2009. augusztus 4. 12:21

Jelenleg több mint 3300 olyan lakás van Budapesten, mely már elkészült, de nem találnak rá vevőt - derül ki az AL Holding kedden megjelent elemzéséből. Ez a készlet 2008 közepe óta folyamatosan nő, mostanra a teljes kínálat majdnem felét ilyen lakások alkotják. És ez csak romlott az első félévben, miután a tavalyinál több beruházás készült el, a kereslet viszont meredeken zuhant.

60 százalékkal esett vissza az első félévben a kereslet az új lakások iránt Budapesten, alig ezer ingatlan talált gazdára. Ugyanakkor a beruházók több projektet fejeztek be, mint 2008 hasonló időszakában, ezzel pedig csak tovább nőtt az eladatlan lakások száma.

Tömegesen készülnek a lakások, de kinek?

"2009 első félévében 4160 lakás kivitelezése fejeződött be, ez 35 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában" - olvasható az elemzésben. Ez a növekedési dinamika több mint kétszerese az országos átlagnak (+16,3 százalék). Az időszakon belül már az első negyedévet is határozott (28 százalékos) növekedés jellemezte, ami a második negyedévben tovább erősödött (42 százalékra).

Csökkent ugyanakkor a kiadott építési engedélyek száma, mégpedig 13 százalékkal 2008 első félévéhez képest. Ebből az látszik, hogy a jelek szerint a beruházók is kezdenek alkalmazkodni a csökkenő kereslethez. Főleg a második negyedévben volt komoly a zuhanás, akkor 30 százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. Így összességében 4595 lakás kapott építési engedélyt 2009 első félévében, ez a megelőző 6 hónapban kiadott engedélyeknek csupán kétharmada.

A használatba vett lakások esetében az alapterület csökkenése volt megfigyelhető, ismét népszerűek lettek a 60 négyzetméter alatti kislakások.

A meredeken zuhanó kereslet ellenére a kínálat is csökkent: 18 százalékkal kevesebb új lakást szeretnének most eladni a beruházók, mint tavaly ilyenkor. A kerületenkénti megoszlás továbbra is viszonylag állandó, a legtöbb új lakást a XIII. kerületben lehet találni, majd mögötte jócskán lemaradva következik a XI. kerület.

A kínálat visszaesését jelentős részben magyarázza az értékesítést megkezdő új beruházások számának erőteljes csökkenése, amely 2008 második felében már megfigyelhető Budapesten. 2009 első 6 hónapjában mindössze 4 új projekt értékesítése indult meg, ami drámai, 80 százalékot meghaladó visszaesést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A kereslet majdnem fele készlet

A kínálaton belül korábban viszonylag állandó volt az azonnal beköltözhető lakások aránya, azonban ez 2008 közepe óta folyamatosan emelkedik, az idei első félévben már majdnem minden második kínált lakás készen volt. Ez több mint másfélszerese az egy évvel korábbi készletállománynak.


Az elkészült lakások aránya a számottevő (150 lakást meghaladó) kínálattal rendelkező kerületek közül a VIII., X., XIV., XVIII. kerületekben haladja meg az átlagos készletarányt - állapítják meg az AL Holding szakemberei.

Történelmi mélységbe esett a lakásvásárlási kedv: a lakásértékesítés tavalyi 40 százalékos visszaesését az idei első félévben tovább erősödő, 63 százalékos csökkenés követte. Ezzel alig több, mint 1000 db lakás talált gazdára, ami körülbelül harmada a tavalyi és kevesebb mint negyede a 2007-es év hasonló időszakában regisztrált lakáseladásnak. A visszaesés minden kerületet érintett.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!