2016. május 7. 07:52

Az 500 eurós bankjegy nyomásának leállítása és forgalomból kivonása a címletnél magasabb feketepiaci csereértékhez juttatja a bankjegyet - idézi a Dow Jones a The Wall Street Journal cikkét.

Az Európai Központi Bank (EKB) szerdán jelentette be az 500 eurós bankjegyek kivonását a forgalomból. A döntést a nagycímletű bankjegyek illegális gazdasági tevékenységben játszott szerepével indokolta az EKB. A bankjegy ugyanakkor nem veszíti el törvényes fizetőeszköz szerepét, korlátlan ideig lehet majd fizetések teljesítésére és értékőrzőként használni.

A jegybankok hagyományosan bizonyos határidőt szoktak adni a forgalomból kivont bankjegyek vagy beszüntetett bankjegysorozatok törvényes fizetőeszközkénti elfogadására. Az euróövezet jegybankjai jelenleg is elfogadják és beváltják eredeti devizáikat, de azokat már nem lehet törvényes fizetőeszközként használni.

Az 500 eurós bankjegy az egyik legnagyobb értéket képviselő bankjegy a fejlett országokban. A bankjegyek számának limitálása valószínűleg meg fogja emelni az értékét a kisebb címletű bankjegyekkel szemben - ami az EKB döntése előtt sem volt ismeretlen jelenség. Az Europol például már 2015-ben jelezte, hogy bűnözői körökben pénzszállítási funkciójának köszönhetően az 500 eurós bankjegy nagyobb csereértéket képvisel névértékénél.

Ezekre a nőkre vágynak a pénzéhes emberek

A jelenség persze nem korlátozódik az euróra.

A dollár legnagyobb denominációja, a 100 dolláros bankjegy hasonló szerepet tölt be és prémiumot hordoz bizonyos fejlődő térségekben. Argentínában, Etiópiában, Indonéziában és Indiában például a felár 2 és 20 százalék között mozog.

Az 500 eurós bankjegy feketepiaci árfolyama azonban nem valószínű, hogy a kivonás után az "egekbe szökne", hiszen a 200 eurós bankjegy is bőven megfelel a célnak, miután nagyobb értéket képvisel sok más deviza legmagasabb címleténél.

Az EKB döntése az 500 eurós bankjegy forgalomból kivonásáról tehát nem fogja megakadályozni használatát bűnözői körökben, hanem csak a csereértékét növeli meg.

MTI

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés