja távol a piactól.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.