4p

A bank pénteken megjelenő számaival kapcsolatban a hitelportfólió minősége lesz a legfontosabb mutató. Egyelőre viszonylag nagy eltérés van az elemzők várakozásai között, egyetértés csak abban látszik, hogy tovább emelkedhetett a nem teljesítő hitelek aránya. Mfor.hu-háttér.

Pénteken hajnalban közli harmadik negyedéves eredményeit az OTP, a bank számaival kapcsolatban a hitelportfólió minősége lesz a legfontosabb mutató. Egyelőre viszonylag nagy eltérés van az elemzők várakozásai között, egyetértés csak abban látszik, hogy tovább emelkedhetett a nem teljesítő hitelek aránya. Mfor.hu-háttér.

"Nem várunk eget rengető változásokat a harmadik negyedévben, a legfontosabb talán, hogy az előző időszakhoz képest csökkenhet az egyszeri tételek befolyása, így tisztább negyedévre számíthatunk" - emelte ki az mfor.hu kérdésére Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője.

Eltérő prognózisok

A Buda-Cash szakértője arra számít, hogy a bank 38,8 milliárd forintos nettó profitot és 56,4 milliárd forintos céltartalékképzést jelent be a harmadik negyedévet illetően. A 90 napon túli késedelmes hitelek aránya (NPL-ráta) a csoporton belül a második negyedévi 7,4 százalékról 8,3 százalékra emelkedhet.

Ennél pesszimistábbak a Concorde elemzői, akik hétfőn kiadott prognózisukban 31,1 milliárd forintos profitra és 59 milliárd forintos céltartalékra számítanak. A brókercég szerint az NPL-ráta 8,9 százalékra emelkedhetett a harmadik negyedév végére.

forrás: Concorde


Réczey Zoltán szerint költségoldalon lehetnek még tartalékai a magyar banknak, ha javítani tudja a hatékonyságát, akkor azzal javíthat valamennyit az eredményén. "Az ukrán leánybank néhány hete már nyilvánosságra hozta eredményét, az azonban nem az IFRS-szabvány szerint készült. Az előző negyedévben látható volt, mekkora eltérés lehet a későbbi eredményhez képest" - vélekedik Réczey Zoltán.

"A külföldi leánybankok között továbbra is az ukrajnai tevékenység jelenti a legnagyobb kockázatot, a harmadik negyedévben az ukrán leánytól 13 milliárd forintos veszteséget várunk a tovább erősödő céltartalékolási kényszer miatt. Véleményünk szerint az ukrajnai leánybank a negyedik negyedévben is veszteséges marad" - vázolja fel Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője.

"Az OTP pénteki gyorsjelentésétől azt várjuk, hogy időarányosan megfelel majd a menedzsment és a piac egész éves várakozásainak. Ugyanakkor a hitelportfólió további romlására számítunk, különösen Ukrajnában, Magyarországon viszont a nem teljesítő hitelek arányának növekedése lassulhat, figyelemmel a problémás hitelek folyamatban lévő átstrukturálására" - teszi hozzá a Concorde szakembere.

A menedzsment éves profitcélja 150 milliárd forint, ebből az első félévben 85 milliárdot teljesített a bank. Ennek tükrében nagy valószínűséggel teljesíthető lesz a cél, ha nem jön közbe valami komoly negatív hatás.

Nekifuthat a 6000-nek?

Az OTP papírjaival kapcsolatban a legnagyobb kérdés hetek óta az, hogy a bűvös 6000-es szintnek nekifuthatnak-e. Réczey Zoltán szerint egy jó gyorsjelentéssel és jó nemzetközi hangulattal nem tűnik elérhetetlennek ez az árfolyam. "Nem tartjuk túlárazottnak a részvényeket, de a jelenlegi helyzetben elsődleges a nemzetközi hangulat és csak másodlagos a gyorsjelentés" - vélekedik az elemző.

A Buda-Cash szakembere szerint az eredményt megelőzően a héten lehet egy kis óvatosság a piacon, ha a bank pénteken az ő prognózisuknak megfelelő számokat közölne, az semleges lenne az árfolyamra nézve. Ugyanakkor ha a Concorde prognózisa igazolódik be, akkor készülhetnénk az esésre, Réczey szerint ugyanis negatív hatással lenne az árfolyamra, ha a nettó eredmény közelebb lenne a 30 milliárdhoz, mint a 40-hez. "Nem csak a nettó profitot érdemes figyelembe venni, mivel a piac annak összetételét is mérlegeli majd, fontos lesz például a már említett NPL-ráta" - teszi hozzá.


A Concorde szakembere 4301 forintos fair értéket vár az év végén a bank részvényeitől, jelenleg mintegy 1200 forinttal áll magasabban az árfolyam. Gyurcsik Attila szerint a hitelportfólió romlását tekintve a szektor még nincs túl a nehezén, a nem teljesítő hitelek aránya egy-két negyedévvel a recesszió mélypontja után tetőzhet.

A hétfői záráskor 5540 forint volt az OTP-részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén, ez 3,5 százalékos drágulást jelentett a hét első napján.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!