<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A bank pénteken megjelenő számaival kapcsolatban a hitelportfólió minősége lesz a legfontosabb mutató. Egyelőre viszonylag nagy eltérés van az elemzők várakozásai között, egyetértés csak abban látszik, hogy tovább emelkedhetett a nem teljesítő hitelek aránya. Mfor.hu-háttér.

Pénteken hajnalban közli harmadik negyedéves eredményeit az OTP, a bank számaival kapcsolatban a hitelportfólió minősége lesz a legfontosabb mutató. Egyelőre viszonylag nagy eltérés van az elemzők várakozásai között, egyetértés csak abban látszik, hogy tovább emelkedhetett a nem teljesítő hitelek aránya. Mfor.hu-háttér.

"Nem várunk eget rengető változásokat a harmadik negyedévben, a legfontosabb talán, hogy az előző időszakhoz képest csökkenhet az egyszeri tételek befolyása, így tisztább negyedévre számíthatunk" - emelte ki az mfor.hu kérdésére Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője.

Eltérő prognózisok

A Buda-Cash szakértője arra számít, hogy a bank 38,8 milliárd forintos nettó profitot és 56,4 milliárd forintos céltartalékképzést jelent be a harmadik negyedévet illetően. A 90 napon túli késedelmes hitelek aránya (NPL-ráta) a csoporton belül a második negyedévi 7,4 százalékról 8,3 százalékra emelkedhet.

Ennél pesszimistábbak a Concorde elemzői, akik hétfőn kiadott prognózisukban 31,1 milliárd forintos profitra és 59 milliárd forintos céltartalékra számítanak. A brókercég szerint az NPL-ráta 8,9 százalékra emelkedhetett a harmadik negyedév végére.

forrás: Concorde


Réczey Zoltán szerint költségoldalon lehetnek még tartalékai a magyar banknak, ha javítani tudja a hatékonyságát, akkor azzal javíthat valamennyit az eredményén. "Az ukrán leánybank néhány hete már nyilvánosságra hozta eredményét, az azonban nem az IFRS-szabvány szerint készült. Az előző negyedévben látható volt, mekkora eltérés lehet a későbbi eredményhez képest" - vélekedik Réczey Zoltán.

"A külföldi leánybankok között továbbra is az ukrajnai tevékenység jelenti a legnagyobb kockázatot, a harmadik negyedévben az ukrán leánytól 13 milliárd forintos veszteséget várunk a tovább erősödő céltartalékolási kényszer miatt. Véleményünk szerint az ukrajnai leánybank a negyedik negyedévben is veszteséges marad" - vázolja fel Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője.

"Az OTP pénteki gyorsjelentésétől azt várjuk, hogy időarányosan megfelel majd a menedzsment és a piac egész éves várakozásainak. Ugyanakkor a hitelportfólió további romlására számítunk, különösen Ukrajnában, Magyarországon viszont a nem teljesítő hitelek arányának növekedése lassulhat, figyelemmel a problémás hitelek folyamatban lévő átstrukturálására" - teszi hozzá a Concorde szakembere.

A menedzsment éves profitcélja 150 milliárd forint, ebből az első félévben 85 milliárdot teljesített a bank. Ennek tükrében nagy valószínűséggel teljesíthető lesz a cél, ha nem jön közbe valami komoly negatív hatás.

Nekifuthat a 6000-nek?

Az OTP papírjaival kapcsolatban a legnagyobb kérdés hetek óta az, hogy a bűvös 6000-es szintnek nekifuthatnak-e. Réczey Zoltán szerint egy jó gyorsjelentéssel és jó nemzetközi hangulattal nem tűnik elérhetetlennek ez az árfolyam. "Nem tartjuk túlárazottnak a részvényeket, de a jelenlegi helyzetben elsődleges a nemzetközi hangulat és csak másodlagos a gyorsjelentés" - vélekedik az elemző.

A Buda-Cash szakembere szerint az eredményt megelőzően a héten lehet egy kis óvatosság a piacon, ha a bank pénteken az ő prognózisuknak megfelelő számokat közölne, az semleges lenne az árfolyamra nézve. Ugyanakkor ha a Concorde prognózisa igazolódik be, akkor készülhetnénk az esésre, Réczey szerint ugyanis negatív hatással lenne az árfolyamra, ha a nettó eredmény közelebb lenne a 30 milliárdhoz, mint a 40-hez. "Nem csak a nettó profitot érdemes figyelembe venni, mivel a piac annak összetételét is mérlegeli majd, fontos lesz például a már említett NPL-ráta" - teszi hozzá.


A Concorde szakembere 4301 forintos fair értéket vár az év végén a bank részvényeitől, jelenleg mintegy 1200 forinttal áll magasabban az árfolyam. Gyurcsik Attila szerint a hitelportfólió romlását tekintve a szektor még nincs túl a nehezén, a nem teljesítő hitelek aránya egy-két negyedévvel a recesszió mélypontja után tetőzhet.

A hétfői záráskor 5540 forint volt az OTP-részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén, ez 3,5 százalékos drágulást jelentett a hét első napján.